SLITER: Høyesterett har bestemt at 39-åringen, som ble dømt til fengsel i 26 dager for brudd på våpenloven, legemiddelloven og for narkotikabesittelse, skal få prøvet saken sin på nytt. I tillegg til at han har psykiske ettervirkninger etter FN-tjeneste i Somalia i 1993, var han med i redningsarbeidet på Utøya 22. juli. Foto: Dagbladet
SLITER: Høyesterett har bestemt at 39-åringen, som ble dømt til fengsel i 26 dager for brudd på våpenloven, legemiddelloven og for narkotikabesittelse, skal få prøvet saken sin på nytt. I tillegg til at han har psykiske ettervirkninger etter FN-tjeneste i Somalia i 1993, var han med i redningsarbeidet på Utøya 22. juli. Foto: DagbladetVis mer

Utøya-helt får ny sjanse av Høyesterett

39-åringen fikk ikke anke fengselsstraffen, men Høyesterett mener lagmannsretten ikke tok hensyn til mannens innsats 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. mai i år ble 39-åringen dømt til fengsel i 26 dager for brudd på våpenloven, legemiddelloven og for narkotikabesittelse.

Saken dreide seg blant annet om at han hadde et uregistrert våpen, og at han var tatt med 1,3 gram hasj.

Han anket over straffeutmålingen, og viste blant annet til at han slet med psykiske ettervirkninger etter FN-tjeneste i Somalia i 1993.

22. juli var 39-åringen blant de frivillige som reddet folk på Utøya. 10. august opplyste advokaten hans i et prosesskriv til Borgarting lagmannsrett at han hadde reddet en person på nordsiden av øya i båten sin, og at han «under ett senere søk på øya hadde funnet 25 lik».

Advokaten mener 39-åringens opplevelser på Utøya gjør at han ikke bør sitte i fengsel.

- Han er plaget med ettervirkningene etter innsatsen i Somalia. I tillegg kom hendelsene på Utøya, som var meget tøft for ham. Han bør ikke sitte i fengsel nå. Vi har argumentert for at straffen bør gjøres betinget, sier Klanderud.

Saksbehandlingsfeil 18. august ble det klart at lagmannsretten nektet 39-åringen å anke saken. I beslutningen nevner lagmannsretten 39-åringens FN tjeneste, men ikke at han har vært på Utøya.

Høyesterett mener dette tyder på at Lagmannsretten har oversett prosesskrivetsom ble sendt fra 39-åringen 10. august, der han opplyser om at han var med i redningsarbeidet på Utøya.

«Dette er en saksbehandlingsfeil som kan ha påvirket resultatet», skriver Høyesterett, og opphever lagmannsrettens beslutning.

39-åringens advokat, Ole Klanderud, er glad for Høyesteretts beslutning, som gjør at Lagmannsretten nå må behandle 39-åringens anke.

- Min klient er en båtentusiast i Tyrifjorden, og var en av de lokale heltene som bidro 22. juli. Jeg tror lagmannsretten var for raske med å nekte oss å anke, og ikke fikk med seg brevet om Utøya, sier Klanderud.

- Sliter fortsatt 39-åringen sliter fortsatt med opplevelsene 22. juli.

- Jeg var i full jobb hver dag etterpå, i to måneder. Så smalt det. Jeg har jo nesten ikke sovet siden det skjedde, så jeg møtte veggen. Jeg sliter fortsatt, sier 39-åringen til Dagbladet.