Utøya-helter som risikerte livet ble ikke invitert til minneseremonien

- Jeg skulle gjerne vært der, sier helten Frank Frøshaug.

IKKE INVITERT: Frank Frøshaug ble ikke invitert til minneseremonien, selv om han risikerte livet 22. juli - etter å ha satt fra seg 10-åringen trygt på land. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
IKKE INVITERT: Frank Frøshaug ble ikke invitert til minneseremonien, selv om han risikerte livet 22. juli - etter å ha satt fra seg 10-åringen trygt på land. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gårsdagens nasjonale minneseremoni samlet Norge i sorgen etter massedrapene 22. juli som kostet 77 mennesker livet.

Regjeringen arrangerte minneseremonien i samråd med partiene på stortinget og skriver på sine nettsider at alle berørte etter. 22. juli «blir invitert» til arrangementet.

Det offisielle Norge ble invitert, det samme ble politi, brann -og helsepersonell. I tillegg skulle «andre bidragsytere i hjelpearbeidet både under og etter angrepene, blant annet fra Utvika Camping og Sundvolden Hotel» inviteres.

Den siste kategorien var i beste fall mangelfull. Dagbladet har vært i kontakt med flere frivillige som aldri ble invitert til arrangementet, til tross for at de risikerte livet for å redde Utøya-undommene, lenge før politiet kom til stedet.

- Skulle gjerne vært der Frank Frøshaug var en av heltene 22. juli, han var ute i båt lenge før politiet kom til stedet og ble beskutt. Han var også i land på Utøya før Anders Behring Breivik ble pågrepet, for å se om noen av ungdommene som lå på stranda var i live, slik at han kunne redde dem.

Men han ble ikke invitert til den nasjonale minneseremonien, der Kong Harald og Jens Stoltenberg talte og noen av Norges fremste artister bidro.

- Jeg har pratet med en del av de andre frivillige og ingen av dem har heller blitt invitert, sier Frøshaug til Dagbladet.

- Jeg veit ikke om vi skulle bli bedt eller ikke, om de bare skulle invitere politi, røde kors og brannvesen og ikke oss frivillige.

Frøshaug reagerte raskt da han hørte skuddsalver 22. juli. Han satte i land sin 10 år gamle sønn, før han dro ut med stor fare for sitt eget liv.

GRIPENDE: Kong Harald holdt en gripende tale under gårsdagens minneseremoni, men dit ble flere av de frivillige heltene ikke invitert, med mindre de ba om det selv. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GRIPENDE: Kong Harald holdt en gripende tale under gårsdagens minneseremoni, men dit ble flere av de frivillige heltene ikke invitert, med mindre de ba om det selv. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Jeg må innrømme at det har vært tungt for meg i tiden etter 22. juli, det plager meg personlig. Det er litt blandede følelser, jeg burde faen ikke reist ut og risikert livet mitt, samtidig er jeg glad for at jeg var der.

- Skulle du gjerne vært med på minneseremonien?

- Helt klart. Jeg tror det kunne vært bra å dele det med flere som var med 22. juli, sier Frøshaug.

Var ved Utøya Felix Jacoby er en annen av heltene fra 22. juli som ikke ble invitert til gårsdagens minneseremoni. Han sier selv at det ikke er så viktig for ham, men synes det er merkelig at de frivillige ikke ble kontaktet.

Jacoby tjuvkoblet en båt ved Utvika camping og dro umiddelbart ut for å hjelpe da han skjønte hva som skjedde 22. juli.

- Jeg var en tur ute ved Utøya og plukket opp en, mens det fortsatt ble skutt. Jeg hjalp også til med å kjøre skadde fra Utvika til der ambulansene var, sier Jacoby.

- Ikke tid til å finne alle Det var Kulturdepartementet som hadde ansvaret for gårsdagens arrangement. Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz sier at alle heltene burde vært invitert, men at de ikke hadde tid til å spore dem opp.

- Med den tiden vi hadde til rådighet, tre uker fra vi fikk oppdraget, var vi avhengige av at navn ble meldt inn til oss, sier Gjørtz til Dagbladet. Hun sier videre at flere frivillige selv tok kontakt med departementet og fikk billetter til arrangementet.

- Mange av de frivillige har vært omtalt i media som helter og vært inne til Kripos til avhør, som for eksempel Frøshaug. Burde dere ikke kontaktet Kripos for en liste over de frivillige eller lest i media for å finne dem?

- Det høres absolutt ut som Frøshaug burde vært invitert, men vi har basert oss på at de frivillige selv skulle bli meldt inn til oss.

Disse deltok under minneseremonien

Det offisielle Norge, herunder:
• Kongefamilien
• Regjeringen
• Stortinget
• Sametingspresidenten
• Nordiske statsministre
• Diplomatkorpset
• Den norske kirke

Etterlatte etter omkomne i angrepene på regjeringskvartalet og på Utøya
Overlevende fra Utøya
Overlevende i Regjeringskvartalet
Politi-, helse-, brann- og redningspersonale, samt forsvaret.
Røde Kors
Norsk folkehjelp
Andre bidragsytere i hjelpearbeidet både under og etter angrepene, blant annet fra Utvika Camping og Sundvolden Hotel
Forum for religions- og livssynsledere
Representanter fra Hole, Oslo og Ringerike kommune
Fylkesmenn og fylkesordførere fra Oslo og Buskerud
Lederne i ungdomspartiene

- Det handler ikke om vrang vilje, vi ønsket å invitere så mange som mulig som var med på det frivillige hjelpearbeidet. Det er synd at vi ikke fanget opp alle, sier Gjørtz.

Noen ble invitert Frøshaug sier at det er fremmed for ham å ta kontakt for å bli bedt et sted.

- Det blir feil framgangsmåte, at vi må ta kontakt. det er ikke vår jobb. Jeg synes vi har gjort nok, sier Frøshaug.
En som ble invitert til gårsdagens høytidelige minneseremoni var Marcel Gleffe fra Tyskland. Han var på Utvika camping da det smalt og reddet 20-30 ungdommer med sin heroiske innsats.

Gleffe ble invitert fordi Kulturdepartementet henvendte seg til campingen, som videreformidlet kontakt. Det er han svært glad for.

- Det var viktig for meg å få være til stede. Det var en slags avslutning på denne tiden og jeg tror det hjelper meg å komme videre, sier Gleffe til Dagbladet.

INVITERT: Helten Marcel Gleffe reddet 20-30 ungdommer fra Utøya. Han ble invitert til minneseremonien og satte stor pris på det. Foto Arnt E. Folvik/Dagbladet
INVITERT: Helten Marcel Gleffe reddet 20-30 ungdommer fra Utøya. Han ble invitert til minneseremonien og satte stor pris på det. Foto Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer