Utøya-minnesmerke legges til Sørbråten

Regjeringens avgjørelse lagt fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har bestemt at det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet på Utøya skal ligge på Sørbråten, like nord for Utvika camping, i Hole kommune.

Det fortalte fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) klokka ti i dag.

Utsikt til Utøya Minnestedet blir på en odde like nord for Utvika camping, med god utsikt over til Utøya.

- Jeg er glad for at vi har funnet et fint og verdig sted for det nasjonale minnestedet, og jeg tror Sørbråten vil bli et godt sted å komme til for å minnes dem som mistet livet, sier Rigmor Aasrud.

Hun tror Sørbråten blir et godt sted å komme til for dem som vil minnes de døde.

- Jeg er spesielt takknemlig for den gode dialogen med de pårørende, sier Aasrud i en pressemelding.

- Utøya mitt minnested AUF-medlemmet og tidligere sentralstyremedlem Khamshajiny (Kamzy) Gunaratnam, som overlevde Utøya-tragedien, sier at hun håper minnestedet på Sørbråten vil få en betydning for noen, men at det som er viktigst for henne er å ta Utøya tilbake.

TIL MINNE: Det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet på Utøya skal ligge på Sørbråten, like nord for Utvika camping, på landsida ved Utøya. Her er et mer beskjedent minnesmerke som ble satt opp på ettårsdagen 22. juli i fjor. Foto: Per Flåthe
TIL MINNE: Det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet på Utøya skal ligge på Sørbråten, like nord for Utvika camping, på landsida ved Utøya. Her er et mer beskjedent minnesmerke som ble satt opp på ettårsdagen 22. juli i fjor. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Utøya som helhet er mitt minnested, ikke bare for det som skjedde 22. juli, men for det som har skjedd før det også, sier hun til Dagbladet.

Nå jobber hun som organisasjonsrådgiver i Oslo Arbeiderparti.

Ferdig 2015
Statsbygg vil på vegne av staten inngå en leieavtale med grunneieren, på 50 år og med mulighet til forlengelse, framgår det av departementets pressemelding.

Kunst i offentlige rom (KORO), statens fagorgan for kunst i offentlige rom, får det kunstneriske ansvaret og vil lyse ut en konkurranse om utformingen.

Planen er at alt skal stå ferdig sommeren 2015. 

Ble anbefalt Avgjørelsen er i tråd med anbefalingen fra et regjeringsoppnevnt utvalg ledet av Åse Kleveland, som la sin anbefaling fram i april i fjor.

Utvalgets forslag om ett minnested i Slottsparken i Oslo og ett i Hole kommune, ble beregnet til å koste 23,3 millioner kroner.

HER: På det rødskraverte området øverst på dette flyfotografiet skal minnestedet om Utøya-tragedien være. Foto: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.
HER: På det rødskraverte området øverst på dette flyfotografiet skal minnestedet om Utøya-tragedien være. Foto: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Vis mer

Gruppen foreslo at navn på samtlige omkomne skulle framgå på minnestedene, men at enkeltnavn kunne anonymiseres dersom pårørende ville det.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir for to år siden, den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.

FLERE MINNESMERKER: Her er statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen sammen med rektor Sigmund Grønmo ved plaketten til minne om Utøya-offeret Tore Eikeland I Bergen i mars i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FLERE MINNESMERKER: Her er statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen sammen med rektor Sigmund Grønmo ved plaketten til minne om Utøya-offeret Tore Eikeland I Bergen i mars i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer