UTØYAOFFER: Med 76 personlige stemmer rykket 17 år gamle Jonas A. Lubinski Johansen opp tre plasser på Arbeiderpartiets liste i Rygge, og fikk plass i kommunestyret. Foto: Geir Hansen / Moss Avis
UTØYAOFFER: Med 76 personlige stemmer rykket 17 år gamle Jonas A. Lubinski Johansen opp tre plasser på Arbeiderpartiets liste i Rygge, og fikk plass i kommunestyret. Foto: Geir Hansen / Moss AvisVis mer

Utøya-offer (17) fikk mange personlige stemmer

Jonas A. Lubinski Johansen valgt inn i kommunestyret i Rygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med 76 personlige stemmer rykket 17 år gamle Jonas A. Lubinski Johansen opp tre plasser på Arbeiderpartiets liste i Rygge i Østfold, og fikk plass i kommunestyret. Det skriver Moss Avis.

- Først og fremst vil jeg jobbe for en bedre skole og for bedre fritidstilbud, forteller han.

Han mener det er mangel på ungdomsklubber og vil jobbe for bedre fritidstilbud for ungdom i kommunen.

- I løpet av denne høsten har jeg blitt sikrere og sikrere på at det var dette jeg ville. Jeg synes det er viktig at unge også er med der ting skjer, sier den nyvalgte kommunepolitikeren til Dagbladet.

Synlige 17-åringen tror mange venner og jevnaldrende kan ha gitt han en ekstra stemme.

- Rygge Arbeiderparti har lagt til rette for at vi ungdomskandidatene skal bli synlige, og de har åpnet for at vi skal delta aktivt i partiarbeidet. Derfor fikk jeg nok så mange personstemmer, sier han.

Ti tross for at han fortsatt er skadet etter Utøya-tragedien, har han rukket og drive valgkamp etter at han ble skrevet ut fra sykehuset.

- Jeg har jobbet så godt jeg har kunnet gjøre med disse skadene, forteller 17-åringen.

Skutt Da Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya 22. juli satt Lubinski Johansen i kafébygget sammen med andre AUF-ere fra Østfold.

- Brått kom en gjeng stormende inn. Vi kastet oss inn i en svær klynge. Noen ropte Ut! Ut!, og vi løp inn i lillesalen, har han tidligere fortalt Moss Avis.

Jonas og de andre veltet bord og stoler og forsøkte å barrikadere seg bak dem. Det hjalp ikke stort. Drapsmannen gikk målrettet rundt. Sammen med flere andre ble han trengt opp i et hjørne.

- Etter at jeg var blitt truffet, kastet jeg meg ned og spilte død. Én som ble skutt i halsen, falt over beinet mitt. En annen ble liggende over armen min. Jeg hørte at Breivik ladet om og tenkte nå dør jeg. Men det gjorde jeg altså ikke. Han skjøt ikke et ekstra skudd, slik han gjorde mot mange av de andre.

Etter at Breivik hadde forlatt rommet, lå han helt stille helt til politiet kom og sikret huset.

- Jeg ble truffet i en finger, i underarmen og i venstre fot. Kula gikk inn rett ved ankelkulen og ødela beinmassen i hælen, forteller 17 åringen til Dagbladet.

Opptur Etter fire operasjoner og 11 dager på sykehus kom han ut for å drive valgkamp for moderpartiet - henvist til krykker og rullestol. Nå er han altså valgt inn i kommunestyret i Rygge, hvor Arbeiderpartiet fikk åtte plasser.

- Dette er en skikkelig opptur etter en tøff sommer. Samtidig kjenner jeg også det tyngende ansvaret, men dette har jeg tenkt å ta på alvor, sier skoleeleven.

Her kan du lese om mandatfordelingen i Rygge i Østfold.