ØNSKER IKKE NY VURDERING:
Anders Behring Breivik var først negativ til de sakkyndiges konklusjon av ham som utilregnelig. Nå har han imidlertid godtatt dette, og ønsker ikke at det gjennomføres en ny vurdering av ham. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet
ØNSKER IKKE NY VURDERING: Anders Behring Breivik var først negativ til de sakkyndiges konklusjon av ham som utilregnelig. Nå har han imidlertid godtatt dette, og ønsker ikke at det gjennomføres en ny vurdering av ham. Foto: Øisten Norum Monsen / DagbladetVis mer

Utøya-overlevende: - Frykter at Breivik spiller gal

Er redd Breiviks slue plan er å defineres utilregnelig for å en dag slippe fri. Psykiatrispesialist foreslår observasjon og tvangsmedisinering av terroristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Breivik hevder han har studert 15 000 timer med psykologi, og jeg tror han kjenner rettssystemet såpass at han veit at han får en mildere straff om han blir definert utilregnelig. Jeg frykter han har lagt opp til dette hele tida, og spilt på det - at planen hans er å få utilregnelig-status, gå i behandling, bli definert frisk og en gang slippe ut, sier Utøya-overlevende Marius Helstad (19) til Dagbladet.

- Han er ekstremt ondskapsfull, men også veldig smart. Research og planlegging av terrorangrepene skjedde ikke akkurat over natta, legger 19-åringen til.

Han er ikke aleine om tanken. Klinikkoverlege og spesialist i psykiatri, Thor Kvakkestad deler Helstads bekymring nå som det er kommet frem tvil om den sakkyndige rapporten.

- Selv om hans påstand om 15 000 timer lesing av psykologi nok er veldig overdrevet, er det sannsynligvis noe i dette. Han har tatt steroider for å fungere som en rå morder for å klare å gjøre det han gjorde. Han har satt seg grundig inn i det han har gjort, sier Kvakkestad og fortsetter:
 
- Med min kunnskap i Breiviks situasjon skulle jeg klart å lure de sakkyndige og systemet trill rundt til å tro jeg var gal, og etter noen år gradvis «vist» effekt av behandlingen slik at de måtte slippe meg ut på tvungent psykisk helsevern uten døgnopphold med pålagte injeksjoner hver 3. uke. Med oppmøteplikt en gang i uka på DPS og erklært ufarlig ville det vært enkelt å angripe på ny.

Foreslår tvangsbehandling Forsker Erik Nord skrev i Dagbladet i går om alternative tolkninger av sakkyndigrapporten om Breivik. Nord mener de mulige tolkningene skaper en usikkerhet man gjerne skulle vært foruten.

Kvakkestad mener også at sakkyndigrapporten etterlater seg flere ubesvarte spørsmål, etter at det tirsdag ble kjent at psykologene og psykiateren som har behandlet Breivik i fengselet verken definerer ham som psykotisk eller schizofren.

- Får Ila-behandlerne gjennomslag for sitt syn blir sannsynligvis utfallet livsvarig forvaring som forlenges med jevne mellomrom. Er han schizofren og responderer på behandling er han etter dagens praksis sannsynligvis ute om 5-7 år på tvungen oppfølging på den lokale psykiatriske poliklinikken, sier han.

FORESLÅR TVANGSMEDISINERING: For å få en endelig avklaring på Breiviks psykiske tilstand foreslår psykiatrispesialist Thor Kvakkestad å tvangsmedisinere ham. - Ved en observasjon nå, bør Breivik daglig tvangsmedisineres uten at han får vite hvilke medisiner han får, sier Kvakkestad. Foto: PRIVAT
FORESLÅR TVANGSMEDISINERING: For å få en endelig avklaring på Breiviks psykiske tilstand foreslår psykiatrispesialist Thor Kvakkestad å tvangsmedisinere ham. - Ved en observasjon nå, bør Breivik daglig tvangsmedisineres uten at han får vite hvilke medisiner han får, sier Kvakkestad. Foto: PRIVAT Vis mer

Kvakkestad mener at Breivik må legges inn for å få en endelig avklaring, samtidig som responsen hans av medikamentell behandling observeres.

- Jeg mener den eneste måten å finne ut hvem som har rett nå er å starte tvangsbehandling med legemidler, sier han.
 
- Bytte mellom preparater Ved en observasjon, bør Breivik daglig tvangsmedisineres uten at han vet hvilke medisiner han får, mener Kvakkestad.

- Verken om det er ekte medisin som virker godt mot psykose eller om det er narremedisin som bare virker sløvende. Her er det tilgjengelige alternativer på markedet, sier Kvakkestad, som mener det er åpning for å gjøre dette etter psykisk helsevernloven paragraf 4-4 om tvungen legemiddelbehandling.

- Det er noen etiske betraktninger i forhold til helsepersonelloven, men her ville det sikkert vært mulig å få til en dialog med fylkeslegen, sier han.

Han mener det bør gjøres et bytte mellom de to preparatene cirka en gang i måneden.

- Fire ganger bør dette gjøres uten at han vet noe om dette. På denne måten ville man vært nærmest hundre prosent sikker på at han ikke spiller. Psykosesymptomene vil svinge med hva slags medisin han får. Har han ingen påvisbar effekt av medikasjon vil dette være et svært tungt argument for at diagnosen paranoid schizofreni er feil, sier Kvakkestad.

- Ikke aktuelt Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra stiller seg kritisk til forslaget om tvangsmedisinering.

- Det er tvilsomt om det er hjemmel til det i dette tilfellet og det vil være et svært inngripende virkemiddel. Det er ikke foreslått av de sakkyndige og ikke kommisjonen, og jeg kan ikke se at det skal være aktuelt, sier hun til Dagbladet.

Breiviks forsvarere er også skeptiske til bistandsadvokat John Arild Aasens begjæring om å legge inn Breivik på et psykiatrisk sykehus hvor han overvåkes 24 timer i døgnet.  

- IKKE AKTUELT: Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til Dagbladet at det ikke er aktuelt å tvangsmedisinere klienten. - Det er tvilsomt om det er hjemmel til det i dette tilfellet og det vil være et svært inngripende virkemiddel, sier hun. Foto: Øisten Norum Monsen
- IKKE AKTUELT: Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til Dagbladet at det ikke er aktuelt å tvangsmedisinere klienten. - Det er tvilsomt om det er hjemmel til det i dette tilfellet og det vil være et svært inngripende virkemiddel, sier hun. Foto: Øisten Norum Monsen Vis mer

- Observasjon er noe som brukes hvis siktede ikke vil samarbeide med de sakkyndige. Her har siktede samarbeidet fullt og helt og hatt 13 lange samtaler med dem og bidratt på alle mulige måter i politiavhør. Det er ikke hjemmel for å legge ham inn, sier Bæra.

Heller ikke statsadvokatene har vurdert et slikt tiltak.  

- Det forslaget er ikke fremmet direkte overfor oss, så det er ikke noe vi har vurdert, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

- Åpning i loven Psykologspesialist Pål Grøndahl mener det vil være mer naturlig med en observasjon enn tvangsmedisinering.

- Breivik er ikke pliktig til å snakke med de sakkyndige. Det man kan gjøre er å vedta en innleggelse og døgnobservere ham, sier Grøndahl.  

Seniorrådgiver, jurist, og fagkoordinator for rettspsykiatri ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst, Øyvind Holst, mener det er en åpning for tvangsmedisinering av Breivik i loven om psykisk helsevern.

- Men det er vanskelig for oss som står på utsiden å vite om en person oppfyller de ulike kravene i loven. Det er strenge krav i loven. Å tvangsmedisinere noen er et alvorlig inngrep i noens sfære og lista for at det skal gjøres ligger høyt. Han vil kunne påklage en slik avgjørelse til fylkesmannen, sier Holst til Dagbladet.

OBSERVASJON MULIG: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener det vil være mer naturlig med en observasjon enn tvangsmedisinering av Breivik. - Breivik er ikke pliktig til å snakke med de sakkyndige. Det man kan gjøre er å vedta en innleggelse og døgnobservere ham, sier Grøndahl. Foto: Lise Åserud / Scanpix
OBSERVASJON MULIG: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener det vil være mer naturlig med en observasjon enn tvangsmedisinering av Breivik. - Breivik er ikke pliktig til å snakke med de sakkyndige. Det man kan gjøre er å vedta en innleggelse og døgnobservere ham, sier Grøndahl. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Før den rettsmedisinske konklusjonen var klar ga Breivik uttrykk for at han ikke ønsket å bli erklært utilregnelig. I etterkant har han slått seg til ro med, og akseptert konklusjonen, og ifølge forsvarerne ønsker han ikke at det oppnevnes nye sakkyndige.

Utøya-overlevende Marius Helstad har bemerket seg dette.

- Det er interessant at han først ble forbanna da han fikk vite at han ble erklært utilregnelig, men at han seinere syntes det var helt ok. Når han nå ikke vil ha nye sakkyndige, tror jeg det er fordi han er fornøyd med den konklusjonen som nå er gjeldende, sier Helstad.

DEFINERT SOM UTILREGNELIG: Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har definert Breivik som psykotisk, schizofren og dermed utilregnelig. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet
DEFINERT SOM UTILREGNELIG: Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har definert Breivik som psykotisk, schizofren og dermed utilregnelig. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet Vis mer