FØLGER BREIVIKS SØKSMÅL: Bjørn Ihler overlevde Utøya-massakren. Denne uka vil han være i Oslo tingrett for å følge Anders Behring Breiviks søksmål mot staten. Behandlingen av søksmålet skjer i Telemark fengsel, Skien, men live-overføres til Oslo tingrett.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
FØLGER BREIVIKS SØKSMÅL: Bjørn Ihler overlevde Utøya-massakren. Denne uka vil han være i Oslo tingrett for å følge Anders Behring Breiviks søksmål mot staten. Behandlingen av søksmålet skjer i Telemark fengsel, Skien, men live-overføres til Oslo tingrett. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

Utøya-overlevende: - Ser ikke lenger monsteret Breivik, men mennesket

Det er viktig at menneskerettighetene blir fulgt når det gjelder Breivik, mener Bjørn Ihler (24). - Hvis ikke faller vi i samme felle som ekstremistene, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Ihler (24) overlevde massakren på Utøya den 22. juli 2011. Året etter var Ihler til stede i Oslo tingrett under den drøye to måneder lange rettssaken mot massemorderen.

- Det var interessant å se ham i retten da. Det var først der forskjellen mellom monsteret Breivik og mennesket Breivik gikk opp for meg. Monsteret fra Utøya hadde bygget seg opp i hodet mitt; han hadde fått en større rolle og virket skumlere enn han fortjente. Men i retten så jeg ham som et menneske, og ikke noe mer enn det, sier Ihler til Dagbladet.

- Har menneskerettigheter 24-åringen tar i dag en mastergrad i fred og konflikt-studier, og er bosatt i Istanbul. Denne uka er han imidlertid tilbake i Norge, primært for å få med seg Anders Behring Breiviks søksmål mot staten.

- Jeg ønsker å følge saken fordi det er interessant å se i hvilken grad Norge har klart å ivareta den verdigheten ethvert menneske har krav på, eller om menneskerettighetene i dette tilfellet er fratatt, forklarer Ihler.

- Breivik er et menneske, som i likhet med alle andre har menneskerettigheter. Det er viktig å ikke glemme det, på tross av hva han har gjort, utdyper han.

Ihler understreker at han ikke har detaljert kjennskap til soningsforholdene til Breivik, eller noen mening om hva retten bør konkludere med.

- Men saken reiser interessante spørsmål. Ekstremisme handler i all hovedsak om å umenneskeliggjøre andre, og dersom rettsstaten Norge gjør dette mot Breivik - eller andre - faller vi i samme felle som ekstremistene, sier Ihler.

- Satt ut av spill - Hva tenker du om Anders Behring Breivik i dag?

- Jeg føler stor likegyldighet for ham. Han er satt ut av spill og det er bra. Jeg er mye mer bekymret for hans meningsfeller rundt omkring i verden.

- Er du bekymret for at Breivik skal få muligheten til å kommunisere sine tanker ut i større grad enn han har i dag?

- Nei, ikke spesielt. Dersom har får kommunisere mer, vil det bli mulig å følge med på hva og hvem han gjør det med, som igjen kan bidra til å avsløre andre. Fra et antiekstremistisk syn ville det være interessant å kunne se hvordan denne kommunikasjonen ville vært, svarer Ihler.

Ihler gjemte seg i vannkanten ved sørspissen på Utøya under massakren der for snart fem år siden. Breivik skjøt etter ham flere ganger, men bommet. Når Ihler i dag får spørsmål om han synes Breivik er skummel, svarer han:

- Ikke som person. Det har vært merkelig å være i retten, og det er mulig det blir det nå og, men jeg er ikke redd for ham lenger.