Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utøya-overlevende Adrian Pracon dømt for vold

Men får strafferabatt for terrortraumene.

VOLDSDØMT: Adrian Pracon må avtjene 180 timers samfunnstjeneste og betale 10 000 kroner i oppreisning. Her fra rettssaken i Oslo tingrett. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
VOLDSDØMT: Adrian Pracon må avtjene 180 timers samfunnstjeneste og betale 10 000 kroner i oppreisning. Her fra rettssaken i Oslo tingrett. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utøya-overlevende Adrian Pracon (22) er dømt for å ha slått ned to personer i Oslo i fjor høst.

Aktor ville ha seks måneders fengsel for den profilerte Skiens-mannen - men retten fant Pracons traumer etter terroren formildende og ga ham 180 timers samfunnstjeneste, melder TV 2 Nyhetene.

Samfunnstjenesten må avtjenes i løpet av seks måneder. Pracon må også betale 10 000 kroner i oppreisning til en av de fornærmede i saken.

Vil ikke kommentere Pracons forsvarer Bjørn Nærum bekrefter at han har fått oversendt dommen, og at den er riktig sitert, men avviser å kommentere den ytterligere fordi den ikke blir forkynt før i morgen klokka 09.30.

- Jeg synes ikke det er riktig av meg å kommentere den nå; ting må skje i riktig rekkefølge, sier Nærum til Dagbladet.

Da rettssaken startet i Oslo tingrett i forrige uke, sa Pracon seg skyldig i å ha slått en mann slik at han gikk i bakken, og sparke ham mens han lå nede. Han sa seg også skyldig i å ha slått en kvinne som kom til, i ansiktet slik at hun måtte sy seks sting.

I retten framsto Pracon, som er fylkessekretær i Telemark AUF, som angrende.

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal unnskylde meg for noe så grusomt, sa han.

Ble spart av Breivik Pracon ble skutt av Anders Behring Breivik på Utøya, men terroristen sparte livet hans. «Jeg så noe av meg selv i ham,» forklarte Breivik under 22. juli-rettssaken; han mente Pracon så ut som en høyreekstremist.

22-åringen har slitt med posttraumatisk stressyndrom etter terroren, og retten tilla dette stor vekt i straffeutmålingen. De tok bl.a. hensyn til at han dagen før voldsepisoden så Breivik under fengslingsmøtet 14. november.

Aktor Eva Bergmann Kvamme uttrykte forståelse for Pracons vanskelige livssituasjon, men framholdt at å dømme ham til samfunnsstraff vil sende et galt signal om rettsstaten:

- Dersom resten av ungdommene på Utøya utøver uprovoserte voldshandlinger i nærmeste framtid, hva skal skje da? Hva med veteraner fra Afghanistan eller flyktninger som har utøvd vold? sa hun under sin prosedyre.

Heller ikke Pracon ønsker å kommentere dommen - men skriver på sin Facebook-side:

- Det jeg gjorde, var galt og kan ikke bortforklares, men jeg håper vi alle tar til oss viktigheten av god hjelp etter ulykker og traumer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media