Utøya-overlevende dømt for vold

En tidligere profilert AUF-er som overlevde massakeren på Utøya er nå dømt for vold.

- UAKTSOMHET :  Min klient dømmes for uaktsomhet ved at han hadde grepet etter kniven, men det er noe helt annet enn å bruke den bevisst mot et annet menneske, sier advokat John Christian Elden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- UAKTSOMHET : Min klient dømmes for uaktsomhet ved at han hadde grepet etter kniven, men det er noe helt annet enn å bruke den bevisst mot et annet menneske, sier advokat John Christian Elden. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24-åringen, som tidligere er straffedømt to ganger, var i Oslo tingrett tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter.

Den tidligere AUF-eren var anklaget for uprovosert, og ved bruk av kniv, å ha skadet en annen mann.

I tiltalebeslutningen heter det:

«Lørdag 11. januar 2014 ca. kl. 04.20 i Anton Schjøths gate i Oslo, stakk han NN med en finger i øyet, for deretter å stikke/slå NN på hånda en eller flere ganger med en kniv».

Skjedde på nachspiel Dramaet skal ha utspilt seg på et nachspiel hjemme hos fornærmede.

Fornærmede og den tiltalte hadde i retten helt forskjellige oppfatning av hva som egentlig skjedde under basketaket.

Aktor, politiadvokat Erik T. Hansen, la ned påstand om fengsel i fem måneder, og mente AUF-eren skulle dømmes grov vold under særdeles skjerpende omstendigheter.

Men tingretten valgte å dømme AUF-eren for legemsfornærmelse og uaktsom legemsbeskadigelse.

Ubetinget fengsel I domspremissene heter det:

«Men retten mener det å trekke kniv under et slagsmål er såpass alvorlig at forholdet må føre til ubetinga fengsel».

24-åringen er nå dømt til fengsel i 30 dager. Han må også betale en oppreisning på 10 000 kroner til den svenske statsborgeren han var i basketak med. Retten dømte også 24-åringen til å betale en erstatning på 3350 kroner.

- Ikke bevisst Dagbladet har forgjeves søkt den tidligere AUF-eren.
 
- Min klient er lettet over å bli frifunnet for påstanden om at han angrep fornærmede med kniv.

- Retten har lagt til grunn at min klient ble angrepet, og at fornærmede skar seg mens han angrep min klient. Min klient dømmes for uaktsomhet ved at han hadde grepet etter kniven, men det er noe helt annet enn å bruke den bevisst mot et annet menneske, sier advokat John Christian Elden, som forsvarte 24-åringen i Oslo tingrett.