Utøya-overlevende får ikke lov til å høre hverandre vitne

Retten setter ned foten.

KLART FOR RETTSSAK: Telt er satt opp utenfor Oslo tinghus tirsdag i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik etter terroraksjonene og massedrapene som fant sted 22. juli i fjor. Rettssaken starter i Oslo tingrett neste uke.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
KLART FOR RETTSSAK: Telt er satt opp utenfor Oslo tinghus tirsdag i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik etter terroraksjonene og massedrapene som fant sted 22. juli i fjor. Rettssaken starter i Oslo tingrett neste uke. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bistandsadvokatene i 22. juli-rettssaken krevde før påske at Utøya-overlevende som skal vitne får lov til å høre hverandres vitnemål.

Vanligvis får ikke vitner lov til å følge rettssaker før de selv har vitnet.

Nå har Oslo tingrett avslått forespørselen. Les hele avgjørelsen her.

Siv Hallgren, en av de koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken, reagerer.

- Dette får stor betydning for dem, og vi synes det er veldig uheldig. De utelukkes fra å kunne støtte sine venner og andre som har opplevd det samme som seg selv. De utelukkes fra fellesskapet det er å kunne høre på hverandre, sier Hallgren til Dagbladet.

Utøya-vitnene skal starte å forklare seg 14. mai. Tonje Brenna, generalsekretær i AUF, er satt opp til å vitne 1. juni og hun får derfor ikke fulgt saken i over to uker.

- Hun utelukkes fra å kunne gjøre jobben sin. Hun er en representant for organisasjonen, og har blant annet et ansvar for å informere medlemmer som ikke kan være tilstede, for eksempel skoleelever, sier Hallgren.

Rettens hovedbegrunnelse er at ungdommene ikke skal påvirke hverandre. Hallgren reagerer på begrunnelsen.

- Ungdommene kan lese alle forklaringene som er gitt til politiet på forhånd. Det vil også bli en ufattelig bred dekning av dette i mediene. Mange av dem kjenner også hverandre, og har en uansett utstrakt kontakt, sier Hallgren.

Det er ikke et forbud mot at vitner kan være tilstede i retten før de avgir vitnemål, men det er formulert som en såkalt bør-regel: «Fornærmede bør ikke høre på andre fornærmedes forklaringer før de selv forklarer seg» (Straffeprosessloven § 289a, andre ledd). 

Breiviks forsvarere stilte seg negative til bistandadvokatenes ønske og fikk altså medhold av tingretten.

- Vanligvis er det ikke mulig for vitner å følge rettsforhandlinger før de selv har vitnet, og vi mener det må være slik i denne saken også. Vi mener vi må følge de normale reglene, og at det er svært viktig å følge rettsikkerhetsprinsipper som dette i denne saken, har Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, sagt til Dagbladet.