Utøya-overlevende får ikke lov til å høre hverandre vitne

Retten setter ned foten.

KLART FOR RETTSSAK: Telt er satt opp utenfor Oslo tinghus tirsdag i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik etter terroraksjonene og massedrapene som fant sted 22. juli i fjor. Rettssaken starter i Oslo tingrett neste uke.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
KLART FOR RETTSSAK: Telt er satt opp utenfor Oslo tinghus tirsdag i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik etter terroraksjonene og massedrapene som fant sted 22. juli i fjor. Rettssaken starter i Oslo tingrett neste uke. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bistandsadvokatene i 22. juli-rettssaken krevde før påske at Utøya-overlevende som skal vitne får lov til å høre hverandres vitnemål.

Vanligvis får ikke vitner lov til å følge rettssaker før de selv har vitnet.

Nå har Oslo tingrett avslått forespørselen. Les hele avgjørelsen her. Siv Hallgren, en av de koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken, reagerer.

- Dette får stor betydning for dem, og vi synes det er veldig uheldig. De utelukkes fra å kunne støtte sine venner og andre som har opplevd det samme som seg selv. De utelukkes fra fellesskapet det er å kunne høre på hverandre, sier Hallgren til Dagbladet.

Utøya-vitnene skal starte å forklare seg 14. mai. Tonje Brenna, generalsekretær i AUF, er satt opp til å vitne 1. juni og hun får derfor ikke fulgt saken i over to uker.

- Hun utelukkes fra å kunne gjøre jobben sin. Hun er en representant for organisasjonen, og har blant annet et ansvar for å informere medlemmer som ikke kan være tilstede, for eksempel skoleelever, sier Hallgren. Rettens hovedbegrunnelse er at ungdommene ikke skal påvirke hverandre. Hallgren reagerer på begrunnelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer