Foto: Espen Røst / Dagbladet
Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Utøya-overlevende kan få alvorlige lidelser

- Mange av dem har opplevd direkte livsfare. Det er ekstremt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom 30 og 50 prosent av ungdommene som overlevde massakren på Utøya risikerer å få alvorlige stressreaksjoner som kan føre til sykdom.

Det sier psykiater Grete Dyb, som leder seksjon barn og ungdom ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Hun viser til studier fra andre terrorangrep og store ulykker internasjonalt.

- Hva slags reaksjoner de får er i stor grad avhengig av i hvilken grad de har opplevd livsfare. Ungdommene har vært fanget på en øy med en drapsmann. Mange av dem har opplevd direkte livsfare. Det er ekstremt, sier Dyb til Aftenposten.

- De redselsfulle historiene ungdommene nå forteller, omfanget av drepte og skadede, de rammedes unge alder, og det at de var mål for terrorhandlingene vurderes å være belastninger av ekstremt alvorlig karakter, sier hun.

Dyb understreker at ungdommene som får alvorlige stressreaksjoner som fører til sykdom, ikke nødvendigvis vil være syke over lang tid.

- Det vanskeligste er hvis man ikke får hjelp til de invaderende sanseinntrykkene som kommer igjen og igjen. Ungdommene må få kunnskap om hvordan de kan håndtere denne nye situasjonen og å styre tankene, sier hun.

(NTB)