Utøya-overlevende kan få fire års fengsel for vold

- Jeg har hørt rykter om bakgrunnen for slagene, sier offer for Adrian Pracons slag.

 INNRØMMER OG BEKLAGER:  Utøya-overlevende og AUF-profil Adrian Pracon må møte i Oslo tingrett 15. august tiltalt for vold mot to andre pubgjester i Oslo. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
INNRØMMER OG BEKLAGER: Utøya-overlevende og AUF-profil Adrian Pracon må møte i Oslo tingrett 15. august tiltalt for vold mot to andre pubgjester i Oslo. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUFs fylkessekretær i Telemark og Utøya-overlevende Adrian Pracon er den profilerte AUF-eren som er tiltalt for legemsbeskadigelse og legemsfornærmelse mot to pubgjester i Oslo i fjor høst.

15. august må han møte i Oslo tingrett og svare for tiltalen etter etter Straffelovens § 229 første straffalternativ (inntil fire års fengsel), og § 228 første ledd.

21-åringen fra Skien var en av de siste som ble truffet og skadd i skulderen av Anders Behring Breiviks skudd på Utøya 22. juli i fjor. Han overlevde ved å spille død.

I retten har terrortiltalte forklart at han i første omgang «sparte» Pracon fordi «han så noe av seg selv i han».

- Utrolig lei meg - Jeg er utrolig lei meg, og beklager på det sterkeste, sier Pracon til VG Nett.

Han har innrømmet de faktiske forholdene i voldstiltalen.

En mann - kjent motestylist - ble sparket og slått i hodet, og en kvinne måtte sy seks sting etter å ha blitt slått i ansiktet.

Pracon sier til VG Nett at han ikke kjenner de to ofrene og at han ikke husker noen provokasjon i forkant.

Offer: - Rykter om bakgrunnen Et av ofrene, en kvinne i 40-årene sier til Dagbladet at hun ikke registerte noen krangel før hun så en mann ligge på golvet nede på London Pub i Rosenkrantz gate i Oslo sentrum. Ifølge tiltalten skjedde voldsepisodene 16. november i fjor ved 02.20-tiden.

- Jeg har bare hørt rykter i etterkant om hva som skal ha vært bakgrunnen, men vil ikke uttale meg om det før eventuelt i retten, sier kvinnen, som må gjennom en operasjon etter voldsepisoden.

Pracon er for tiden sykmeldt fra jobben som fylkessekretær i Telemark.

- Vi er blitt gjort kjent med saken gjennom mediene og har ingen kommentar til dette, skriver AUFs generalsekretær Tonje Brenna i en sms til Dagbladet.

Eskil Pedersen: - Meget alvorlig På twitter i dag har AUF-leder Eskil Pedersen betegnet tiltalen som «meget alvorlig».

Advokat Bjørn Nærum i Skien er den profilerte AUF-erens forsvarer.

- Han har i samråd med sine rådgivere bestemt seg for å kommentere saken overfor VG. Jeg forholder meg til ønskene fra min klient, sier  advokat Nærum til Dagbladet.

Det var Telemarksavisa som først omtalte at «en meget profilert mann» med tilknytning til AUF i Telemark er tiltalt for vold.

Adrian Pracons selv har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

 ÅSTED:  De alvorlige voldsepsiodene som AUF-profil Adrian Pracon er tiltalt for skjedde på London Puib i Rosenkrantz gate i Oslo sentrum ved 02.20-tiden 16. november i fjor. FOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX.
ÅSTED: De alvorlige voldsepsiodene som AUF-profil Adrian Pracon er tiltalt for skjedde på London Puib i Rosenkrantz gate i Oslo sentrum ved 02.20-tiden 16. november i fjor. FOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX. Vis mer