Utøya-overlevende krever å få høre hverandre vitne

Ber retten gjøre et unntak i terrorrettsaken.

MONTERES OPP: Tiltalebenken og vitneboksen i rettsal 250 i Oslo tinghus, der Anders Behring Breivik stilles for retten 16. april, var i forrige uke i full gang.  
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MONTERES OPP: Tiltalebenken og vitneboksen i rettsal 250 i Oslo tinghus, der Anders Behring Breivik stilles for retten 16. april, var i forrige uke i full gang. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bistandsadvokatene i 22. juli-rettssaken krever at Utøya-overlevende som skal vitne får lov til å høre hverandres vitnemål.

Vanligvis får ikke vitner lov til å følge rettssaker før de selv har vitnet.

- Vi mener de bør få anledning til å høre på de andres forklaringer. De har alle hatt mulighet til å lese de andres politiforklaringer. De har også en utstrakt kontakt og er godt kjent med hverandre og forklaringene som er gitt, sier Siv Hallgren, en av de koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken, til Dagbladet.

- Vi mener at det er viktig at de får lov til å være der og støtte hverandre underveis. Det er viktig for dem å kunne følge saken.

Forsvarerne skeptiske Breiviks forsvarere stiller seg negative til forslaget. Spørsmålet vil bli avgjort av retten.

- Vanligvis er det ikke mulig for vitner å følge rettsforhandlinger før de selv har vitnet, og vi mener det må være slik i denne saken også. Vi mener vi må følge de normale reglene, og at det er svært viktig å følge rettsikkerhetsprinsipper som dette i denne saken, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Vitnene vil kunne bli påvirket av vitnemålene de overværer, og det vil påvirke forklaringene deres. Det vil være meget uheldig, sier Bæra.

48 vitner fra Utøya Det er ikke et forbud mot at vitner kan være tilstede i retten før de avgir vitnemål, men det er formulert som en såkalt bør-regel: «Fornærmede bør ikke høre på andre fornærmedes forklaringer før de selv forklarer seg» (Straffeprosessloven § 289a, andre ledd). 

46 av de totalt 98 vitnene statsadvokatene har varslet i sin bevisoppgave er fornærmede fra Utøya. Politiet skal forklare retten om åstedene, våpen, politiaksjonen på Utøya og øvrig etterforskning. I tillegg kommer det 15 fornærmede fra regjeringskvartalet.

STILLER KRAV: Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen (tv) og Siv Hallgren. Foto: Lise Åserud / Scanpix
STILLER KRAV: Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen (tv) og Siv Hallgren. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer