Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utøya-overlevende til Erna:
Hold deg unna minnemarkering

AUF-leder Mani Hussaini sier AUF vil vurdere Erna Solbergs (H) deltakelse på årets 22.juli-markering på Utøya hvis ikke hun beklager Sylvi Listhaugs (Frp) uttalelser.

KAN VÆRE UØNSKET: AUF sier de vil vurdere Erna Solbergs deltakelse på Utøya hvis Listhaugs retorikk støttes av henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN VÆRE UØNSKET: AUF sier de vil vurdere Erna Solbergs deltakelse på Utøya hvis Listhaugs retorikk støttes av henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sterke krefter i både Ap og AUF reagerer kraftig på at statsminister Erna Solberg (H) ikke vil ta tydeligere avstand fra den omstridte facebookposten Sylvi Listhaug (Frp) publiserte før helga.

Nå har det gått så langt at flere overlevende ser mørkt på den sedvanlige markeringen statsministeren deltar i på Utøya 22.juli hvert år.

- Jeg kjenner på det selv, og flere jeg har snakket med går med de samme tankene. Tidligere har jeg har opplevd at statsministeren har stått side ved side med de overlevende og pårørende i at dette hatet ikke skal gis næring, men nå er jeg ikke sikker på det lenger, sier AUFs tidligere generalsekretær Tonje Brenna.

Hun mener imidlertid at det ikke er de overlevende som bør holde seg unna markeringen, men i så fall statsministeren.

- Hvis jeg var statsministeren ville jeg nok tenkt at jeg skulle holde meg unna, med mindre hun selv tar avstand fra det Sylvi Listhaug gjør, for hvis hun skal være del av en 22.juli-markering må det være fordi hun slutter seg til budskapet om å ikke gi hatet næring, sier Brenna.

- Hold dere unna

Utøya-overlevende Helen Ingrid Andreassen sier det rett ut:

«Hold dere unna minnemarkeringene fra nå av», skrev hun på twitter i helga, i en beskjed stilet til statsminister Erna Solberg og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

- Så lenge regjeringen har holdningen de har nå, hvor de lar den type retorikk gå, og kommer med jevnlige små stikk om Ap og 22.juli, bør de vurdere det, utdyper hun, og sikter til at det ikke er første gang borgerlige politikere kommer med uheldige uttalelser om 22.juli i angrep mot Arbeiderpartiet.

Andreassen, som i dag er aktiv i Oslo Arbeiderparti, understreker at det er statsministeren selv som bør vurdere sin deltakelse på arrangementet - og at det ikke er arrangørenes oppgave å nekte dem adgang.

- Vil vurdere statsministerens deltakelse

AUF-leder Mani Hussaini åpner imidlertid for å gjøre nettopp det. Det er AUF som, sammen med Støttegruppa for 22.juli, arrangerer den årvisse markeringen på årsdagen for terroren.

- Vi har fått flere tilbakemeldinger i løpet av helga fra overlevende som sier de vil oppleve det som vanskelig å være på Utøya sammen med Erna Solberg etter hennes unnvikende uttalelser, skriver Hussaini i en epost til Dagbladet.

Han sier Solbergs unnvikenhet ikke bare er sårende, men også potensielt farlig.

- Vi vet hva sånt hat kan lede til, vi har opplevd det og vi forventer mer av våre fremste ledere enn det vi nå ser fra regjeringen. Dette håper jeg Solberg kan tenke gjennom, og at hun vil ta tydelig avstand fra Sylvi Listhaugs grove anklager og be henne beklage. Vi vil vurdere videre deltakelse fra statsministeren dersom dette er regjeringens holdning, sier AUF-lederen i eposten til Dagbladet.

Sa at formen var for tøff

Erna Solberg sitter i dag i budsjettmøter på Hurdalsjøen. I en kommentar via sin rådgiver sier hun følgende til Dagbladet: - Jeg har satt pris på å få delta på markeringene på Utøya sammen med AUF. Terroren som rammet menneskene i regjeringskvartalet og på Utøya den 22 juli angår oss alle og må aldri glemmes. Det er AUF som bestemmer hvem som inviteres til markeringen på Utøya, og jeg deltar om de ønsker det, står det i sms-en.

På en pressekonferanse mandag morgen sa hun også til NTB at «formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff, og har ført til at retorikken i saken overdøver substansen i den».

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner tidligere har beklaget at han beskyldte Ap for å dra 22.juli-kortet i forbindelse med saken.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 22.07.2014 MARKERING: Statsminister Erna Solberg og AUF-leder Eskil Pedersen holdt taler under minnemarkeringen for terrorhandlingene 22. juli i regjeringskvartalet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!