BEKYMRET:  Den nasjonale støttegruppas styreleder Trond Henry Blattmann og nestleder Tove Selbekk har fått tilbakemeldinger om Utøya-ungdom som har droppet ut av skolen, eller allerede har fått beskjed om at de har for høyt fravær. 
- Vi kan ikke få en situasjon der disse ungdommene havner utenfor skole og arbeidslivet, sier Blattmann.  Foto: Hilde Mesics Kleven
BEKYMRET: Den nasjonale støttegruppas styreleder Trond Henry Blattmann og nestleder Tove Selbekk har fått tilbakemeldinger om Utøya-ungdom som har droppet ut av skolen, eller allerede har fått beskjed om at de har for høyt fravær. - Vi kan ikke få en situasjon der disse ungdommene havner utenfor skole og arbeidslivet, sier Blattmann. Foto: Hilde Mesics KlevenVis mer

Utøya-ungdom dropper ut av skolen

Sliter med søvn- og konsentrasjonsvansker. - Den eneste oppfølgingen fra skolen har vært en minnestund, sier nestleder for den nasjonale sørgegruppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nasjonale støttegruppen for de rammede etter 22. juli-angrepet har fått tilbakemeldinger om at ungdommer som var på Utøya sliter på skolen.

- Det er trist. Spesielt den siste tida har vi hørt om flere tilfeller rundt om i landet hvor ungdommene dropper ut av skolen og studier, sier Tove Selbekk, nestleder i den nasjonale støttegruppen etter terrorangrepet 22. juli, til Adresseavisen.

Andre sliter med høyt fravær. Selbekk opplyser til Dagbladet at de ikke har et nøyaktig tall på hvor mange det dreier seg om.

- Men det er en altfor stor andel. Ungdommene sliter med konsentrasjonsvansker og søvnvansker. Av og til klarer de ikke å gå på skolen, fordi de ikke har sovnet før klokka seks om morgenen, sier Selbekk til Dagbladet.

- Dårlig kommunisert Ei jente som tok kontakt med støttegruppa, fortalte at hun hadde fått beskjed om at hun allerede har for høyt fravær i forhold til muligheten for å få karakter i enkelte fag.

-  Fylkeskommunen har sagt at dette ikke skal være noe problem. Det virker som om det har vært litt dårlig kommunisert ut til skolene. Fravær skal ikke ha noen betydning. Det er mulig å få muntlige tester. Det er også mulig å ta et studieår over to år, sier Selbekk.

Styreleder i den nasjonale støttegruppa, Trond Henry Blattmann, sier det viktigste er forståelsen av at dette er en veldig spesiell situasjon.

- Nå nytter det ikke med regelrytteri. Dette er ikke normalt fravær, det er fravær som er direkte knyttet til Utøya-angrepet. Vi kan ikke få en situasjon der disse ungdommene havner utenfor skole og arbeidslivet, sier Blattmann

- Ingen oppfølging Støttegruppa ønsker derfor at at kunnskapsminister Kristin Halvorsen tar grep. De har tidligere kommunisert at det har vært et sterkt behov for å gjøre noe med situasjonen.

- Vi har sett dette en stund. Vi uttrykte et ønske for et par uker siden til arbeidsministeren og helseministeren om behovet for en samtale med Halvorsen. Vi har ikke fått noe svar, og har derfor kontaktet Kunnskapsdepartementet direkte nå, sier Selbekk.

Hun forteller at det ikke har vært noen generell oppfølging eller tilrettelegging for Utøya-ungdommene etter at de begynte skolen.

- Den eneste oppfølgingen fra skolen har vært en minnestund. Resten må man be om selv, sier Selbekk.

- Krav på tilpasset undervisning Selbekk oppfordrer derfor foreldre til å ta kontakt med kontaktlærer og en beslutningstaker ved skolen.

- Elevene har ifølge utdanningsloven krav på tilpasset undervisning. Dette kan bety at hvis de sliter med søvn eller liknende,  kan de for eksempel få tilsendt en oversikt over det man skal jobbe med på skolen de dagene de ikke klarer å møte. Det vil hjelpe de holde seg oppdatert i forhold til pensum, selv når de trenger å være hjemme i perioder, sier Selbekk.

Selv om det er mulig å få dokumentasjon på fraværet fra en lege eller psykolog, mener Selbekk dette ikke er et godt alternativ.

- En del ønsker å legge det bak seg, og komme seg bort fra det. Ved dokumentert fravær vil Utøya-angrepet forfølge dem videre. Når de søker på jobb, vil fraværet stå der, og de vil måtte forklare at de var på Utøya. Det må de få slippe.

Kunnskapsdepartementet opplyser til Dagbladet mandag formiddag at de har vært i kontakt med støttegruppa.

- Vi vil nå få avtalt et møte, og se på hva vi kan gjøre framover. Vi har allerede gitt informasjon til skoler og høyere utdanning om hvordan ting bør håndteres. Men selv om dette er retningslinjer, så vil de bli tolket lokalt, sier seniorrådgiver Gard Realf Sandaker-Nielsen i Kunnskapsdepartementet til Dagbladet.

.