Utøya-ungdom utestengt fra retten

Utøya-ungdom som befant seg på landsiden får ikke slippe inn i salene der rettssaken vises.

 KOLOSSALT TRAUME:  - Dette er ungdommer som hadde sine telt og eiendeler på øya, og som bare var på fastlandet en kort stund. De sto på landsiden, i et området som politiet selv definerte som farlig, de hørte skuddene og de tok imot sine kamerater fra øya. De har også opplevd et kolossalt traume, og de føler at deres opplevelser ikke blir tatt på alvor, sier Christin Bjelland, nestleder i støttegruppen, til NTB.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KOLOSSALT TRAUME: - Dette er ungdommer som hadde sine telt og eiendeler på øya, og som bare var på fastlandet en kort stund. De sto på landsiden, i et området som politiet selv definerte som farlig, de hørte skuddene og de tok imot sine kamerater fra øya. De har også opplevd et kolossalt traume, og de føler at deres opplevelser ikke blir tatt på alvor, sier Christin Bjelland, nestleder i støttegruppen, til NTB.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom ti og tjue av deltakerne på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli befant seg av ulike grunner på landssiden idet terrortiltalte Anders Behring Breivik gikk i land på øya og startet nedskytingen av leirdeltakerne. 69 personer ble drept og 33 skadd.

Det har lenge vært kjent at Oslo tingrett ikke anser disse som fornærmede i saken, slik at de ikke får bistandsadvokat, en avgjørelse flere har førsøkt anket, men ikke nådd fram med. En annen konsekvens av dette, som først er blitt kjent nå, er at disse heller ikke har noen rett til å få være til stede i de 17 rettssalene hvor hovedforhandlingene blir overført rundt omkring i landet.

Undervurdert traume Støttegruppen etter 22. juli mener det er veldig feil at disse ungdommene blir utestengt.

- Dette er ungdommer som hadde sine telt og eiendeler på øya, og som bare var på fastlandet en kort stund. De sto på landsiden, i et området som politiet selv definerte som farlig, de hørte skuddene og de tok imot sine kamerater fra øya. Sammen med de andre hadde de en utrolig tøff natt på Sundvolden. Det er først i ettertid vi vet at de ikke oppholdt seg på et sted hvor de var i livsfare, men det visste de ikke da. De har også opplevd et kolossalt traume, og de føler at deres opplevelser ikke blir tatt på alvor, sier Christin Bjelland, nestleder i støttegruppen, til NTB.

Støttegruppen mener det er urimelig at disse skal nektes inngang til de lokale tingrettene. Salene hvor rettssaken overføres vil kun være åpne for dem som er definert som fornærmede i saken. Presse og publikum har ikke tilgang.

- For dem er det sårt å bli definert som vanlig publikum, sier Bjelland.

Må avgrense Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett sier det store antall fornærmede i saken, gjør at de ikke har hatt kapasitet til å gi et tilbud til andre enn dem som anses som fornærmet etter straffeprosessloven. Han sier han samtidig har stor forståelse for at dette oppleves urettferdig for disse ungdommene.

- På grunn av de avgrensningene som har blitt satt, så har noen falt på utsiden, og disse ungdommene er blant dem, sier han.

Støttegruppen og Oslo tingrett skal ha et møte om blant annet denne saken torsdag.

- Akkurat i disse dager står vi midt i arbeidet med registreringer av hvor mange som ønsker å følge denne saken, både i Oslo og i de 17 tingrettene. Når vi får den oversikten, vil det bli lettere å lete etter konkrete løsninger, sier Engebretsen, som understreker at han ikke kan love en løsning.

Bistandsadvokat Bjelland mener opplysninger som kom fram i politiets interne evalueringsrapport sist torsdag, også gjør at spørsmålet om bistandsadvokat for denne gruppen bør vurderes på nytt.

- Evalueringen viste at politiet selv definerte området på landsiden vis-à-vis Utøya som et usikret og farlig område, og at alle som var der var i livsfare, påpeker Bjelland.

Saken vil bli diskutert under støttegruppens styremøte torsdag.

(NTB)