Utøya-ungdom utestengt fra retten

Utøya-ungdom som befant seg på landsiden får ikke slippe inn i salene der rettssaken vises.

KOLOSSALT TRAUME:  - Dette er ungdommer som hadde sine telt og eiendeler på øya, og som bare var på fastlandet en kort stund. De sto på landsiden, i et området som politiet selv definerte som farlig, de hørte skuddene og de tok imot sine kamerater fra øya. De har også opplevd et kolossalt traume, og de føler at deres opplevelser ikke blir tatt på alvor, sier Christin Bjelland, nestleder i støttegruppen, til NTB.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KOLOSSALT TRAUME: - Dette er ungdommer som hadde sine telt og eiendeler på øya, og som bare var på fastlandet en kort stund. De sto på landsiden, i et området som politiet selv definerte som farlig, de hørte skuddene og de tok imot sine kamerater fra øya. De har også opplevd et kolossalt traume, og de føler at deres opplevelser ikke blir tatt på alvor, sier Christin Bjelland, nestleder i støttegruppen, til NTB.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mellom ti og tjue av deltakerne på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli befant seg av ulike grunner på landssiden idet terrortiltalte Anders Behring Breivik gikk i land på øya og startet nedskytingen av leirdeltakerne. 69 personer ble drept og 33 skadd.

Det har lenge vært kjent at Oslo tingrett ikke anser disse som fornærmede i saken, slik at de ikke får bistandsadvokat, en avgjørelse flere har førsøkt anket, men ikke nådd fram med. En annen konsekvens av dette, som først er blitt kjent nå, er at disse heller ikke har noen rett til å få være til stede i de 17 rettssalene hvor hovedforhandlingene blir overført rundt omkring i landet.

Undervurdert traume Støttegruppen etter 22. juli mener det er veldig feil at disse ungdommene blir utestengt.

- Dette er ungdommer som hadde sine telt og eiendeler på øya, og som bare var på fastlandet en kort stund. De sto på landsiden, i et området som politiet selv definerte som farlig, de hørte skuddene og de tok imot sine kamerater fra øya. Sammen med de andre hadde de en utrolig tøff natt på Sundvolden. Det er først i ettertid vi vet at de ikke oppholdt seg på et sted hvor de var i livsfare, men det visste de ikke da. De har også opplevd et kolossalt traume, og de føler at deres opplevelser ikke blir tatt på alvor, sier Christin Bjelland, nestleder i støttegruppen, til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer