Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utøya-ungdommene støtter terrorisme

Berømt kommentator skriver i Jerusalem Post at norsk politikk hjelper terrorister å handle.

BRANNFAKKEL: Barry Rubin lanserer i Jerusalem Post flere svært kontroversielle betraktninger etter Oslo-terroren. Faksimile: Jerusalem Post
BRANNFAKKEL: Barry Rubin lanserer i Jerusalem Post flere svært kontroversielle betraktninger etter Oslo-terroren. Faksimile: Jerusalem Post Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et inlegg i den israelske storavisa lanserer Barry Rubin, forsker og kommentator hos både New York Times, Washington Post og Foreign Policy, teorien rundt det han omtaler som «Oslo-syndromet».

Han tar utgangspunkt i Stockholm-syndromet, der ofre for terrorisme eller vold bytter side, og støtter overgriperne.

- Oslo-syndromet er heller at det er terroristers støttespillere, som blir ofre for terrorisme, skriver Rubin hos Jerusalem Post, i et innlegg som også er publisert hos hans arbeidsgiver The Gloria Center.

I innlegget legger Rubin til grunn at Utøya-ungdommene støttet terror - noe han også utdyper:

- Ungdomsleiren han (Anders Behring Breivik) angrep støtter terrorister. (...) Leiren, som blir drevet av et parti på Norges venstreside, lobbyerte for å bryte blokkaden til Hamas' terroristregime på Gaza-stripen.

Til angrep Videre går den i pro-israelske kretser anerkjente skribenten til et voldsomt angrep på Norges rolle i Midtøsten.

Rubin er avslørt som langvarig Israel-lobbyist, som får betalt for å fremme Israels sak.

- Utøya-deltagerne er for en umiddelbar anerkjennelse av en palestinsk stat, uten at den staten må gjøre noe for å vise at den ikke vil bli brukt som base for terrorangrep mot Israel.

I en presisering gjør Rubin det klart at Utøya-ofrene ikke burde forvente - eller fortjente - å bli drept, men sier hans tankegang snarere er en vital og nødvendig påminnelse for å redde liv.

Suksess fra terror - Alle bevegelser i verden vil ikke bruke terror som virkemiddel, men for de som gjør det kan det være praktisk - enten det resulterer i at du blir arrestert eller drept, eller om du blir hyllet over hele verden og tilkjent store penger, skriver amerikaneren.

Han mener måten verden har behandlet «terrorister» som Hamas og Palestina kan gjøre det lettere for en mann som Anders Behring Breivik å rettferdiggjøre sine handlinger:

- Mange ga ham (Breivik) ideen om at terror kunne endre folks oppfatninger og gi seier, skriver Rubin.

- Det var ikke bloggene han siterte (i sitt såkalte manifest), som eksplisitt tar avstand fra voldsbruk. Det var de suksessrike terroristene og de vestlige landene som ga ham taktikken han benyttet.

MINNES I SORG: En amerikansk forsker og kommentator kaster i dag en brannfakkel inn i sorgarbeidet etter Utøya. Her blomster innerst i Tyrifjorden, ved Sundvolden. Foto: Håkon Eikesdal
MINNES I SORG: En amerikansk forsker og kommentator kaster i dag en brannfakkel inn i sorgarbeidet etter Utøya. Her blomster innerst i Tyrifjorden, ved Sundvolden. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!