Utøya-vitner sier de så en annen gjerningsmann

Vitner til massakren på Utøya sier i dommeravhør at de så en annen, mørkhåret gjerningsmann samtidig som de hørte skuddsalver et annet sted på øya.

LIKE FØR SLUTTEN: Bildet, som er hentet fra en amatørvideo, viser Breivik helt på slutten av Utøya-massakren. Få minutter etter ble han pågrepet av politiets beredskapstropp. Foto: PRIVAT
LIKE FØR SLUTTEN: Bildet, som er hentet fra en amatørvideo, viser Breivik helt på slutten av Utøya-massakren. Få minutter etter ble han pågrepet av politiets beredskapstropp. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet understreker at de har konkludert med at Anders Behring Breivik var alene under massakren på Utøya, selv om det er vitner i saken som beskriver én til gjerningsmann.

Dagbladet kjenner til at det skal være to vitner som i dommeravhør, uavhengig av hverandre, beskriver to ulike gjerningsmenn under massakren på Utøya. Et tredje vitne skal i dommeravhør ha forklart at han svømte ved siden av en for ham ukjent, voksen person ut fra øya og til fastlandet.

Vedkommende hevder han aldri hadde sett denne personen tidligere. Personen beskrives relativt likt, som mørkhåret og anslagsvis i 30-åra og ulik terroristen Anders Behring Breivik (32) som ble pågrepet på øya. Vitnene skal ha sett personen, samtidig som de hørte skuddsalver fra andre steder på øya.

— Ingen tekniske spor Politiadvokat Christian Hatlo sier til Dagbladet at han er kjent med forklaringene.

— Vi er kjent med at det er noen vitner som har beskrevet opptil flere gjerningsmenn. Men vi har konkludert med — og er temmelig trygge på — at det bare var én gjerningsperson på Utøya, og at det er siktede. Dette bygger på vitnebeskrivelser generelt og funn på stedet. Det er funnet to våpen, som siktede hadde, og hylser til disse. Det er ikke funnet noe annet, sier Hatlo.

Da politiets beredskapstropp, Delta, ankom Utøya 22. juli ble de møtt av livredde ungdommer som også beskrev flere ulike gjerningspersoner. Politiet var forberedt på å møte to til fem terrorister.

Ingen andre på ferja Magne Rustad, stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, har sagt det var en vurdering i en hektisk og krevende situasjon, med mange og uoversiktlige opplysninger. Etter at Breivik ble pågrepet, brukte beredskapstroppen lang tid på å gjennomsøke øya i jakt etter andre mulige gjerningspersoner.

Delta-leder Anders Snortheimsmoen har tidligere fortalt om den vanskelige fasen da de måtte sikre øya før de kunne hjelpe de mange skadde ungdommene.

— Det er en beinhard prioritering å ha mindre fokus på å redde liv i den første fasen. Etter hvert som man får mer oversikt, gir førstehjelp til dem som er skadd og hjelper dem vekk fra området. Det gjøres etter kjente prinsipper og er enkelt, men likevel så vanskelig, sa Snortheimsmoen.

To våpen Kort tid etter terroraksjonen kom det opplysninger i flere medier om vitner som hadde sett flere gjerningsmenn, men Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård sa 25. juli at det var lite sannsynlig, blant annet fordi det bare var funnet to typer ammunisjon på øya og begge stammet fra Breiviks våpen.

Breivik har forklart at han hadde med seg de to våpnene hele tiden da han var på øya. Det er kjent at det ikke var andre ukjente personer enn Breivik i båten MS «Torbjørn», som han tok for å komme seg til Utøya.

Det er heller ingen vitnebeskrivelser av andre mulige gjerningsmenn enn Breivik i Regjeringskvartalet før bomba gikk av.

Advokat Geir Lippestad, som forsvarer Breivik, sier han ikke kan kommentere de ulike vitnebeskrivelsene.

— Det er enkelte vitneuttalelser om at det kan være flere gjerningsmenn, men det er altfor tidlig å si noe om dette, sier Lippestad.

Avhørene av Breivik denne uka har i stor grad handlet om hvorvidt han hadde medhjelpere eller ikke. Breivik ønsker selv ikke å si noe om dette før han får oppfylt sine «urealistiske krav som krever store omveltninger av samfunnet hvor han får en sentral rolle».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer