Utpeker «sjefsjukserne» i Torgersensaken

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen og hans støttespillere hevder politi, rettsvesen og sakkyndige har konspirert i over 50 år. Nå går de til søksmål.

SONET I VEL SEKSTEN ÅR: Fredrik Fasting Torgersen fikk livstidsdom og sikring for et drap han sier han ikke har begått. Han har siden dommen i 1958 jobbet for å få saken sin gjenopptatt. Torgersen ble arrestert i 1957 og løslatt 29. januar 1974. Foto: Espen Røst
Foto: Espen Røst.
SONET I VEL SEKSTEN ÅR: Fredrik Fasting Torgersen fikk livstidsdom og sikring for et drap han sier han ikke har begått. Han har siden dommen i 1958 jobbet for å få saken sin gjenopptatt. Torgersen ble arrestert i 1957 og løslatt 29. januar 1974. Foto: Espen Røst Foto: Espen Røst. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fem ganger har drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (76) og hans støttespillere forsøkt å få hans sak gjenopptatt. Torgersen ble i 1958 dømt til livstid for voldtektsforsøk, ildspåsettelse og drap på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Torgersen sonet 16 år og fire måneder.

Han har i alle disse årene hevdet sin uskyld, men har aldri fått saken gjenopptatt. Nå saksøker Torgersenkampanjen ved prosessfullmektig Jan Tennøe Gjenopptakelseskommisjonen og Riksadvokaten, etter at de i fjor fikk nytt avslag på gjenopptakelse.

- Torgersen er uskyldig. Når Torgersensaken blir gjenopptatt, og det blir den, det er jeg sikker på, vil det ha stor betydning for rettssikkerheten i Norge, sier jusprofessor Ståle Eskeland, som har vært Torgersens nærmeste støttespiller siden 1997.

Både i 2010 og 2006 gikk professoren i strafferett på nederlag da kommisjonen avviste hans mangeårige arbeid med å underminere bevisene i saken.

Les hele stevningen her. Løgn, bevisfusk og underslag Det er et gjennområttent norsk rettsvesen som beskrives i stevningen på 45 sider. Slik har det ifølge advokat Jan Tennøe vært siden Torgersensaken startet i 1957 og fram til i dag. Politiet, statsadvokaten, riksadvokaten, sakkyndige og vitner har løyet, plantet bevis og manipulert på mange ulike måter for å få Torgersen, som var en kjenning av politiet, dømt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer