Drapskyldige i 20 år:

Utpekt for drap for 20 år siden - nå trekkes mistanke

- Bevisene så svake at de trekkes ut. Ble avhørt uten voksne da de var fem og sju år gamle. Svensk politi har holdt dem skyldig for drap på Kevin (4) siden 1998.

BLE UTPEKT: Robin Dahlén (24) og Christian Karlsson (26) var fem og sju år da de fikk skylden for å ta livet av Kevin Hjalmarsson (4) i Arvika i Sverige. FOTO: TT / NTB Scanpix
BLE UTPEKT: Robin Dahlén (24) og Christian Karlsson (26) var fem og sju år da de fikk skylden for å ta livet av Kevin Hjalmarsson (4) i Arvika i Sverige. FOTO: TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
FUNNSTEDET: Her er stedet hvor fire år gamle Kevin Hjalmarsson ble funnet død 18, august 1998. De to trepallene ved funnstedet er viktige i den nye granskingen av saken. Foto: Scan-Foto/FLT-PICA, Anders Hanson/NTB Scanpix.
FUNNSTEDET: Her er stedet hvor fire år gamle Kevin Hjalmarsson ble funnet død 18, august 1998. De to trepallene ved funnstedet er viktige i den nye granskingen av saken. Foto: Scan-Foto/FLT-PICA, Anders Hanson/NTB Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): SISTE: Brødrene Robin Dahlen (24) og Christian Karlsson (26)kan ikke lenger mistenkes for drap på Kevin (4) i august i 1998. Bevisene som politiet la fram i månedsskiftet oktober/november var så svake at de nå trekkes ut av saken. Denne nyvurderingen omfatter ikke spørsmål om oppreisning, sa statsadvokat Niclas Wargren på en pressekonferanse som startet kl. 13 i Karlstad.

Den nye utredningen har ikke avdekket nye tekniske spor.

- Opplysningene som kom fram i avhørene av Christian og Robin er i sum så utydelige, inkonsekvente og har så mange motsigelser at det ikke var grunnlag for politiets konklusjon den gangen, sa statsadvokaten.

- 20 år etter er det ikke mulig å fastslå, men det er opplysninger både for og mot av Kevin kan ha dødd av drukning. Det er ikke grunnlag for å konkludere med, slik det ble gjort for 20 år siden, at Kevin døde av skader utført av Christian og Robin. Skadene kan like gjerne ha kommet fra to trepaller ved vannet.

IKKE GRUNNLAG: Påtaleansvarlig Niclas Wargren finner bevisene i saken så svake at påtalemyndighetene av den grunn ikke vil bringe saken for retten. Vis mer

- Undersøkelsen nå har mange kritiske synspunkter på hvordan avhørene av brødrene ble utført. Den største kritikken går likevel mot konklusjonen politiet kom til den gangen. Det er ikke grunnlag for å konkludere med at Christian og Robin er ansvarlige for dødsfallet. Det er tvilsomt om dødsfallet skyldes noen kriminell handling, det er mer sannsynlig at det har vært en ulykke, sa den svenske statsadvokaten.

Han finner bevisene i saken så svake at påtalemyndighetene av den grunn ikke vil bringe saken for retten.

Også nye avhør av et familiepar som var på besøk hjemme hos foreldrene til Christian og Robin den aktuelle gir opplysninger som konkluderer med at det ikke er grunnlag for å konkludere med at de to brødrene så hva som skjedde med Kevin.

STØTTER: Utredningslederen fra politiet, Thomas Johansson, sa på pressekonferansen at det ikke er noen holdbare beviser for at brødrene står bak drapet. Vis mer

Mor: - Mye tårer

Brødrenes mor Anika Karlsson sier etter pressekonferansen at det var mye tårer da hun og sønnene hadde den første praten om frifinnelsen.

- Det var fantastisk. Jeg er så glad at det nesten ikke er til å fatte, selv om jeg var sikker på at det måtyte bli sånn, sier mor.

De to brødrene, som ble erklært for skyldige til Kevins dødsfall av politiets etterforskningsledelse for snart 20 år siden, har ikke noe formelt og automatisk krav på erstatning fordi saken aldri har vært for retten.

Spørsmålet om erstatning er en egen prosess de må sette i gang uavhengig av statsadvokatens nye gjennomgang av saken.

SVT meldte først at brødreparet, som har vært mistenkt for å stå bak drapet på Kevin siden 1998, blitt renvasket.

Fire år gamle Kevin Hjalmarsson ble funnet død i Arvika i Sverige i 1998.

De to brødrene Robin (5) og Christian Karlsson (7), som var venner med Kevin, ble utpekt å stå bak dødsfallet.

Politiets etterforskningsmetoder og avhør av de to brødrene har vært gjenstand for enorm kritikk den siste tida etter at SVT publiserte dokumentarserien «Fallet Kevin» i fjor. Også Dagens Nyheter har gått gjennom saken med egne eksperter.

Ifølge Expressen skriver svensk påtalemyndighet i en pressemelding at brødrene er helt ute av saken. Det er tillyst en pressekonferanse om saken klokka 13.

RENVASKET: Robin Dahlén (24) og Christian Karlsson (26) var fem og sju år da de fikk skylden for å ta livet av Kevin Hjalmarsson (4) i Arvika i Sverige. FOTO: TT / NTB Scanpix
RENVASKET: Robin Dahlén (24) og Christian Karlsson (26) var fem og sju år da de fikk skylden for å ta livet av Kevin Hjalmarsson (4) i Arvika i Sverige. FOTO: TT / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kan bare beskrive det som ren lykke. Det kunne ikke vært en bedre bursdag, sier eldstebror Christian Karlsson til SVT. ​

Nå er han 27 år gammel.

Det var 16. august 1998 at de to brødrene fant vennen Kevin død i vannet nær et boligområde i Dottevik i Arvika i Värmland.

De løp hjem til foreldrene og fortalte om funnet.

Obduksjonsrapporten konkluderte med at dødsårsaken var kvelning.

To måneder seinere - i november 1998 - kom etterforskningslederen med politiets konklusjon om etterforskningen.

- Lek med pinner

Kevin døde etter «lek med pinner» og de to brødrene på fem og sju år hadde forårsaket dødsfallet.

Barn er ikke strafferettslig ansvarlige, og brødrene skulle overlates til sosialmyndighetene, sa politiets talsmann på pressekonferansen for snart 20 år siden.

På norsk: barnevernet.

Det er ikke lagt fram tekniske bevis som fingeravtrykk eller DNA i Kevin-saken.

Sveriges «Making a Murderer»

Sverige fikk sin «Making a Murderer»-sak da SVT startet sendingen av sin dokumentarserie om Kevin-saken i april.

«Making a Murderer»-saken handler om en ung mann som ble dømt for drap i Wisconsin i USA, og løslatt i 2015 etter å ha sonet 18 år.

Det var etter en dokumentar om den unge mannen og politiets etterforskning, filmet gjennom 10 år.

Også i Kevin-saken utløste SVTs dokumentar en sterk debatt om det svenske politiets etterforsknings- og avhørmetoder.

De to guttene på fem og sju år skal ha blitt avhørt og ledet til å tilstå at det var de som hadde drept vennen Kevin - uten at advokat, foreldrene eller andre voksne som representerte dem hadde vært tilstede.

I august i fjor bestemte det svenske Riksadvokat-embedet at Kevin-saken generelt og politiets etterforskningsmetoder spesielt skulle gjennomgås på nytt.

NY INFORMASJON: Påtaleansvarlig Niclas Wargren kommer med ny informasjon om drapet på Kevin, i Arvika 1998. Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer