Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det store bitcoin-kuppet»:

Utpekt som arkitekten bak tidenes gigantbrekk på Island. Tirsdag rømte han om bord på samme fly som statsministeren

- Det var noen som hjalp ham. Det er vi helt sikre på.

ARKITEKTEN BAK: Mannen som politiet mener er arkitekten bak tidenes tyveri på Island har rømt fra fengsel. Foto: Dado Ruvic / Reuters / politiet på Island
ARKITEKTEN BAK: Mannen som politiet mener er arkitekten bak tidenes tyveri på Island har rømt fra fengsel. Foto: Dado Ruvic / Reuters / politiet på Island Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år ble det kjent at rundt 600 datamaskiner som ble brukt til å «utvinne» bitcoin og andre kryptovalutaer var stjålet på Island. Byttet skal ha en verdi på over 15 millioner kroner, og politiet omtaler det som tidenes største tyveri i landet, ifølge avisa Visir.

- Vi har ikke sett tyveri i denne størrelsesorden før. Alt tyder på at det er snakk om godt organisert kriminalitet, sa politimester Olafur Helgi Kjartansson i Reykjanes i mars.

To av de fire tyveriene fant sted på halvøya sørvest i landet.

Elleve personer, blant dem en sikkerhetsvakt, ble pågrepet i forbindelse med hendelsen som islandske aviser har kalt «Det store bitcoin-kuppet». Men nå har plutselig elleve blitt til ti, etter at mannen som politiet mener er arkitekten bak gigantbrekket natt til tirsdag rømte fra landet, skriver BBC.

Etterlyst over hele Europa

Ifølge lokale medier rømte mannen fra lavsikkerhetsfengselet Sogn, 95 kilometer fra flyplassen i Keflavik, ved å klatre ut av et vindu natt til tirsdag. Han skal derfra ha rømt via luftveien til Sverige. Om bord på det samme flyet var tilfeldigvis også Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir. Hun skulle, i likhet med Erna Solberg, til Stockholm for å møte Indias statsminister Narendra Modi.

Fengselsfuglens flybillett skal ha stått i en annen manns navn, men rømlingen ble oppdaget og identifisert via overvåkningskameraer.

Ifølge Visir skal han ha landet på Arlanda utenfor Stockholm rundt klokka 7.30 tirsdag.

- Svensk politi, i likhet med øvrige europeiske land, har fått informasjon fra Island om at en mann som satt fengslet har rømt, sier Malin Näfver ved det svenske politiets nasjonale operative enhet Noa, ifølge Aftonbladet.

- Fikk hjelp

Politimann Gunnar Schram sier til Visir at rømlingen hadde tilgang til en datamaskin og telefon i fengselet, og at politiet nå skal undersøke om han har brukt dette i forbindelse med planleggingen av flukten.

- Det var noen som hjalp ham. Det er vi helt sikre på, sier Schram til Visir.

Fengselsbetjentene meldte ikke mannen savnet før etter at flyet til Sverige hadde kommet seg opp i lufta, skriver The Guardian.

Islandsk politi har gjennomført en rekke avhør, blant annet av rømlingens kone, uten at det har ført til noen arrestasjon.

De kraftige datamaskinene, som ble stjålet i fire ulike brekk i desember og januar, er ennå ikke funnet. De er verdt rundt 16 millioner kroner, men det reelle utbyttet kan bli langt høyere. Dersom datamaskinene brukes til det de var ment for - å framstille bitcoin og andre kryptovalutaer - kan tyvene skaffe seg enorme verdier i virtuelle penger, som ikke kan spores, skriver NTB.

I et håp om å fakke tyvene, følger politiet med på strømforbruket, i tillegg til å be kraftselskaper, nettleverandører og utleiere av lagerplass om hjelp. Produksjon av kryptovalutaer er svært energikrevende og unormalt høyt strømforbruk kan avsløre hvor datamaskinene befinner seg, ifølge NTB.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!