«Det store bitcoin-kuppet»:

Utpekt som arkitekten bak tidenes gigantbrekk på Island. Tirsdag rømte han om bord på samme fly som statsministeren

- Det var noen som hjalp ham. Det er vi helt sikre på.

ARKITEKTEN BAK: Mannen som politiet mener er arkitekten bak tidenes tyveri på Island har rømt fra fengsel. Foto: Dado Ruvic / Reuters / politiet på Island
ARKITEKTEN BAK: Mannen som politiet mener er arkitekten bak tidenes tyveri på Island har rømt fra fengsel. Foto: Dado Ruvic / Reuters / politiet på Island Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidligere i år ble det kjent at rundt 600 datamaskiner som ble brukt til å «utvinne» bitcoin og andre kryptovalutaer var stjålet på Island. Byttet skal ha en verdi på over 15 millioner kroner, og politiet omtaler det som tidenes største tyveri i landet, ifølge avisa Visir.

- Vi har ikke sett tyveri i denne størrelsesorden før. Alt tyder på at det er snakk om godt organisert kriminalitet, sa politimester Olafur Helgi Kjartansson i Reykjanes i mars.

To av de fire tyveriene fant sted på halvøya sørvest i landet.

Elleve personer, blant dem en sikkerhetsvakt, ble pågrepet i forbindelse med hendelsen som islandske aviser har kalt «Det store bitcoin-kuppet». Men nå har plutselig elleve blitt til ti, etter at mannen som politiet mener er arkitekten bak gigantbrekket natt til tirsdag rømte fra landet, skriver BBC.

Etterlyst over hele Europa

Ifølge lokale medier rømte mannen fra lavsikkerhetsfengselet Sogn, 95 kilometer fra flyplassen i Keflavik, ved å klatre ut av et vindu natt til tirsdag. Han skal derfra ha rømt via luftveien til Sverige. Om bord på det samme flyet var tilfeldigvis også Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir. Hun skulle, i likhet med Erna Solberg, til Stockholm for å møte Indias statsminister Narendra Modi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.