<strong>SYNDEBUKKER:</strong> Mye av skylden for smitteutbruddet i Bergen er blitt lagt på byens studenter og fadderarrangementene. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix
SYNDEBUKKER: Mye av skylden for smitteutbruddet i Bergen er blitt lagt på byens studenter og fadderarrangementene. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix Vis mer

Coronautbruddet i Bergen:

Utpekt som corona­spredere: Reagerer

Lederen av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen er overrasket over at studentene er blitt utpekt som ansvarlige for smittespredningen i byen.

Publisert

- Smittetallene i Bergen har gått kraftig opp de siste to ukene. De fleste smittede har vært tilknyttet studentmiljøet, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Bergen opplever nå den største smitteøkninga siden pandemien startet. Onsdag har totalt 1048 fått påvist smitte i Bergen siden begynnelsen av coronautbruddet.

Mye av skylda for den siste tidas alvorlige utvikling, har studentene i Bergen fått. Det får lederen av Studentparlamentet ved UiB til å reagere.

- Overrasket over retorikken

- Forrige mandag var det utelukkende studentfester som var nevnt som årsak under kommunenes pressekonferanse om smitteutbruddet. Da ble vi ganske overrasket over retorikken, sier Sandra Amalie Lid Krumsvik til Dagbladet.

Hun er leder for Studentparlamentet ved UiB, og representerer med det de 19 000 studentene ved Universitetet.

- Denne uka har det heldigvis endra seg. Nå er vi mer fornøyd med både retorikk og de tiltakene som er iverksatt av kommunen. Vi synes det er fint å se at kommunen nå tar ansvar, legger Krumsvik til.

<strong>REAGERER:</strong> Leder for Studentparlamentet ved UiB, Sandra Amalie Lid Krumsvik, sier de har reagert på myndighetenes retorikk og at studentene er blitt utpekt som syndebukker. Foto: Tor Farstad
REAGERER: Leder for Studentparlamentet ved UiB, Sandra Amalie Lid Krumsvik, sier de har reagert på myndighetenes retorikk og at studentene er blitt utpekt som syndebukker. Foto: Tor Farstad Vis mer

Det var mot slutten av august at det først ble rapportert om flere smittetilfeller ved NHH. Siden har smitte også blitt påvist ved Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Bergen og Handelshøyskolen BI.

I løpet av forrige helg har smitten spredt seg til flere deler av samfunnet i Bergen, erkjente kommunen mandag. De har nå registrert enkelttilfeller ved utesteder og serveringssteder, videregående skoler, sykehus og sykehjem.

Blant annet var ti ansatte ved Haukeland sykehus bekreftet smittet, og onsdag opplyste Helse Bergen i en pressemelding at sju nye ansatte har testet positivt for coronaviruset.

- Bergen har den siste måneden hatt en stor økning i antall smittede. I starten var økningen hovedsakelig knyttet til studentmiljøer. Det har vært viktig å gi god og nøyaktig informasjon om coronautbruddet til innbyggerne i Bergen, og kommunen har derfor informert om at smitten hovedsakelig har spredd seg med utgangspunkt blant studenter. Det ville vært svært problematisk å unnlate å fortelle den informasjonen, ettersom det er nyttig for innbyggerne å vite og det er relevant i arbeidet med å begrense smitten, skriver helsebyråd i Bergen, Beate Husa (KrF) i en e-post til Dagbladet.

- Er det studentene som har skylden for smitteutbruddet?

- Det er ingen som er tjent med at vi deler ut skyld. Det vi vet er at smitteutbruddet i starten spredde seg i studentmiljøet. Mange studenter har vært flinke til å følge smittevernreglene, og det har bidratt til å begrense ytterligere smitte.

- Forstår du at studentene føler seg som syndebukker?

- Det er ingen grunn til at alle studenter skal føle seg som syndebukker, ettersom mange har vært gode på å holde smittevernreglene, svarer Husa videre.

CORONAVIRUSET: Bergen er nå i en situasjon der alle må bidra for å bekjempe smitten, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) i Bergen. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Fokus på fadderarrangementer

Krumsvik forteller at retorikken allerede i forkant av fadderarrangementene la et stort press på studentene.

- Det var et stort fokus på bekymringen rundt studentfestene på de nasjonale pressekonferansene i forkant av studiestart, og lokale myndigheter fulgte etter. Det la en tydelig demper på stemningen blant studentene. Igjen gjorde dette at nettroll i kommentarfeltene fikk vann på mølla, og når smitteoppblomstringen i Bergen var et faktum, satt vi tilbake som syndebukkene. Men det er altså feil av mannen i gata å si at fadderuka er den store syndebukken.

Fra fadderuka ble avholdt og fram til 29. august, var det faktisk en lavere smitte blant studentene i Bergen enn i byens befolkning for øvrig, hevder Krumsvik.

I et debattinnlegg i BA skriver også rektorene ved UiB, HVL og NHH at registrert smitte blant studenter i denne perioden var på 0,14 prosent, noe som var klart lavere enn i befolkningen i Bergen for øvrig, med 0,27 prosent.

- Smittetrenden blant studentene i Bergen har også gått videre ned. Mye av smitten kan nå spores til utesteder og til Helse Bergen. Det er naturligvis vanskelig å si nøyaktig hvor det kommer fra, men det er i alle fall vanskelig å spore direkte tilbake til studentene, sier Krumsvik til Dagbladet.

Helsebyråden skriver til Dagbladet at hun ikke kjenner grunnlaget for beregningene som de tre rektorene og lederen for studentparlamentet bruker her.

- Vi vet at det i hovedsak var utbrudd blant studenter, samt noen unge voksne tilknyttet studentfestene, som førte til høye smittetall i Bergen gjennom august. Nå ser vi de siste dagene at det også registreres en andel smittede utenfor studentutbruddet, skriver Husa i e-posten.

CORONAVIRUSET: Bergen kommune har satt inn kriseledelse etter økningen i antall smittetilfeller de siste dagene. Video: NTB SCANPIX. Vis mer

Tar sin del av skylda

For å få kontroll over det helsebyråden omtaler som en eksponentiell økning i antall smittetilfeller i Bergen, har kommunen innført nye tiltak:

I første omgang vil det fram til 18. september være forbudt med private samlinger på mer enn ti personer, ned fra 20. Også offentlige arrangementer med mer enn 50 personer blir forbudt, ned fra 200. Det stilles i tillegg krav om at utesteder, barer og restauranter må føre lister over besøkende. Samtidig strammes besøksregler på sykehus og helseorganisasjoner inn.

Tirsdag opplyste både Folkehelseinstituttet (FHI) og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at Norge har registrert over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Dermed er smittetrykket i Norge over grensa for når FHI anbefaler å rødliste andre land og regioner.

Økningen i smittetrykk skyldes i all hovedsak lokale utbrudd i Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad.

Krumsvik understreker at studentene naturligvis også skal ta sin del av skylda for smitteutbruddet i Bergen. Så lenge de blir behandlet som den øvrige befolkningen, skal de slett ikke fraskrive seg ansvar, sier hun.

- Vi følger smittevernrådene som alle andre, og forholder oss til det reglementet som er. Så vil det alltid være noen enkeltpersoner som ødelegger for andre, men brorparten opplever vi at gjør sitt ytterste for å unngå smitte, avslutter Krumsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer