Natalia Vovk

Utpekt som draps-kvinne: - Tøv

Natalia Vovk har av den russiske sikkerhetstjenesten blitt utpekt som gjerningspersonen bak attentatet mot Darja Dugina.

RETT GJERNINGSPERSON? Den russiske sikkerhetstjenesten har utpekt Natalia Vovk som kvinnen som drepte Darja Dugina. Foto:
RETT GJERNINGSPERSON? Den russiske sikkerhetstjenesten har utpekt Natalia Vovk som kvinnen som drepte Darja Dugina. Foto: Vis mer
Publisert

Den regimevennlige russiske redaktøren og politiske analytikeren Darja Dugina (29) ble lørdag kveld drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo.

Dugina er dattera til den framtredende russiske TV-profilen og ideologen Aleksandr Dugin, som også omtales som «Putins hjerne». Drapet ryster Russland, som anklager «statlige ukrainske terrorister» for å stå bak attentatet. Ukraina benekter ukrainsk involvering.

I timene og dagene etter attentatet har ryktene rundt hvem som kan stå bak svirret. Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mente sannsynligheten var stor for at den russiske sikkerhetstjenesten FSB står bak.

- Vi kan selvfølgelig ikke være 100 prosent sikre, men jeg ser det som svært sannsynlig at det er FSB som står bak, sa Dalhaug til Dagbladet.

Utpekt

FSB selv har benektet anklagene om at de står bak. De har derimot lansert et hittil ukjent navn på den angivelige gjerningspersonen.

33 år gamle Natalia Vovk er nemlig utpekt som gjerningspersonen som tok livet av Dugina.

Ria Novosti, et statlig eid russisk nyhetsbyrå, har publisert en liste med det som skal være informasjon om den myteomspunnede ukrainske dama.

Avisa har også snakket med det de hevder er faren til 33-åringen. Til Ria Novosti hevdet han at dattera hadde ringt han for et par dager siden for å fortelle at hun var i Estland.

OPPRØRT: Denne videoen skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen. Vis mer

Presenterer «bevis»

- Så dro hun fordi hun ble operert i hodet. Hun hadde en slags svulst. De satt inn en slags plate. Du vet, hun har blitt litt … annerledes. Rastløs, sa faren, ifølge nyhetsbyrået.

Ifølge sikkerhetstjenesten ankom Vovk Russland 23. juli sammen med sin tolv år gamle datter. FSB hevder Vovk leide et hus i Moskva, i samme område som Dugina bodde i.

33-åringen hevdes å ha ankommet Russland i en Mini Cooper, og på sosiale medier sirkulerer det nå en overvåkningsvideo som skal vise Vovk ved grensepasseringen inn til Russland.

I ukene før angrepet skal den ukrainske 33-åringen ha spionert på Dugina for å innhente informasjon om bevegelsesmønsteret til Dugina, mener Russland.

- Tøv

Arne Bård Dalhaug har liten tro på at Vovk står bak.

- Det virker usannsynlig at en dame skal ha tatt seg inn i et område, plassert bomba, og ha rømt med datteren fra Russland. Det er reneste tøv. Alle skjønner at dette ikke er sant, sier Dalhaug til Dagbladet.

- På hvilken måte kan du være så sikker på det?

- Det har å gjøre med hele FSBs operasjonsmønster å gjøre. Man vet at når det skjer sånne ting, så vet de ofte hvem som skal ha gjort det med en gang, eller hvem de skal beskylde for å ha gjort det.

Han fortsetter:

- Dette er nok et eksempel på at det er helt umulig å forholde seg til navn eller personer som FSB kommer med.

STARTSKUDD: Angrepet på Aleksandr Dugin og hans familie kan bare være begynnelsen, mener Dagbladets utenrikskommentator Morten Strand. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Rykter om dattera

Selve dagen hvor angrepet skjedde, lørdag 20. august, hadde den innflytelsesrike journalisten og statsviteren Dugina besøkt festivalen Tradisjon utenfor Moskva. Festivalen er en hyllest til kunstnere og diktere, og hun hadde besøkt den med sin far Aleksandr Dugin.

Etter at hun forlot festivalen, gikk bilen hun kjørte, en Toyota Land Cruiser, i lufta. Bilen ble revet i fillebiter i den kraftige eksplosjonen som skjedde i full fart på motorveien,

Den ukrainske 33-åringen skal ifølge sikkerhetstjenesten ha plassert ei bilbombe mens hun hadde med seg sin tolv år gamle datter på det som ble det dødelige angrepet på Dugina.

I et nylig intervju med Dagbladet uttalte førsteamanuensis i russisk kultur og litteratur ved Universitetet i Tromsø, Yngvar Steinholt, at det var vanskelig å se for seg at Ukraina sto bak attentatet, som mange mente var ment mot faren.

Han viste til forholdet mellom den russiske, innflytelsesrike ideologen Dugin og Russlands president.

- Forholdet mellom de to skal ikke være så godt lenger. Dugin ønsker å gjenoppreise Sovjetunionen til sin stortid og vel så det, og han og flere av hans tilhengere har kritisert Putin for å ikke gjøre nok, sa Steinholt til Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer