Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kevin-saken:

Utpekt som drapsmenn da de var barn - holdt alt hemmelig i nesten 20 år

Robin (5) og Christer (7) fant kameraten Kevin (4) død i vannet i 1998. Har holdt hemmelig for alle at politiet ga dem skylden. - Trolig ulykke med trepaller, sier ny gransking.

FRIKJENT: Brødrene Robin Dahlén (24) og Christer Karlsson (26 - med lue) viste sin lettelse og glede til svensk presse i Karlstad tirsdag. Foto: Henrik Jansson, Expressen.
FRIKJENT: Brødrene Robin Dahlén (24) og Christer Karlsson (26 - med lue) viste sin lettelse og glede til svensk presse i Karlstad tirsdag. Foto: Henrik Jansson, Expressen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av Sveriges mest omtalte drapssaker er ikke lenger en kriminalsak.

I snart 20 år har brødrene Robin Dahlén (nå 24) og Christer Karlsson (nå 26) vært utpekt av politiets daværende etterforskningsledelse som ansvarlige for at fire år gamle Kevin Hjalmarsson døde 18. august 1998.

Etter seks uker konkluderte politiets etterforskningsleder på en pressekonferanse med at Kevin døde av kvelning etter «en lek med pinner» og vold utført av de to brødrene.

Robin og Christer, som var kamerater med Kevin i nabolaget i Arvika, ble plassert to år på behandlingshjem etter at politiet hadde overlatt ansvaret til sosialmyndighetene.

Tirsdag kom resultatet av en ny gjennomgang av Kevin-saken og politiets jobb i etterforskningen av dødsfallet.

Trepaller

Dette er ikke lenger en kriminalsak. Småguttenes forklaringer den gang, attpåtil uten nærvær av voksne som representerte dem, var «så utydelige, inkonsekvente og motsetningsfylte» at de ikke ga grunnlag for den konklusjonen kom til.

Det er tvil om brødrene var der da det skjedde, som de skal ha fortalt da. Nå husker de ikke.

REKONSTRUKSJON: Kevin kan ha blitt klemt mellom to lastepaller og dødd i en ulykke, konkluderer den nye etterforskningen nesten 20 år etter. Her rekonstruksjon med dokke. Foto: Granskingskommisjonen.
REKONSTRUKSJON: Kevin kan ha blitt klemt mellom to lastepaller og dødd i en ulykke, konkluderer den nye etterforskningen nesten 20 år etter. Her rekonstruksjon med dokke. Foto: Granskingskommisjonen. Vis mer

- Det er større sjanse for at Kevin døde av en ulykke og muligens har blitt truffet og skadd av den ene av de to lastepallene av tre i vannet der han ble funnet, sa statsadvokat, Niclas Wargren, da han la fram resultatet av den nye gjennomgangen av saken.

Det arbeidet ble satt i gang etter at dokumentarserier om saken ble presentert av SVT og avisa Dagens Nyheter i fjor vår skapte ny storm om skjebnene til Kevin og brødrene Robin og Christer som, fant kameraten død i vannet.

Samme statsadvokat er også påtaleansvarlig og konkluderte samtidig med at det ikke blir noen rettssak. Politi og påtalemyndighet har heller ikke 20 år etter sterke nok bevis.

FUNNSTEDET: Her er stedet hvor fire år gamle Kevin Hjalmarsson ble funnet død 18, august 1998. De to trepallene ved funnstedet er viktige i den nye granskingen av saken. Anders Hanson/NTB Scanpix.
FUNNSTEDET: Her er stedet hvor fire år gamle Kevin Hjalmarsson ble funnet død 18, august 1998. De to trepallene ved funnstedet er viktige i den nye granskingen av saken. Anders Hanson/NTB Scanpix. Vis mer

Her kan du se dokumentaren i tre deler, på NRK kalt «Saken Kevin».

Ikke automatisk erstatning

Det innebærer at brødrene ikke har automatisk krav på noen erstatning siden det ikke har vært eller blir noen rettssak.

Den siden skal de unge mennenes advokater se på etter en gledesdag de skal feire sammen med glade foreldre.

- Lykke, det er ordet jeg kommer på i farta, kommenterte storebror Christian etter avgjørelsen.

- Jeg er glad det er over, sa Robin, som var fem år gammel da han fant bestekameraten død i vannet.

Hemmelig

De har vokst hos mor og far i henholdsvis Arvika og Varberg etter at de kom ut fra behandlingsinstitusjonen der de ble plassert.

Brødrene og foreldrene har holdt seg helt anonyme om Kevin-saken av hensyn til seg selv og resten av familien helt fram til dokumentarserien «Tilfellet Kevin» kom på svensk i fjor vår.

Storebror Christer har i et intervju med Göteborgs-Tidningen fortalt om søvnproblemer og angst helt til det siste på grunn av Kevin-saken, som har malt konstant i bakhodet.

Han har ikke sagt et ord til kjærester for å spare folk rundt seg.

Samtidig skryter han av arbeidsgiveren innen deler og reparasjon av gravemaskiner for den forståelsen de har vist.

Politimann fra 1998: - Helt riktig

Henry Nilsson var en av politimennene som deltok i etterforskningen i 1998. Det var ikke han som avhørte de to guttene, og han sier han ikke husker mange detaljer fra den gangen.

Men han fulgte statsadvokatens gjennomgang av den nye granskingen tirsdag - og dermed den drepende kritikken av arbeidet han selv var med på.

- Det er ingen tvil om at det er helt riktig av statsadvokaten å konkludere nå slik han gjør. De avgjørelsene som ble tatt den gangen må ses i lys av den kompetansen og kunnskapen som fantes, sier han til Nya Värmlands-Tidningen.

Og viser til både egen etat og til psykologen som gjorde sine vurderinger i 1998.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!