Trump-etterforskningen

Utpekt som en av tre med kjennskap til Trumps skattefusk

Matthew Calamari, Trumps mangeårige livvakt og trofaste støttespiller, skal ha kjennskap til presidentens angivelige skattefusk - men hvem er han egentlig?

GIKK VIRALT: Matthew Calamari gikk viralt på sosiale medier etter å ha blitt nevnt iløpet av Cohen-høringen forrige onsdag. Her er han avbildet under den andre sesongfinalen til realityserien «The Apprentice». Foto: Drew Angerer/Getty Images.
GIKK VIRALT: Matthew Calamari gikk viralt på sosiale medier etter å ha blitt nevnt iløpet av Cohen-høringen forrige onsdag. Her er han avbildet under den andre sesongfinalen til realityserien «The Apprentice». Foto: Drew Angerer/Getty Images. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En sein sommerkveld på slutten av 80-tallet, nøt den tidligere eiendomsmogulen Donald Trump en rolig limousintur gjennom Manhattan sammen med en venn, skriver den amerikanske avisa Washington Post.

Det var i løpet av denne turen at Trump brått henvendte seg med et spørsmål til livvakten sin:

- Du ville gjort hva som helst for meg, ikke sant, Matty?

Livvakten, Matthew Calamari, svarte bekreftende fra førersetet. Etter et øyeblikks betenkningstid, skjøt Trump inn med enda et spørsmål:

- Ville du drept for meg, Matty?

Svaret kom raskt fra førersetet: - Yes, sir.

HØRING: Michael Cohen om Trump. Video: AP Vis mer Vis mer

Gikk viralt etter Cohen-høringen

Til tross for et lett gjenkjennelig navn og en oppsiktsvekkende bart, har Trumps tidligere livvakt klart å holde seg relativt langt unna rampelyset - i alle fall fram til nå.

Under den mye omtalte høringen fra forrige onsdag hvor Michael Cohen, Trumps tidligere advokat og våpendrager, beskyldte presidenten for å være en «rasist, juksemaker og svindler», var Cohen også åpen om sin egen kjennskap til det han hevder presidenten har jukset og svindlet seg til.

Politikeren Alexandria Ocasio-Cortez presset han likevel videre på hvem andre som har kunnskap om Trumps angivelige skattefusk, og Cohen listet umiddelbart opp tre andre navn:

- Allen Weisselberg, Ron Lieberman og Matthew Calamari.

Selv om alle tre kommer til å bli undersøkt nøyere av kongressen, ifølge CNN, var det bare en av disse som fanget «alles» oppmerksomhet: Etter mange år utenfor rampelyset, formelig eksploderte navnet Calamari på sosiale medier.

- Calamari er et oppdiktet navn

Det tok ikke lang tid før den tidligere livvakten hadde ansiktet klistret over samtlige sosiale medier - hovedsakelig på grunn av navnet og barten.

- Matthew Calamari ser akkurat ut som Matthew Calamari skal se ut, slo en Twitter-bruker fast, og la ved et av hans få kjente bilder fra en opptreden under realityserien «The Apprentice».

Noen hevdet dessuten skråsikkert at mannen Calamari ikke egentlig finnes, men at karakteren var, som en annen Twitter-bruker påsto, en «oppdiktet figur av en som skriver dårlige mafiafilmer og ikke klarte å komme på et ekte italiensk navn».

- Matthew Calamari kan absolutt ikke være en ekte person, skriver nok en bruker som raskt mottar støtte fra andre kommentarer om at Calamari sannsynligvis er «BFF med Tony Ravioli».

Artig navn og stor bart til tross, det viste seg relativt raskt at den mangeårige ansatte hos Trump Organization er helt ekte. Han har faktisk vært en del av Trumps indre sirkel i nesten 40 år uten å ha bli trukket inn i etterforskningen.

Lot seg imponere

Hvem Calamari egentlig er, og hvordan han fikk en såpass sentral rolle i Trumps organisasjon, må vi tilbake i flere av Trumps tidligere biografier og intervjuer for å finne ut av.

Det hele startet så tidlig som i 1981 da Calamari jobbet som sikkerhetsvakt ved tennisturneringen US Open under en kamp mellom Chris Evert og Martina Navratilova, skriver Washington Post.

Da noen av tilskuerne begynte å lage bråk, var sikkerhetsvakten øyeblikkelig på banen:

- Jeg fikk lagt en mann i bakken med en gang, og bar en annen vekk da han begynte å lage bråk like etterpå, uttalte Calamari den gang til det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

En av dem som var til stede under opptøyene og lot seg imponere over Calamaris raske reaksjonsevne var nettopp Donald Trump og hans daværende kona Ivana.

Han kjente kanskje ikke Calamari riktig enda, men bestemte seg umiddelbart for å ansette han som livvakt uten så mye som et jobbintervju først.

Eventyrlig karrieresuksess

Innen begynnelsen av 90-tallet, hadde den tidligere sikkerhetsvakten skutt opp i Trump-hierarkiet og blitt forfremmet til sikkerhetsdirektør for Trump Tower i New York.

I Trumps egen bok «Slik blir man rik» fra 2004, forklarer den daværende eiendomsmogulen hvordan Calamari klarte å klatre seg til værs:

- Etter at jeg ble kjent med Matthew, innså jeg at han hadde mye mer å komme med enn det jobbtittelen hans ga inntrykk av. Han er en dedikert ansatt som man kan stole på og som enhver CEO skulle ønsket å ha han rundt seg, skrev Trump.

I dag er Calamari, ifølge sin egen LinkedIn-profil «chief operating officer» eller sjefsoperatør innen Trump-organisasjonen.

Ifølge Michael D’Antonio, som skrev Trumps biografi i 2017, kan Calamari takke den urokkelige lojaliteten han har til Trump for sin enorme karrieresuksess.

D’Antonio understreker i biografien at Trump «lette etter noen han kunne stole på at alltid ville sette sjefen sin først».

- Jeg elsker fyren, og har alltid lovet at jeg aldri kommer til å la noe skje han, sa Calamari om Trump til Bloomberg i 2015.

Mistrives i rampelyset

Det kan for så vidt virke som om denne kjærligheten er gjensidig: Under realityserien «The Apprentice» sin andre sesongfinale, fikk Calamari smake på rampelyset - og det virket ikke som han likte det.

I løpet av sesongfinalen ble han spurt om han foretrakk en av deltakerne over de andre:

- Donald, du vet at jeg ikke liker Jen noe særlig, jeg må være ærlig med deg, begynner Calamari med sin tykke New York-aksent, men ser ut til å få jernteppe like etterpå.

En overraskende sympatisk Trump forsøker deretter å lede han videre med et oppmuntrende «Du gjør det bra, Matt, hvem foretrekker du?»

- Jeg liker Kelly, svarer Calamari raskt, men mister igjen grepet på ordene da han forsøker å utvide svaret. Publikum bryter etter dette ut i voldsom latter mens Calamari synker ned i nærmeste stol.

- Folk tror at dette er lett, men det er det ikke, slår Trump fast i et forsøk på å redde livvakten ut av den pinlige situasjonen

Etter flere tiår utenfor rampelyset, kan det altså virke som om Calamari endelig blir trukket fram igjen - men hvor vidt han kommer til å trives der, gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer