IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

Helsemyndighetene i Oklahoma:

Utpekt som kilde til smitteutbrudd

Helsemyndighetene i Oklahoma mener nå at fiaskomøtet Donald Trump holdt i Tulsa 20. juni, var en viktig kilde til utbruddet av coronasmitte i delstaten den siste tida.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Ting gikk overhodet ikke på skinner for USAs president da han holdt sitt første storstilte valgmøte på flere måneder i Tulsa i Oklahoma 20. juni. På forhånd sa han og valgkamporganisasjonen at én million mennesker hadde varslet at de ville komme. Men bare drøyt 6.000 mennesker møtte faktisk opp. Dette ble sett på som en pinlig fiasko for Trump, og etterpå var han selv rasende på sin egen valgkampsjef, Brad Parscale.

Samtidig advarte helseeksperter på forhånd om at arrangementer som dette var fryktelig risikable. Mennesker fra mange ulike steder samles tett og innendørs. Det er ideelle forhold for å spre coronaviruset.

- Bidro

Direktør for helsemyndighetene i Tulsa, Bruce Dart, sier på en pressekonferanse onsdag at Trumps folkemøte «sannsynligvis bidro» til en dramatisk økning i antallet coronatilfeller, melder AP.

Siden Trump-møtet 20. juni har Tulsa opplevd en dramatisk økning i antallet coronatilfeller - liknende situasjonen i delstater som Florida, Texas, Arizona og California.

Mandag registrerte Tulsa rekordmange nye tilfeller med 261 i en by med rundt 400.000 innbyggere. Tirsdag var antallet nye tilfeller 206.

Av personvernhensyn offentliggjør ikke Tulsa-myndighetene hvor folk er blitt smittet, men Dart sier at svære folkesamlinger som Trump-møtet «mer enn sannsynlig» bidro til økningen.

KANYE WEST: Rapperen Kanye West støtter ikke lenger USAs president, Donald Trump. Video: AP Vis mer

- De siste dagene har vi fått nesten 500 nye tilfeller, og vi hadde flere store arrangementer for over to uker siden, så vi må bare følge de linjene, sier Dart.

Brøt smitteregler

Mye av det elendige oppmøtet på Trump-møtet ble forklart med at selv Trump-tilhengere er redde for å bli smittet av coronaviruset. Likevel sørget Trump-kampanjen for at de drøyt 6 000 som dukket opp satt så tett som mulig, melder Washington Post.

Trumps valgkampanje hyret inn eventbyrået ASM Global til å arrangere valgkampmøte. De leide seg i tur inn hos BKO-arenaen i Tulsa.

For å overholde smittevernreglene i delstaten Oklahoma kjøpte ASM Global inn 12 000 klistremerker med påskriften «Vennligst ikke sitt her».

Klistremerkene ble klistret på annethvert sete i arenaen, nettopp for å sørge for at det ble et tomt sete mellom hver tilskuer.

Da tilskuerne ble sluppet inn i Tulsa-arenaen, var imidlertid klistremerkene fjernet. I ettertid viser det seg at Trumps valgkampstab ba arrangørene ASM Global om å stanse påklistringen. Deretter gikk valgkamp-medarbeidere rundt i arenaen og fjernet klistremerkene.

Det viser en video som blant andre Washington Post og Billboard Magazine, som først omtalte saken, har publisert.

Svært få i publikum brukte munnbind under møtet.

Flere smittet

Siden folkemøtet i Tulsa har blant annet en journalist testet positivt for corona. Også den tidligere presidentkandidaten og Trump-tilhengeren Herman Caine er nå på sykehus med covid-19. Han ble avbildet uten munnbind og tett på andre mennesker under møtet i Tulsa. Like før møtet ble det kjent at seks medarbeidere i Trumps valgkamporganisasjon og to Secret Service-agenter hadde testet positivt for corona.

SPLITTENDE: Donald Trumps 4. juli-tale blir omtalt som mørk og splittende. Video: AP Vis mer

Totalt i delstaten Oklahoma ble det rapportert 673 coronatilfeller onsdag. Det er det nest høyeste daglige antallet siden pandemien startet. Rekorden ble satt dagen før med 858 tilfeller. Til sammen har delstaten dermed 17893 registrerte tilfeller og 407 dødsfall i en befolkning på snaut 4 millioner.

- Oversvømt

- Våre epidemiologer og smittesporere er oversvømt med oppfølging av Tulsa-beboere som tester positivt ettersom tallene har vært ekstremt høye de siste dagene, sier Leanne Stephens hos helsemyndighetene i Tulsa til CNN.

Inkubasjonstida er mellom tre og 14 dager før folk får symptomer på covid-19.

- Det var bokstavelig talt ingen helseforholdsregler da tusenvis plyndret, deltok i opptøyer og demonstrerte i gatene og media rapporterte at det ikke førte til en økning i coronatilfeller. I mellomtida, var presidentens folkemøte for 18 dager siden, alle deltakere måtte ta tempen, alle fikk utdelt munnbind, og det var mye desinfiserende væske tilgjengelig. Det er åpenbart at medias bekymring for store folkesamlinger begynner og slutter med Trumps folkemøter, sier Trumps kommunikasjonssjef, Tim Murtaugh til CNN.

At Trumps stab var klar over faren, vises av at de krevde at alle som deltok på møtet, måtte undertegne en erklæring om at de var på møtet under eget ansvar og ikke ville saksøke kampanjen om de ble syke av coronaviruset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer