Utpekt som syndebukk

STAVANGER (Dagbladet): Politiinspektør Gro Rossehaug er av drapsetterforskerne utpekt som syndebukken for flere av tabbene som er begått i Birgitte-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dagboka til lensmannsbetjent Lars Grindheim får politiinspektøren det glatte lag.

Den daværende lensmannen i Avaldsnes, Dagfinn Torstveit, var ifølge dagboka til Grindheim så misfornøyd med vurderingsevnen til Rossehaug at han vurderte å ta det opp med politimesteren i Haugesund.

Gro Rossehaug var som påtaleansvarlig den øverste ansvarlige for etterforskningen, og opplysningene som kom fram i retten i går viser at etterforskningen kom helt ut av kontroll etter at fetteren ble pågrepet og siktet for drapet.

Tabber

Etterforskerne mente nemlig at politiinspektøren begikk flere grove tabber.
Under det første fengslingsmøtet ga Gro Rossehaug en detaljert beskrivelse av politiets tekniske funn. Hun forklarte i detalj hvordan drapet hadde skjedd. Fetteren var til stede i retten, og fikk dermed en detaljkunnskap om åstedet før han hadde forklart seg.

Tabben medfører at det nå reises tvil om fetteren har kommet med detaljer i tilståelsen sin som bare gjerningsmannen kunne vite.

- Jeg syntes hun sa vel mye i fengslingsmøtet, sa Lars Grindheim i retten i går.

Isfront

Seinere fortalte hun til Haugesunds avis at fetterens far hadde trukket forklaringen sin som ga sønnen alibi. Dette stemte ikke og førte til at faren anmeldte Rossehaug til Det særskilte etterforskingsorganet for politisaker (SEFO).

Etter denne hendelsen ble det for mye for etterforskerne; det hadde oppstått en isfront mellom etterforskingsteamet og politiinspektøren.

Men det var flere overraskelser i vente. Politiinspektøren skal ha sagt at hun sammen med forsvarer Arvid Sjødin ville legge opp den videre strategien i avhørene med fetteren.

Da fikk hun klar beskjed om at dette var etterforskernes jobb, noe hun skulle ligge langt unna. Dessuten steilte etterforskerne over at hun i det hele tatt kunne tenke seg at noe slikt var mulig.

Ville tiltale

Rossehaug skal ifølge Grindheims dagbok ha sagt at hun ville tiltale fetteren for drapet. Dette er en umulighet, siden det er Riksadvokaten som tar ut tiltalte i slike saker.

«Gro hadde nok en gang tabbet seg ut,» noterte Grindheim i dagboka si.

Nyheten om at fetteren hadde tilstått drapet ble kjent flere dager før politikammeret hadde planlagt pressekonferanse. Det medførte diskusjon internt i politiet om hvor lekkasjen kunne komme fra. Lensmann Torstveit mistenkte, ifølge Grindheim, Gro Rossehaug for å stå bak lekkasjen.

Gro Rossehaug skal forklare seg i retten seinere i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer