Utpekt som utro tjener

Maktkampen i Orklas styre kan være utløst av gjensidig mistenksomhet blant styrets medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sentral aksjonær sier til Dagbladet at den striden som har blusset opp mellom konsernsjef Finn Jebsen og styremedlem Christen Sveaas, kommer overraskende. Og det kontroversielle salget av Ringnes og drikkevaredivisjonen til Carlsberg kan ikke være den egentlige årsaken til maktkampen, blir det sagt.

Utro tjener

Derimot skal flere styremedlemmer ha gitt uttrykk for at Orkla sliter med en «utro tjener» som sitter sentralt i de styrende organer.

Dette ble også definert som et problem i den årlige evalueringen som styret nylig hadde av egen virksomhet. Konkret blir det pekt på flere lekkasjer til mediene der vinklingene er negative for Orkla og Jebsen.

At Jebsen nå har bestemt seg for å jobbe aktivt for å få kastet Sveaas ut av styret på generalforsamlingen i mai, fikk i går både DnB NOR-sjef Svein Aaser og storaksjonær Stein Erik Hagen til å uttale seg om striden.

- Jeg støtter Finn Jebsen som konsernsjef i et norsk konsern i god utvikling, sa Aaser til Aftenposten.

Stein Erik Hagen var en sterk støttespiller da Sveaas ble valgt inn i Orkla-styret. Begge har vært sterkt kritiske til Jebsen som konsernsjef, fordi han var Jens P. Heyerdahls kronprins etter 20 år i Orkla-ledelsen. Overfor Aftenposten bekrefter Hagen at han mener Heyerdahl fortsatt er så mektig i sin rolle som konsulent med eget kontor i Orklas høyborg på Sjølyst, at han står bak kampanjen mot Sveaas.

- Ikke se bort fra at det kan være noe i det, sier et medlem av bedriftsforsamlingen til Dagbladet.

For øvrig er de kildene Dagbladet snakket med i går enige om at styrestriden skader selskapet.

- Ingen ønsker et Orkla i spill, sies det fra flere hold.

Godt styre

Det var ingen uenighet blant eierne om salget av Ringnes til Carlsberg. Styret ville blitt kastet om bedriftsforsamlingen hadde stoppet prosessen, blir det sagt. Det var bare de tillitsvalgte som kjempet imot. Derimot skal Sveaas og andre aksjonærer ønsket mer enn fem milliarder i utbytte av salgssummen på 17,5 milliarder.

Overfor Dagbladet sies det også at styret har god kompetanse, og at ethvert styre trenger en «djevelens advokat», slik Sveaas oppfattes som.

MAKTKAMP: Ifølge en sentral aksjonær kommer striden som nå har blusset opp mellom styremedlem Christen Sveaas og konsernsjef Finn Jebsen, overraskende.