Utpekte flere AP-agenter

Sovjetiske avhoppere fortalte om spioner i Arbeiderpartiet.

FOLKETS HUS I OSLO: Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget i hovedstaden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FOLKETS HUS I OSLO: Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget i hovedstaden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: - AP stanset norsk spionbombe

Rundt 30 - 40 personer er dømt for spionasje i Norge etter krigen. Mange flere ble forsøkt vervet.

- I tillegg til de straffedømte kommer mange titalls, kanskje flere, som ble søkt vervet. De fleste avviste «tilbudet» om agentvirksomhet. Noen av de forespurte sa imidlertid ja, men fulgte minimalt eller ikke opp. Enkelte som gjorde noe agentarbeid, gav beskjed til POT senere og slapp straffeforfølgelse. Noen titall av dem som ble søkt vervet fungerte også en periode som dobbeltagenter. Men for denne virksomheten finnes ikke noen eksakte tall. Dobbeltspill og meldinger fra personer om pågående forsøk på verving førte til at mange østlige etterretningsagenter ble utvist fra landet. Også for spionasjekriminalitet antar jeg at det må være mørketall. Hvor stort dette tallet er, er selvsagt umulig å fastslå, sier historiker Knut Einar Eriksen som sammen med Trond Bergh har skrevet boka «Den hemmelige krigen» om norsk overvåkningshistorie.

Avhopper utpekte AP-folk — Jeg har aldri hørt om at det skal være noen i Arbeidepartiet som drev med spionasje, sier parlamentarisk leder og tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet Martin Kolberg til NRK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer