Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utpekte lillesøsteren til toppstilling

- Kim Jong-un er i desperat behov for allierte innen sin egen stat.

MISTET MAKT: Kim Jong-un skal ha utpekt lillesøsteren Kim Yo-jong til en toppstilling. Ekspert mener det kan være et tegn på at diktatoren prøver å gjenvinne makt. Foto: EPA / AP / NTB scanpix
MISTET MAKT: Kim Jong-un skal ha utpekt lillesøsteren Kim Yo-jong til en toppstilling. Ekspert mener det kan være et tegn på at diktatoren prøver å gjenvinne makt. Foto: EPA / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Nord-Koreas statlige media KCNA avslørte i går at diktator Kim Jong-uns lillesøster, Kim Yo-jong, har fått en stilling som underdirektør i partiets sentralkomité.

Desperat Nå hevdes det at diktatoren holder på å miste grepet om makta i sitt eget land.

- Kim har et desperat behov for flere allierte. Hvis han er presset til å gi lillesøsteren, som både er yngre enn ham og en kvinne, en sånn stilling, så har han ikke nok folk han kan stole på. Han ønsker trolig å ha henne som en nær alliert, sier Remco Breuker, professor i Koreanske studier til The Independent.

Kim Yo-jong dukket opp i media for første gang under begravelsen til sin far Kim Jong-Il i 2011. Siden den gang har hun ved flere anledninger blitt observert sammen med diktator-broren, skriver nyhetsbyrået AP.

- Forsvinner ikke uten grunn Kim Jong-un var i høst borte fra offentlig i mer over en måned, noe som førte til spekulasjoner om maktbalansen i det lukkede landet. Breuker antyder ifølge avisa at diktatorens stilling er svekket og at han derfor søker mer makt.

- Sterke ledere forsvinner ikke fra offentligheten i seks uker uten grunn, sier Breuker videre.

Sør-Koreas etterretning har tidligere hevdet at diktatorens lange fravær fra offentligheten skyldtes at han gjennomgikk en operasjon, for å få fjernet en cyste i ankelen.

- Brutale historier Men det er ikke bare internt i det lukkede landet Kim Jong-un må kjempe for å opprettholde makta. En FN-komité har varslet at de vil straffeforfølge Kim Jong-un og Nord-Korea.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland var tilstede på FNs hovedforsamling i New York da FNs undersøkelseskomite la fram sin rystende rapport.

- Det var rett og slett tragisk å høre på de triste og brutale historiene fra nordkoreanerne som hadde klart å rømme fra diktaturet i landet, sa Stensland, stortingsrepresentant i Helse- og Omsorgskomiteen, til Dagbladet forrige uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling