Krigen i Ukraina

- Utpressing

Mener Vladimir Putin tar i bruk helt nye og brutale krigføringsmetoder.

KRIG: Russlands president Vladimir Putin avbildet i slutten av april. Foto: NTB
KRIG: Russlands president Vladimir Putin avbildet i slutten av april. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er en varslet sultkrise i verden. Årsaken er at dårlig vær har ødelagt mye av avlingene i Europa og USA, samtidig som Russland har satt en stopper for ukrainsk landbrukseksport med en blokade i Svartehavet.

Ukraina er en av verdens største eksportører av hvete, korn og bygg.

Sjef for FNs matprogram, David Beasle, har bedt Putin vise nåde for at verden skal slippe en sultkrise, mens Ukrainas tidligere forsvarsminister, Andrej Zagorodnjuk, har ropt på Vesten for hjelp.

«Helt ny strategi»

Tysklands tidligere ambassadør i Moskva, Rüdiger von Fritsch, uttalte søndag til den tyske avisa Der Spiegel at nåde fra Putin er noe man kan glemme.

Han mener Putins taktikk er at en internasjonal hungersnød vil utløse en ny flyktningkrise, hvor mennesker fra de fattigste landene, som bli hardest rammet, flykter til Europa.

- Han ønsker å destabilisere Europa med en ny flyktningstrøm. Dette skal bygge opp et politisk press på de vestlige landene til å fjerne de strenge sanksjonene mot Russland, sier han til Der Spiegel.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til toppmøtet i stiftelsen Verdens økonomiske forum 23. mai. Video: WEF Vis mer

Han kaller det hele for «en helt ny hybrid krigføring», som også inneholder bruk av ikke-militære metoder som cyberangrep og fake news.

Rådgiver for den ukrainske innenriksministeren, Anton Gerasjenko, mener dette er en helt bevisst og iskald strategi fra Putin.

- Putin bruker hybrid krigføring til å få viljen sin. Denne gangen er det utpressing av verden med en global sultkrise. Det er 20 millioner tonn med korn som venter på å bli fraktet ut av ukrainsk havn, skriver Geresjenko.

AMBASSADØR: Rüdiger von Fritsch foran den tyske ambassaden i Moskva i 2018. Foto: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV
AMBASSADØR: Rüdiger von Fritsch foran den tyske ambassaden i Moskva i 2018. Foto: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV Vis mer

Gigantiske tap

Ifølge rådgiveren jobber Ukraina med å finne andre måter å transportere varene ut av landet, men at de i øyeblikket får ut bare 10 prosent av varene. Han hevder ukrainerne i øyeblikket har nok korn lagret til å mate 300 millioner mennesker i et helt år.

Ifølge Reuters kan Ukraina tape opp mot 60 milliarder på den russiske blokaden.

Flere har reagert sterkt på at russerne opprettholder blokaden.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa torsdag at Vladimir Putin bruker mat som våpen.

PROTEST: Under bandet Kis-Kis' konsert i St. Petersburg 20. mai ble publikum med på en protest mot Russlands invasjon av Ukraina. Video: @SobolLubov / Twitter / AP Vis mer

Roper på hjelp

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har ifølge NBC News i samtaler med USA bedt om at blokaden brytes opp med missilangrep. Tidligere forsvarsminister Zagorodnjuk har ropt om hjelp.

- Den eneste levelige løsningen akkurat nå er en maritim sone som er beskyttet av det internasjonale samfunnet, skriver han i et innlegg hos Atlantic Council.

Han hevder flere eksperter mener det krever Nato-ressurser for å få til, men at det er mulig å sørge for at lasteskip skal kunne reise trygt inn og ut av ukrainsk havn.

- Det har vist seg vanskelig å finne en løsning innad i Nato for dette initiativet, en koalisjon kan bli laget for å gjøre dette, foreslår Zagorodnjuk.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Med en global matkrise og millioner av liv på spill er det teoretisk mulig å rettferdiggjøre det, samtidig som man kan rettferdiggjøre at det ikke er innblanding i krigen mellom Russland og Ukraina, argumenterer Zagorodnjuk.

- Spørsmålet er om det politiske vil risikere en konfrontasjon med Kreml. Russlands militære har blitt brutalt blottlagt i Ukraina, men mange vestlige ledere er forsiktige med tanke på å utfordre Putin direkte i Svartehavet. Denne forsiktigheten øker sjansen for en global krise, avslutter Zagorodnjuk.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer