- Utpressing og trusler er dagligdags

Christine, Loan og Raja er tre 14-åringer som har fått merke utpressing på kroppen. Flere de kjenner presses for penger og klær på skolen. Nå oppfordrer jentene andre ofre til å fortelle om problemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg gikk i 6. klasse, tapte jeg et veddemål på 10 kroner med noen gutter i klassen. Jeg betalte med en gang, men flere uker seinere ble jeg bedt om å ta med 20 kroner til hver av guttene. Det ble veldig vanskelig for meg, og til slutt torde jeg ikke møte på skolen uten å ha med pengene, forteller Christine Mathisen.

I dag går hun i 9. klasse, og har for lengst fridd seg fra plageåndene. Men det klarte hun ikke uten hjelp.

- Da jeg fortalte moren min om det, ble situasjonen bedre. Jeg snakket også med lærerne. I etterkant kunne det se ut en guttestrek, men da jeg gikk i 6. klasse, var dette tøft for meg, og det var vanskelig å gå på skolen, forteller hun.

Christine vet om mange som fortsatt blir plaget og presset.

- Verst er det for dem som ikke har så stor vennekrets og ikke er særlig populære i klassen, sier hun.

Venninnene Loan Tran og Raja Mozzafari har også lagt utpressing og trusler bak seg.

- Vi torde ikke gå alene. Det tok lang tid før vi fortalte om det hjemme. Når man er liten og får trusler som dette, blir det veldig stort. Vi var redde hele tida, og tenkte ikke på annet

<B>PRESSET:</B> 14-åringene Raja Mozzafari (t.v.) Christine Marthisen og Loan Tran har selv følt utpressing og trusler på kroppen.