- Utpressing skulle være julegave

Erik Øye mente utpressingsforsøket mot Røkke skulle være en julegave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke skal ha sagt at han ville gi båtmekler Erik Øye «en julegave» dersom han endret politiforklaring i båtsertifikatsaken.

Det forklarte Jan Zaborowski (52), som driver et motorverksted og kjenner Røkke fra racingmiljøet, i retten i båtsertifikatsaken i dag.

Zaborowski var mellommann mellom båtmekler Erik Øye (43) og Kjell Inge Røkke (46) under det påståtte utpressingsforsøket for en tid tilbake, der Kjell Inge Røkke mente Erik Øye forsøkte å presse ham for penger.

Lovet julegave

- Jeg traff Røkke under båtracet i Oslo i 2002 eller 2003. «Hvordan går det med førerkortsaken», spurte jeg, siden jeg hadde svensk sertifikat selv. «Ja, dum greie det der», sa han. «Kjenner du Erik Øye», spurte Røkke. Ja, sa jeg. «Kan ikke du be Øye gå til politiet å fortelle sannheten», ba Røkke, forklarte Zaborowski i retten.

Røkke skal da også ha sagt at Øye skulle få en julegave av ham dersom han fortalte sannheten.

Zaborowski snakket deretter med Øye, og fortalte hva Røkke hadde sagt.

- Jeg fikk en konvolutt av Erik Øye, som jeg ikke så på. Den ga jeg til Røkke, sa Zaborowski.

I RETTEN: Kjell Inge Røkke og forsvarer Ellen Holager Andenæs. Foto: SCANPIX
I RETTEN: Kjell Inge Røkke og forsvarer Ellen Holager Andenæs. Foto: SCANPIX Vis mer

Øye skal da ha fortalt at han hadde vært hos politiet og forandret forklaring.

- Utpressing

Et par år seinere tok Øye kontakt med Zaborowski igjen.

- Erik Øye ringte og spurte om jeg kunne levere et investeringsprosjekt til Røkke. Jeg fikk en blå mappe som jeg leverte til Røkke. Han åpner den opp, ser på meg, blir litt ergerlig og sier: «Dette er fra Erik Øye. Dette er utpressing. Hadde jeg visst det hadde du aldri fått lov å komme hit. Nå må du be Erik Øye ta seg sammen», sa Røkke. Jeg ble ikke hevet ut av kontoret til Kjell Inge, men det var ikke langt unna, sier Zaborowski.

I politiavhør har Zaborowski forklart at Erik Øye sa at dette kunne være julegaven fra Kjell Inge Røkke.

Neste gang Zaborowski møtte Erik Øye forklarte han at Røkke hadde oppfattet investeringsprosjektet som utpressing.

Øye skal da ha sagt at han ville endre forklaring for politiet, for så å få endret status fra siktet til vitne. Dette fortalte Zaborowski til Røkke.

Fikk sertifikat

- Lå det noe i det Erik Øye sa som tydet på at dette skulle være et utpressingsforsøk, spurte Øyes forsvarer, advokat Tom A. Torkildsen.

- Overhodet ikke, svarte Zaborowski.

- Men det var ingen tvil om at Røkke oppfattet det som utpressing.

Zaborowski er selv innehaver av et svensk kystskippersertifikat, og forklarte i går at han fikk det uten å avlegge noen eksamen.

- Jeg fikk en dato, og møtte Erik Øye på Aker Brygge. Deretter møtte jeg Claes Pallin om bord i en svær båt på Aker Brygge. Jeg viste fram de norske papirene mine, og prata litt om løst og fast. Det var det, forklarte Zaborowski.

Kjell Inge Røkke fnyser på sin side av påstandene om at han skal ha lovet Øye en «julegave».