Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utrangert satellitt har truffet jorda

Nå kan du puste lettet ut.

HAR STYRTET:  ESA-satellitten GOCE styrtet mot jorden like før klokken 1 natt til mandag norsk tid. Hvor den over ett tonn tunge satellitten på størrelse med en bil traff jorden, er ikke klart.  Foto: AP Photo/European Space Agency,ESA/NTB Scanpix
HAR STYRTET: ESA-satellitten GOCE styrtet mot jorden like før klokken 1 natt til mandag norsk tid. Hvor den over ett tonn tunge satellitten på størrelse med en bil traff jorden, er ikke klart. Foto: AP Photo/European Space Agency,ESA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESA-satellitten GOCE styrtet mot jorden like før klokken 1 natt til mandag norsk tid. Hvor den over ett tonn tunge satellitten på størrelse med en bil traff jorden, er ikke klart.

GOCE-satellitten ble sendt opp i rommet av European Space Agency (ESA), den europeiske romorganisasjonen, for fire år siden og har siden kartlagt variasjoner i jordas tyngdefelt. Oppdraget var over i oktober da det var slutt på brennstoffet i satellitten,

Trolig har det meste av satellitten brent opp atmosfæren, og bare mindre biter har falt ned på jorden.

Forskningsdirektør i Norsk Romsenter, Terje Wahl, fulgte ferden til satellitten søndag kveld og til bakkestasjonene mistet kontakten med den natt til mandag.

- Nå må man avvente meldinger fra lokale radarer eller øyenvitner for å fastslå akkurat hvor den har falt ned, sier Terje Wahl til VG natt til mandag.

Den siste kontakten GOCE hadde med stasjoner på bakken var klokken 0.42 da den passerte 120 kilometer over Antarktis. Da ble det anslått at den ville treffe jorden i nærheten av Indonesia.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media