Utreder Oslo-skatt på sekundærbolig

Oslos byråd for byutvikling Arild Hermstad (MDG) slår tilbake mot eiendomsbransjen som tror flere ettromsleiligheter i sentrum vil stoppe galopperende boligprisvekst. Nå utreder Oslo muligheten for å beskatte sekundærboliger hardere.

FORTSETTER Å ØKE: Boligprisene i Oslo fortsetter å øke. Byråd for byutvikling i Oslo Arild Hermstad tror ikke økt regulering vil løse problemet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FORTSETTER Å ØKE: Boligprisene i Oslo fortsetter å øke. Byråd for byutvikling i Oslo Arild Hermstad tror ikke økt regulering vil løse problemet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Boligprisene i Oslo fortsetter å stige. I år var det prisvekst også i september, en måned der det tidligere år gjerne har vært en liten dupp.

Siste tolv måneder er boligprisene opp 7,7 prosent.

- Oslo preges av at boligtilbudet i stadig mindre grad møter etterspørselen. Det bygges og ferdigstilles unormalt få boliger i Oslo, og vi er bekymret for at et ubalansert marked vil slå ut i sterkere prisvekst enn ønskelig, sa administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving da statistikken ble presentert.

Nybygg-leder Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom sa til Børsen at problemet var at de fikk bygge for få små leiligheter.

- Hadde vi kunnet tilby leiligheter på 20 kvadratmeter, ville regnestykket sett helt annerledes ut, hevdet han ovenfor Børsen.

Irritert

Uttalelser som denne har i lang tid irritert fungerende byråd for byutvikling i Oslo Arild Hermstad (MDG). At de høye prisene er et stort problem, er han derimot enig i.

- Det er jo selvfølgelig bekymringsfylt at prisene i Oslo øker. Vi ønsker at det skal være mulig å etablere seg i Oslo for alle yrkesgrupper, og trenger også rimelige boliger. Spørsmålet er hva som må gjøres, sier Hermstad.

LEI: Arild Hermstad er lei av at utbyggere kommer med det han mener dårlige for boligmarkedet i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
LEI: Arild Hermstad er lei av at utbyggere kommer med det han mener dårlige for boligmarkedet i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Vil ha boligminister

Arild Hermstad mener en ikke får løst problemet i Oslo så lenge det er så gunstig å bruke boliger som investeringsobjekt.

- Jeg reagerer når eiendomsbransjen lirer av seg enkle løsninger som ikke handler om boligbeskatning, sier han og viser til at nær 40 prosent av boliger under 35 kvadratmeter i hovedstaden, eies nå av personer som ikke bor der, påpeker han.

- Målet om at alle skal eie egen bolig er veldig bra, men utslagene har blitt at det er gunstig også å eie to, tre og fire boliger. I utrygge tider, som det vi ser nå, sees bolig som et spekulasjonsobjekt. Det må løses på nasjonalt nivå, mener Hermstad.

Han etterlyser en tydeligere ansvarsfordeling.

- Hadde det vært en boligminister kunne en sett virkemidlene under ett. Det har de for eksempel i Danmark. Mye bestemmes nasjonalt og vi mener at regjeringen ikke har en aktiv poltikk for dette, sier han.

Utreder ekstra-skatt

Oslo-byråden sier imidlertid han ikke tror dagens regjering vil gjøre noe med skatteregimet.

I stedet ser de på om det er noe som kan løses lokalt.

- Vi ser nå i Oslo på om vi kan ha en annen eiendomsskatt for sekundærboliger. Det vil gjøre det mindre attraktivt å se på bolig som et investeringsobjekt.

- Det er noe dere vurderer å innføre?

- Foreløpig er det på utredningsnivå. Men det vi har sett så langt er at en slik skatt kan øke tilgangen for førstegangskjøpere og bidra til å dempe boligprisveksten. Det vil også gjøre at vi får færre boliger som står tomme, sier Hermstad.

Han understreker at det foreløpig er uklart om dette er noe de kan gjøre med dagens regelverk og derfor er et langsiktig arbeid.

- Det er en juridisk nøtt om man må ha en justering, eller om det er noe vi kan gjøre med dagens lovverk, sier han.

- Gammel anklage

Argumenter om at Oslos politikere må regulere flere områder for boliger og tillate en større andel små leiligheter avviser han totalt.

- At vi bare må regulere flere boliger er en anklage vi har hørt fra bransjen i alle år. Vi har 27 000 boliger i boligreserven, og 10 000 av dem er helt klare til å bygges ut. Hvis bransjen vil bygge mer, er det mye de kan begynne med, sier han.

Han forsvarer også leilighetsnormen, som legger føringer på hvor stor andel små leiligheter en kan bygge i sentrumsnære strøk.

- Vi møtes hele tida med at vi må ha flere små leiligheter i Oslo. Men vi ønsker å skape en god by, der folk vil bli boende. Vi ønsker ikke hybelifisering og ghettofisering. Vi vil ha en by med kvaliteter ikke bare basert på utbyggernes behov. De vil ha mindre leiligheter fordi da tjener de mer, sier han.

Jobber med tredje boligsektor

Bystyret i Oslo, som består av Arbeiderpartiet, MDG og SV, forsøker også å etablere det de kaller en tredje boligsektor. Dette skal gjøre det enklere for vanlige folk å komme inn på markedet, gjennom for eksempel leie-til-eie boliger.

- Vi skal i gang med et pilotprosjekt som skal være ferdig i 2023 for å få ned terskelen for etablererboliger. Men vi skulle gjerne hatt anledning til å stille krav til dette i de større private, prosjektene.

Så mener jeg utbyggerne kan gjøre mer, hvis de ønsker å få ned saksbehandlingstiden kan de jo planlegge prosjekter som er i tråd med de føringene vi har lagt. Noen ganger tar det lang tid fordi de vil presset inn for store prosjekter på små tomter. Men hvis vi virkelig skal gå gjort noe med prisgaloppen så må en inn å se på boligskatteregimet, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer