Utrenskningen er i gang: - Den største ære er erstattet av et svart hull

USAs president Donald Trump fikk ikke viljen sin. Det kan føre til en utrenskning av et helt departement, hevder amerikanske medier.

STORM: Flere titalls tjenestemenn og -kvinner er enten blitt sparket, eller har gått av frivillig, siden Trump ble president i USA. Nå stormer det igjen rundt Det hvite hus, etter at Trump har startet en ny «utrenskning», skriver amerikanske medier. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix
STORM: Flere titalls tjenestemenn og -kvinner er enten blitt sparket, eller har gått av frivillig, siden Trump ble president i USA. Nå stormer det igjen rundt Det hvite hus, etter at Trump har startet en ny «utrenskning», skriver amerikanske medier. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Det er på tide å gjøre ting litt annerledes.

Det sier Hogan Gidley, talsmann for Det hvite hus, til Fox News etter at sjefen hans har blåst og snøftet og snøftet og blåst mot bygget som rommer det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

Stormen president Donald Trump har blåst i gang har etterlatt seg flere ofre.

Størst oppmerksomhet har blitt viet til landets sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen, som har stått last og brast ved presidentens side. Det var hennes jobb å forsvare Trumps aller mest kritiserte og splittende politikk det siste året. Det var hennes ansvar å implementere politikken som sørget for at barn ble internert og familier ble tvangsseparert på grensa mellom USA og Mexico.

Men lojaliteten til Trump var ikke nok.

Nå er hun ferdig i jobben etter å ha forsøkt å fortelle landets mektigste mann hva han faktisk har lov og ikke lov til å gjøre.

- Trump fikk nok

Det hevder nyhetsbyrået AP, som beskriver tolv stormfulle dager som har rystet USAs sikkerhetsdepartement - Homeland Security.

Den stadige strømmen av flyktninger og migranter ved USAs sørlige grense hadde vokst, og amerikanske myndigheter hadde sett tegn til at en ny karavane med mennesker i retning USA var i ferd med å danne seg. Trumps egen regjering hadde gått tom for plass, og titusener av familier som hadde blitt anholdt på grensa måtte slippes løs.

FERDIG: Når USAs sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen går av, blir hun den foreløpig siste i en lang rekke som går ut svingdøra i president Donald Trumps Hvite hus. Foto: Kevin Wolf / AP / NTB Scanpix
FERDIG: Når USAs sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen går av, blir hun den foreløpig siste i en lang rekke som går ut svingdøra i president Donald Trumps Hvite hus. Foto: Kevin Wolf / AP / NTB Scanpix Vis mer

Nå hadde Trump fått nok, skriver AP.

Ifølge nyhetsbyrået krevde Trump under et møte 28. mars at departementet gjennomførte drastiske handlinger, slik at han kunne følge opp en trussel han hadde kommet med på Twitter tidligere samme dag:

«Så elendige lover. Jeg kan bli nødt til å stenge grensa».

Det var da Nielsen skal ha bedt Trump om å tenke seg om. Departementet hun ledet hadde allerede sendt flere hundre grensevakter bort fra enkelte grenseoverganger for å kunne behandle migrantenes saker andre steder, og de var i ferd med å skape betydelige flaskehalser. Dersom myndighetene skulle beslutte å stenge grensa totalt, ville migranter og flyktninger finne andre steder å krysse grensa ulovlig, argumenterte hun ifølge AP.

Trump skal ha nektet, og krevd at alle grenseovergangene i grensebyen El Paso vest i Texas skulle stenges allerede neste dag.

Etter frenetisk jobbing i kulissene lyktes de i å få Trump til å ombestemme seg. Men nyhetsbyrået hevder det var denne hendelsen som startet tolv kaotiske dager som kulminerte med at Nielsen trakk seg, at en betydelig andel av departementets toppledelse står i fare for å miste jobben og starten på en ny politisk doktrine hvor innvandringskritikere i Det hvite hus gjør alt de kan for å skaffe seg langt mer makt over sikkerhetsdepartementet.

Alt dette for at Trump skal få sin vilje uimotsagt, mener Michael Gerson, tidligere taleskriver for president George W. Bush og nå spaltist i Washington Post.

- SKAM DEG: Kirstjen Nielsen, USAs innenriksminister, blir her oppsøkt og konfrontert av demonstranter mens hun spiser på en meksikansk restaurant. Nielsen var ansvarlig for USAs nye og strenge innvandringspolitikk som har ført til at flere tusen barn ble skilt fra foreldrene sine ved grensa mot Mexico. Vis merVis mer

- Et svart hull

Nielsen er langt fra det første regjeringsmedlemmet som har måttet pakke sammen sakene sine og forlate amerikansk offentlighet siden Trump flyttet inn i Det hvite hus. Med noen få unntak har de aller fleste tapt respekt og anseelse, mener Gerson.

«Etter å ha forsøkt å håndheve og forutse Trumps grusomme eller irrasjonelle innfall, blir han eller hun generelt kastet på dør uten noen seremoni. Tilbake står de med redusert respekt i sitt fagmiljø og formodentlig med redusert selvrespekt», skriver han i Washington Post, og fortsetter:

«Trump har sørget for at det som burde være livets største ære, å tjenestegjøre for landet på det høyeste nivået i den utøvende greina av myndighetene, har blitt erstattet med et svart hull.»

I tillegg til Kirstjen Nielsen, er Secret Service-sjef Randolph Alles allerede ferdig i sin jobb som følge av det amerikanske medier beskriver som starten på en utrenskning av sikkerhetsdepartementet.

DET HVITE HUS: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Ronald Vitello, som var Trumps egen kandidat til jobben som sjef for etaten med ansvar for å håndheve USAs toll- og immigrasjonslover, ICE, er droppet av nettopp Trump til jobben. Visstnok fordi han ikke er «tøff nok». I tillegg viser en rekke amerikanske medier, deriblant CNN, Washington Post og nyhetsbyrået AP, til kilder som mener at to andre sentrale tjenestepersoner er på vei ut døra.

Trump-rådgiver Stephen Miller, som regnes som en hauk på immigrasjonsfeltet, presser nå på for å fjerne ytterligere en sentral tjenestemann etter Nielsens avgang. Det opplyser to kilder til nyhetsbyrået AP. Det skal dreie seg om Lee Francis Cissna, som leder U.S. Citizenship and Immigration Services, etaten som har ansvar for det amerikanske immigrasjonssystemet.

På vei ut er muligens også advokaten John Mitnick, som jobber som sjefjurist for USAs sikkerhetsdepartement.

Stopper Trumps returplan

Nielsen blir erstattet av Trumps mann Kevin McAleenan, som hittil har vært sjef for USAs toll- og grensesikkerhetsbyrå CBP.

I GRENSELAND: President Donald Trump under et besøk til USAs grense mot Mexico. I bakgrunn står Kirstjen Nielsen og følger med. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
I GRENSELAND: President Donald Trump under et besøk til USAs grense mot Mexico. I bakgrunn står Kirstjen Nielsen og følger med. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Vis mer

Men allerede mandag kveld hadde en føderal dommer stukket kjepper i hjulene på Trump-administrasjonens returplan for migranter.

Trump ønsker å returnere migranter til Mexico mens de venter på at deres asylsøknader behandles, men dommer Richard Seeborg i San Francisco godkjente mandag kravet fra rettighetsgrupper om at Trumps plan må blokkeres.

Kjennelsen vil imidlertid ikke tre i kraft med det første. Administrasjonen har fått frist til fredag til å anke.

HØY TEMPERATUR: Det kokte over for flere av journalistene i salen da Trumps kommunikasjonssjef Sarah Sanders møtte pressen etter at justisministeren hadde vist til bibelen på spørsmål om å adskille barn fra foreldre på grensen mot Mexico. Video: CNN Vis mer

Trump-administrasjonens plan om retur til Mexico-grensen mens asylbehandlinger pågår, markerer et sterkt skifte fra vanlig amerikansk asylpraksis, der migranter har fått bli i USA mens sakene deres behandles. Rettighetsgrupper har framholdt at administrasjonen bryter amerikansk lov ved å ikke på tilstrekkelig vis evaluere faren migranter møter ved retur til Mexico, skriver NTB.

De mener også at administrasjonen gjør det i praksis umulig å søke asyl i USA.

- Under administrasjonens nye plan har ikke asylsøkere rett på verken tolk eller advokater. De får heller ikke forklart seg til en dommer om farene de kan møte i Mexico, sa advokat Judy Rabinovitz i American Civil Liberties Union under en høring i saken.

Administrasjonen mener på sin side at deres strenge asylplan vil redusere migranttrafikken ved den sørlige grensen og avverge antall svakt begrunnede asylsøknader.