Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utrenskninger

Næringsminister Odd Eriksen forbereder oss på politiske utrenskninger og utnevnelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÆRINGSMINISTER Odd Eriksen kritiserer i et intervju med Klassekampen Bondevik-regjeringen for å ha fordelt styreplasser i statlige selskaper etter partiboka. Det er beretningen om en varslet utrenskning i maktas korridorer. Som kjent ble Ap i alle år beskyldt for å sette inn sine folk i mektige stillinger i byråkratiet og i viktige verv i styrer, råd og utvalg. De som fikk de fete kall, måtte ha partiboka i orden, het det. Og siden Ap\'s hegemoni varte så lenge, kunne omverdenen, med god hjelp av Høyre, tro at dette var spesielt for Ap. En slags ap-kultur. Tidligere statssekretær i UD, Vidar Helgesen (H), forfattet i 1995 boka «Partiet, makten og staten», om hvordan Ap-mennesker infiltrerte enhver krok i maktapparatet. «Det kan være vanskelig å si hvor arbeiderbevegelsen slutter og hvor regjeringsapparatet begynner», skrev Helgesen.

FIRE ÅR SEINERE uttalte det daværende regjeringspartiet Venstre i en årsmelding til sitt landsmøte: «Den viktigste grunnen til at Venstre ønsket regjeringsskifte i 1997 var behovet for en utlufting i maktens korridorer etter så mange år med Arbeiderparti-styre.» Rene ord for penga, som det var nyttig å minne om da det for halvannet år siden var tilstrekkelig mange eksempler på at både Bondevik I og Bondevik II hadde benyttet anledningen til å lufte korridorene ved å utnevne folk fra sine rekker til viktige nøkkelverv.

UNDER VALGKAMPEN i høst hadde så Aftenposten en ny oppsummering av situasjonen. Avisas gjennomgang av utnevnelser viste at 28 med bakgrunn fra Høyre, KrF og Venstre hadde fått lederjobber eller lederverv av den da sittende regjeringen. Ap\'s partisekretær Martin Kolberg sa ved den anledning: «Høyre har tidligere kommet med en urimelig og usaklig kritikk av oss, fordi vi utnevnte folk med politisk bakgrunn. Nå er kritikerne i Høyre og i de andre partiene avslørt. De driver med akkurat det samme selv.» En lederskribent i samme avis mente imidlertid at Kolberg tross alt var behersket i sin kommentar. «Er forklaringen på Kolbergs tilbakeholdenhet at Ap allerede er i full gang med å forberede sine egne partiutnevnelser hvis velgerne sender partiet inn i regjeringskontorene igjen?».

DET ER I HVERT FALL det vi nå forberedes på. I klartekst. Lørdag gikk lederen i LO Stat, Morten Øye, ut i Klassekampen med krav om at LO får tilbake plassene i styrene i de statlige selskapene som Bondevik-regjeringen tok fra dem. Onsdag fulgte næringsminister Eriksen opp: «Det kan se ut til at det er en overrepresentasjon av medlemmer som kommer fra den forrige regjeringens rekker. Jeg ønsker mer bredde i styresammensetningen..» Eriksen er som kjent LOs mann i regjeringen.

ALT ER med andre ord ved det gamle. De som har makt til å velge og vrake, de velger og vraker. Makta rår og makta ter seg, som Anders Talleraas (H), nå styreleder i Avinor, en gang uttrykte det. Men ingen tror virkelig at Bondevik-regjeringen eller Stoltenberg-regjeringen lar partiboka erstatte kvalifikasjoner. Vi snakker tross alt om to ikke alt for forskjellige kulturer med hver sine nettverk av sympatisører som utøver makt med de midler de har. Et velegnet middel er da å plukke en dyktig fagperson med ideologiske sympatier til å lede en utredning eller representere staten i et styre framfor en dyktig fagperson uten de samme sympatier. Det handler både om tillit og retning. Politikerne benekter imidlertid at de lar partiboka veie tyngst. I fjor sommer svarte for eksempel statssekretær Eirik Moen (H) på Aftenpostens avsløring med å liste opp like mange utnevnelser som gikk til opposisjonen, som til de daværende regjeringspartiene. Selv ikke markedsfundamentalister behøver å frykte at Stoltenberg-regjeringen ønsker seg bare LO-tillitsvalgte i alle statlige styrer. Selvsagt vil LO få tilbake noen verv der hvor Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg er enige om at fagbevegelsens representant er den beste til å fylle vervet. Men skyggeboksingen vi nå er vitne til er mest for å komme en eventuell kritikk fra opposisjonen i forkjøpet. «Dette er noe alle gjør», vil Kolberg si og slenge 28 navn på bordet straks Erna Solberg anklager regjeringen for å bruke partiboka. Men bråk vil det bli. Noe må jo opposisjonen sysle med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!