Utro med partifelles elskerinne

Slik mistet finansminister Jin Renqing jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Offisielt heter det at Kinas finansminister Jin Renqing slutter i jobben av «personlige årsaker».

Sannheten er imidlertid at finansministeren som har styrt med landets eventyrlige økonomiske vekst de siste fire årene, må gå på grunn av en sexskandale innenfor Kommunistpartiet.

The Times skriver at 63-åringens sidesprang ble oppdaget under etterforskningen av en korrupsjonssak, som dreide seg om partikollegaen Du Schicheng, en tidligere partitopp i byen Qingdao.

Det var avisen South China Morning Post som i går kunne fortelle at en ung kvinne hadde en affære gående med både Jin og Du, og kanskje enda flere partimedlemmer. Du ble sparket ut av partiet i desember i fjor. Begrunnelsen utad var «alvorlige disiplinærbrudd» - i sannhet en pen omskrivning for korrupsjon og moralsk forfall med tanke på elskerinnen Du hadde.

Den unge kvinnen ble avhørt i forbindelse med korrupsjonssaken mot Du, og skal ha innrømmet å ha hatt intime forhold til flere medlemmer av partiet. Enkelte skal ha misbrukt posisjonene sine for å gi kvinnen fordeler i næringslivet.

Finansminister Jin er det høyest rangerte partimedlemmet som mister jobben siden Qiu Xiaohua, sjef for det nasjonale statistikkbyrået. Også han mistet jobben på grunn av forholdet til en elskerinne. I tillegg mottok han også bestikkelser fra en mektig forretningsmann i Shanghai. Qiu er nå tiltalt for bigami.

Det alle disse sakene avdekker er at elskerinner er blitt en stadig større del av Kinas svarte økonomi, mener Sang Ye. Hun har forsket på den økende tendensen til at mektige kinesiske menn omgir seg med unge elskerinner.

- Elskerinner veldig vanlig i Kina, sier Sang til avisen The Sydney Morning Herald.

- Det er mange selskaper som gir elskerinner til partitjenestemenn i bytte mot tjenester. Det er også mange som forfremmer sine (noen ganger svært ukvalifiserte) elskerinner til regjeringsposter, og elskerinner kan ofte påvirke en politikers mening i saker, sier San til avisen.

I TENKETANKEN: Finansminister Jin Renqing har fått ny jobb. Han skal jobbe i en tenketank fra nå av. Ifølge avisen The South China Morning Post skyldes måtte Jin gå fra jobben, fordi han hadde en elskerinne. Foto: AFP PHOTO/Frederic J. BROWN/SCANPIX
I TENKETANKEN: Finansminister Jin Renqing har fått ny jobb. Han skal jobbe i en tenketank fra nå av. Ifølge avisen The South China Morning Post skyldes måtte Jin gå fra jobben, fordi han hadde en elskerinne. Foto: AFP PHOTO/Frederic J. BROWN/SCANPIX Vis mer