Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utro-siktede kvinner løslates fra pakistanske fengsler

Slipper ut mot kausjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag løslates rundt 1300 pakistanske kvinner som sitter i varetekt tilfalt for mindre forbrytelser. De løslates mot kausjon etter at president Pervez Musharraf i går undertegnet en lovendring som åpner for at vanlige kausjonsbestemmeelser skal gjelde for kvinner tiltalt for utroskap og andre mindre forbrytelser. Det melder nyhetsbyrået AP. Kvinner tiltalt for drap eller terror vil ikke få mulighet for å bli løslatt mot kausjon.

- Jeg er på kvinnenes side, og vil styrke deres rettigheter, sa Musharraf i en tale til kvinnelige pakistanske politikere og ledere.

Musharraf har lenge prøvd å reformere landets islamske lovgivning om blasfemi og kvinners rettigheter, men har slitt med hard opposisjon i det dypt konservative landet.

- Presidenten har tatt et modig skritt for å beskytte kvinners rettigheter og beskytte dem fra misbruk av islamsk lov, sier Sumaira Malik, statsråd for kvinne- og ungdomsspørsmål.

Tilbyr beskyttelse

Myndighetene mener løslatelsen av kvinnene vil hjelpe dem å gjenopprette deres ære. Myndighetene har også tilbudt juridisk hjelp og  beskyttelse til kvinnene.

Menneskerettighetsaktivist I.A. Rahman roser presidenten, men mener han må gå lenger og fjerne hele Hadood-ordningen, som gjør at personer kan dømmes etter islamsk lov.

- Dette er et godt skritt framover, men han må gjøre mer. Han må avskaffe Hadood for å redde kvinner fra forfølgelse i framtiden.

DEMONSTRERTE FOR KVINNERS RETTIGHETER: På kvinnedagen 8. mars demonstrerte aktivisten og  voldtektsofferet Mukhtaran Mai (t.v) sammen med andre kvinner mot Hadood - Pakistans islamske lovsystem. Nå myker myndighetene opp disse lovene. Foto: EPA/STR/Scanpix
DEMONSTRERTE FOR KVINNERS RETTIGHETER: På kvinnedagen 8. mars demonstrerte aktivisten og voldtektsofferet Mukhtaran Mai (t.v) sammen med andre kvinner mot Hadood - Pakistans islamske lovsystem. Nå myker myndighetene opp disse lovene. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer

Musharraf har også bedt et islamsk råd om å se gjennom lovsystemet og foreslå endringer.

Innført av diktator

Den islamske lovgivningen ble innført i tillegg til landets britisk baserte strafferettssystem av diktator Mohammad Zia-ul-Haq i 1979. Lovgivningen åpner for henrettelse av utro kvinner gjennom steining, 80 piskeslag for alkoholbruk og amputasjon av høyre hånd ved tyveri. Det er også vanskelig å få voldtektsmenn dømt, siden et voldtektsoffer må fremskaffe fire mannlige muslimske vitner for å bevise at en voldtekt har funnet sted. Kvinnen risikerer i stedet å bli dømt for utroskap.

Amputasjon, steining og pisking blir allikevel ikke gjennomført siden de vanlige domstolene omgjør de islamske domstolenes beslutninger.

image: Utro-siktede kvinner løslates fra pakistanske fengsler
I UMERKET GRAV: En pakistansk mann vandre forbi en gravplass reservet for «karo kari» («svart kvinne/svart mann»), dvs. menn eller kvinenr som har hatt sex utenfor ekteskap og siden blitt drept.Bildet er tatt I Daharki 55 mil utenfor Karachi 24. august 2005.
- ET MODIG SKRITT: Det sier Sumaira Malik, statsråd for kvinne- og ungdomsspørsmål.