«Utrolig at de lever»

Helikopteret ble knust og sank til bunns i isen på Svalbard. Utrolig at pilotene lever, sier havarikommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 18. desember Bell-212-maskina fikk problemer utenfor Longyearbyen på Svalbard.

25 minus

Helikopteret var på vei til landing på flyplassen i Longyearbyen da det styrtet rett i Adventfjorden. Det som var igjen av det ble stående fast i isen utenfor Svalbards største by. De to pilotene ombord ble skadet og sendt til sykehus med bruddskader.

Nå er pilotene Walter Tovås (62) og svenske Janne Allebo (53) på bedringens vei. Allebo holdt stikka, og kollegaen forteller:

- Plutselig mistet vi høyde og braste rett i isen, forteller Tovås til Helgelands Blad. Han ligger nå på Haukeland sykehus i Bergen.

Helikopteret slo hull på den 75 centimeter tykke isen da det krasjet. De to pilotene satt fastspent og var omtåket da helikopteret begynte å synke.

- Det boblet i vannet som steg oppover lår, mage og bryst. Jeg våknet til av at det kalde vannet og begynte å rote etter setebeltene for å komme meg løs. Da jeg kom løs nådde vannet opp til brystet, forteller han videre. Han fikk tak i et isflak og dro seg opp med hendene.

Det var 25 minusgrader, og Tovås blødde kraftig. Han måtte legge seg ned fordi han hadde vondt i ryggen. Hjelmen hadde falt av i krasjet. Ved siden av ham så han kollegaen sin i bevissthet. Han forteller at han ikke frøs, men var redd isbjørn, siden det var sett isbjørnspor her bare noen dager tidligere.

- Utrolig

Tre kvarter etter at de krasjet i isen ble de hentet av redningsarbeidere.

Tovås er nå sykmeldt i flere måneder med ryggskader. Allebo brakk ankelen.

Flyhavarikommisjonen sier det er utrolig at de to overlevde. Selv synes også Walter det hele er rart:

- Jeg synes det er merkelig av vi overlevde. Jeg kunne blitt slått i hjel, druknet og spist av isbjørn.

Det er foreløpig ikke funnet noen tekniske feil på helikopteret. De to fikk ikke noe forvarsel om at noe var galt. Det kan være værforholdene som er årsaken til ulykka, med mørke og snø. Helikopteret ligger fortsatt på havbunnen, og det er ikke avgjort om det skal heves.

<B>HALEPARTIET:</B> Halepartiet på helikopteret knakk og lå igjen på isen.
<B>SANK:</B> Helikopteret gikk gjennom isen og sank i fjorden. Men begge pilotene klarte å komme seg i land i kulda.
<B>HALEPARTIET:</B> Halepartiet på helikopteret knakk og lå igjen på isen.