ANKOM NEW YORK: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankom New York med seilbåt. Video: AP. Vis mer

Greta Thunberg framme i New York

- Utrolig at en 16-åring må krysse Atlanteren for å gjøre en forskjell

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankom New York med seilbåt. - Jeg er helt overveldet. Bakken under meg gynger fortsatt, sier 16-åringen.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Regnet og tåka la seg over nedre Manhattan slik at Frihetsgudinnen har delvis forsvant like før den unge, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) og mannskapet på seilbåten «Malizia 2» skulle legge til kai. De seilte fra den engelske byen Plymouth 14. august.

SEILER INN: Greta sitter selv i baugen og vinker til de frammøtte. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
SEILER INN: Greta sitter selv i baugen og vinker til de frammøtte. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Da båten endelig kom kryssende oppover Hudson-elva, brøt det ut jubel blant de flere hundre tilhengerne som hadde møtt opp. Flere båter fulgte også «Malizia 2» det siste stykket.

Masse begeistrede klimaaktivister har møtt fram for å ta henne imot som en helt.

- Jeg er helt overveldet. Bakken under meg gynger fortsatt, sier Thunberg.

Hun fortsetter:

TAKKET DE FREMMØTTE: Greta Thunberg holdt en pressekonferanse da hun gikk i land. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
TAKKET DE FREMMØTTE: Greta Thunberg holdt en pressekonferanse da hun gikk i land. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

- Jeg vil takke alle som er her og alle som er involvert i klimakampen på tvers av kontinenter. Det er utrolig at en 16-åring må krysse Atlanteren for å gjøre en forskjell.

- Det er mye for hjernen å ta inn det å gå fra et så isolert sted til alt dette – og å bli tatt så godt imot, sier hun

Klimaaktivisten holdt pressekonferanse etter å ha kommet i land på Manhattan i den amerikanske presidentens, Donald Trumps hjemby onsdag.

- Mitt budskap til ham er: Lytt til forskningen. Det gjør han åpenbart ikke, sa den svenske 16-åringen.

- Alt kan skje

Hun forteller videre at turen var «overraskende god».

- Jeg var ikke sjøsyk en eneste gang.

Hun kom også med en klar oppfordring til andre klimaaktivister, om å ikke gi opp kampen:

- Den kan virke umulig og håpløst iblant, men dere må fortsette. Står mange nok sammen kan alt skje.

Målet med reisen har vært å reise fra Europa uten å slippe ut klimagasser for å delta på klimamøte i New York 23. september under FN-toppuka. Thunberg nektet derfor å bruke fly.

Fredag skal hun også holde en klimastreik utenfor FN-hovedkvarteret.

TÅKE: Regnet og tåka la seg over nedre Manhattan slik at Frihetsgudinnen har forsvunnet nå like før den unge, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) og mannskapet på seilbåten «Malizia 2» legger til kai. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
TÅKE: Regnet og tåka la seg over nedre Manhattan slik at Frihetsgudinnen har forsvunnet nå like før den unge, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) og mannskapet på seilbåten «Malizia 2» legger til kai. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Verdensberømt

Den unge svenske jenta er blitt verdensberømt etter at hun begynte å streike for klima hjemme i Sverige i fjor høst.

I marinaen like ved World Trade Center ble hun møtt av et stort pressekorps og ivrige klimaaktivister.

Den høyteknologiske seilbåten er utstyrt med solpaneler og turbiner under vann for å skaffe energi. Seilturen er blitt møtt med en del kritikk fordi båten også skal fraktes tilbake over Atlanteren. Det har medført at mannskap har måttet fly over Atlanteren for å hente båten. Faren Svante har vært sammen med Greta på turen. Det har også filmskaperen Nathan Grossman og kapteinene Pierre Casiraghi og Boris Herrmann.

AKTIVIST: Sophia Murphy fra New York var en av mange svært entusiastiske klimaaktivister som hadde møtt fram for å ta imot Thunberg. - Hun er et fenomenalt forbilde for oss alle. Særlig etter at Obama forlot Det hvite hus, og idioten flyttet inn dit, trenger vi noe som gir håp. Greta er blitt en fenomenal inspirasjon for oss alle, sier Murphy til Dagbladet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
AKTIVIST: Sophia Murphy fra New York var en av mange svært entusiastiske klimaaktivister som hadde møtt fram for å ta imot Thunberg. - Hun er et fenomenalt forbilde for oss alle. Særlig etter at Obama forlot Det hvite hus, og idioten flyttet inn dit, trenger vi noe som gir håp. Greta er blitt en fenomenal inspirasjon for oss alle, sier Murphy til Dagbladet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Regnestykket til den tyske avisa TAZ er derfor at båtturen ender med å være mer forurensende enn om Thunberg og de andre i båten hadde fløyet til New York. Det avviser talsperson for «Malizia 2», Holly Cova.

Hun forklarer at turen ble organisert på kort varsel, og at to personer derfor må fly til USA for å seile båten tilbake.

– Vi har bare én båt, så de kan ikke seile over for å møte dem. Totalt fire personer vil seile båten tilbake. Det er logistiske valg som Team Malizia har tatt, sier Cova til AFP.

ANKOMMER: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankommer USA i seilbåt. Foto: Johannes EISELE / AFP
ANKOMMER: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankommer USA i seilbåt. Foto: Johannes EISELE / AFP Vis mer

Til Chile med buss

Hele veien har Thunberg dokumentert turen på Twitter. Opprinnelig var planen å ankomme New York allerede tirsdag, men på grunn av dårlig vær utenfor Nova Scotia, tok turen litt lengre tid.

Natt til onsdag meldte Thunberg på Twitter at de kunne se lyset fra New York. Deretter måtte de gjennom immigrasjonen ved Coney Island og vente på tidevannet, før de ankom Manhattan onsdag ettermiddag.

Etter klimamøtet i New York planlegger Thunberg å reise til Santiago i Chile med tog og buss for å delta på klimatoppmøtet COP25 i desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer