Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utrolig at en bonde fra Jæren måtte lære dem folkeskikk

Pelsdyrbonden som avslørte kritikkverdig rapportering fra Mattilsynet, sier han ikke er ferdig med dem, selv om toppsjefen nå har gått av.

KRITISK: Per Olaf Lauvås fra Jæren går langt i å antyde at hans sak bare er en av flere hvor Mattilsynet i Rogaland har opptrådt kritikkverdig. Foto: Privat.
KRITISK: Per Olaf Lauvås fra Jæren går langt i å antyde at hans sak bare er en av flere hvor Mattilsynet i Rogaland har opptrådt kritikkverdig. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det kjent at administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet fratrer sin stilling i forbindelse med pelsdyrsaken i Rogaland.

Der har pelsdyrbonden Per Olaf Lauvås anmeldt Mattilsynet til politiet, etter at video og lydopptak han ga til NRK, avslørte hvordan tilsynet lagde en rapport full av feil fra hans minkfarm, for siden å forsøke å holde saken unna mediene.

Hendelsen har vakt stor oppsikt, og først til at Senterpartiet har krevd en uavhengig gransking av Mattilsynet. Nå går altså toppsjefen av.

- Det koker på telefonen. Det er utrolig at det skulle være nødt til å komme en bonde fra Jæren for å lære dem folkeskikk, sier pelsdyrbonden Per Olaf Lauvås på telefon til Dagbladet.

Han er imidlertid ikke ferdig med sin kamp mot Mattilsynet, som han mener har opptrådt urettferdig ikke bare mot ham, men mot flere bønder i Rogaland.

- Kampen fortsetter, for å si det sånn. Rogalandsbøndene er ikke ferdig med Mattilsynet, sier Lauvås.

Bekymret

Det samme sier han til avisa Nationen:

- Alle vet at dette er større enn denne ene saken, sier han.

Senterpartiets Marit Arnstad er heller ikke beroliget. Hun mener det ikke er nok at toppsjefen går av.

- Jeg synes ikke det er unaturlig at han går, men er samtidig redd for at det er et signal på at det kan være flere rapporter som ikke holder mål. Derfor mener Senterpartiet at det må til en bred gransking av Mattilsynet, slik at vi får avklart om dette også gjelder flere tilfeller, og for å få det fulle bildet, sier Arnstad, som er parlamentarisk leder i partiet.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) sier det nå må gjøres et stort arbeid for å gjenopprette tilliten til Mattilsynet etter saken.

- Det er ikke sånn at alt er ordna ved at en person slutter. Dette er starten på et systematisk arbeid for å bygge opp tillit og omdømme igjen, sier Bollestad til Dagbladet.

Hun sier at saken nå må gjennomgås av noen andre i Mattilsynet som kan se på den med andre øyne.

Altså vil hun foreløpig ikke initiere noen uavhengig granskning som den Senterpartiet har tatt til orde for.

- Er du redd for at det er mer som skurrer enn den ene rapporten, slik Marit Arnstad antyder?

- Det vet jeg ikke, men det er det den nye ledelsen må ta tak i. Jeg kan aldri si at alt er greit, men har vært opptatt av å ta tak i den første saken, og å bygge opp dette stein for stein.

- Tung avgjørelse

Hun sier hun tar til etteretning at Gjein går av - og opplyser at også regiondirektøren i Rogaland er midlertidig løst fra sin stilling i forbindelse med undersøkelsene.

Det samme gjelder en avdelingssleder og seksjonssjef, ifølge Bollestad, som ifølge NTB nå må komme til Stortinget for å forklare seg om saken.

Gjein har ikke besvart Dagbladets henvendelser, og ønsker ifølge Mattilsynets pressevakt ikke å uttale seg nærmere foreløpig.

I en pressemelding skriver han at det er en tung avgjørelse å gi seg.

– Den siste uken har Mattilsynets troverdighet som tilsynsmyndighet blitt trukket i tvil, i forbindelse med tilsyn hos en pelsdyrbonde i Rogaland. Mattilsynets troverdighet står og faller på at samfunnet har tillit til at tilsyn, veiledning og saksbehandling utføres på en korrekt måte. På bakgrunn av denne situasjonen finner jeg det riktig å fratre min stilling, slik at andre kan lede Mattilsynets viktige arbeid videre, sier Gjein i perssemeldingen.

– Dette er en tung avgjørelse å ta, men for meg er det viktigste at tilliten til Mattilsynet gjenreises, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!