- Utrolig at han lever

11-åringen lå begravd under snøen i over to timer før han ble reddet ut. Seint i går kveld var gutten utenfor livsfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AURLAND/BERGEN (Dagbladet): 11-åringen var på skitur med familien da han ble tatt av skred. Sterkt nedkjølt ble gutten behandlet med hjerte- og lungemaskin ved Haukeland sykehus.

Tidlig torsdag morgen er tilstanden hans alvorlig men stabil.

- Hodet til gutten ble liggende i en luftlomme under ei bjørk. Det var trolig dette som reddet livet hans. Det er svært sjelden noen blir hentet ut i live etter så lang tid, sier lensmann Kjell Nordgulen i Aurland til Dagbladet.

Gutten pustet selv da han ble funnet to og en halv meter under snøen, to timer og tjue minutter etter at skredet gikk.

Fryktet det verste

- Vi psyker oss alltid opp for det verste, det må vi gjøre. Da vi skjønte at vi hadde funnet gutten, ga det krefter jeg ikke visste jeg hadde. Å finne noen i live gir deg så mye, sier Reidar Skjerdal, operativ leder i Sivilforsvarets vinterberedskap. Det var han som fant gutten, sammen med mannskaper fra Røde Kors og Norsk Luftambulanse.

- For oss som har unger på samme alder, var det ekstra spesielt at det var en 11-åring. At han ble berget ut, føles helt fantastisk. Vi kan takke god laginnsats for at det gikk som det gjorde, sier Trygve Skjerdal, Røde Kors-leder på stedet.

På skiferie

11-åringen var på skiferie med familien i en vokterbolig ved Reinungavatnet like ved Vatnahalsen langs Flåmsbanen. Familien fra Bergens-området var på skitur i en bakke like ved hytta da skredet gikk rundt klokka tolv i går formiddag.

Berget seg ut

- Totalt var det 5-6 personer fra to familier i området skredet gikk. Flere av disse ble tatt av snømassene, men klarte å berge seg ut på egen hånd, sier lensmann Nordgulen.

Takket være faren til gutten fikk redningsmannskapene raskt lokalisert hvor i det om lag 100 meter lange raset gutten befant seg.

Totalt var mellom 30 og 40 personer involvert i redningsoperasjonen. Et lavinehundkurs på Finse gjorde at det raskt kom hundepatruljer til stedet. Lensmannen berømmer mannskapene for rask utrykning og svært godt arbeid på stedet. - Vi er svært lettet over at det gikk som det gjorde.

Spesielt

Av dem som overlever når et skred stopper, er 90 prosent i live et kvarter seinere.

Etter tre kvarter er andelen bare 25 prosent. - Å redde noen etter to timer og tjue minutter er svært spesielt, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt.

DRAMATIKK: Redningsmannskapet fra Røde Kors og Norsk Luftambulanse frakter en sterkt nedkjølt 11-åring til Haukeland sykehus.