Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utrolig funn ved denne øde øya kan «endre verdensøkonomien»

Forskere fant «semi-uendelig skattkiste» med dyrebare ressurser.

GIGANTFUNN: Et gigantisk gjørmefunn utenfor denne lille øde øya kan potensielt endre verdensøkonomien, skriver CNN. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet / CMSGT Don Sutherland
GIGANTFUNN: Et gigantisk gjørmefunn utenfor denne lille øde øya kan potensielt endre verdensøkonomien, skriver CNN. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet / CMSGT Don Sutherland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 1125 kilometer sørøst for det japanske fastlandet ligger en vulkansk øy så liten at du må lete godt og lenge for å finne den på globusen.

Minami-Tori-shima, eller Marcus Island, som amerikanerne kalte den da de forsøkte å annektere øya i 1889, ble brukt som en japansk fly- og flåtebase under andre verdenskrig. Etter krigens slutt var øya offisielt under amerikansk militærstyre i 23 år fram til 1968.

Øya er faktisk ikke større enn at du kan gå rundt den i løpet av tre kvarter.

Og etter at de siste amerikanske kystvaktfolka forlot øya på 90-tallet, og japanske meteorologer flyttet inn, har man ikke hørt stort om den.

Før nå.

16 millioner tonn

For plutselig har Minami-Tori-shima havnet på manges lepper. Det etter at forskere bekreftet at øya er funnsted for en gigantisk mengde gjørme.

ANGREPET: Bildet viser øya under et amerikansk ledet angrep 31. august 1943. Foto: US Navy / USAs nasjonalarkiv
ANGREPET: Bildet viser øya under et amerikansk ledet angrep 31. august 1943. Foto: US Navy / USAs nasjonalarkiv Vis mer

Opp mot 16 millioner tonn med gjørme, for å være litt mer nøyaktig. Og i den gjørma, som ble funnet i havbunnen like utafor øya, mener forskere at det finnes enorme mengder ekstremt dyrebare grunnstoffer i sjeldne jordarter (REE).

Det høres kanskje ikke så spennende ut, men i disse sjeldne jordartselementene finner man stoffer som brukes til å lage ting som missil-systemer, radarutstyr, kameraobjektiver, hybridbiler, TV-er og skjermen på din smarttelefon, skriver CNN.

I en fersk rapport publisert i Nature av et team med japanske forskere, heter det at denne enorme mengden med mineralrik gjørme kan forsyne verden i 780 år med yttrium, 620 år med europium, 420 år med terbium og 730 år med dysprosium. Slår man det sammen, selv om det er en relativt meningsløs øvelse, så ender man opp med 2550 år med ressurser.

Forskerne skriver at funnstedet «har potensial til å forsyne verden med disse materialene i «semi-uendelig» framtid».

«Game changer»

At forskerne omtaler 2550 år som «semi-uendelig» framstår kanskje som merkelig, men funnet vil utvilsomt ha enorm betydning for både Japans og verdens økonomi, mener flere eksperter.

YTTRIUM: Det metalliske grunnstoffet, som blant annet brukes i produksjonen av LED-lys, fikk navnet sitt etter Ytterby i Sverige. Foto: Wikimedia Commons
YTTRIUM: Det metalliske grunnstoffet, som blant annet brukes i produksjonen av LED-lys, fikk navnet sitt etter Ytterby i Sverige. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

For i dag er Kina nærmest enehersker på REE-markedet. Landet kontrollerte i 2015 rundt 95 prosent av hele verdens produksjon av disse mineralene, ifølge CNN. Som en følge av dette står Kina per dags dato nærmest fritt til å bestemme både pris og tilgang.

Men Minami-Tori-shima er under japansk kontroll. Og den ferske studien hevder at alt tyder på at man «kan begynne å utvinne ressursene i nær framtid».

- Dette er en «game changer» for Japan. Kappløpet om å utvikle disse ressursene er allerede godt i gang, sier Jack Lifton, grunnlegger av Technology Metals Research, til Wall Street Journal.

Japan startet jobben med å lete etter egne REE-felt etter at Kina i 2014 kuttet i eksporten av ressursen i forbindelse med en krangel mellom de to landene, som dreide seg om øyer begge land hevder å ha rett på, ifølge Reuters.

Før det så reduserte også Kina eksport av den samme ressursen i 2010, og presset i den forbindelse prisene opp med nær ti prosent, skriver Wall Street Journal. Det førte til ramaskrik i Verdens handelsorganisasjon WTO, og Kina ble til slutt presset til å øke eksporten igjen.

Dersom Japan lykkes med å finne en økonomisk forsvarlig metode for å utvinne materialene, vil landet samtidig kunne ta kontroll over en stor del av markedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!