- Utrolig godt å få holde en politisk tale til AUF-ere på sommerleir igjen

Statsminister Jens Stoltenberg talte til AUF-erne på Gulsrud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg ankom sceneområdet til stående applaus fra alle AUF-erne som har samlet seg foran scenen.

- Kjære alle sammen, det er utrolig godt å få holde en politisk tale til AUF-ere på sommerleir igjen, sier Stoltenberg.

Selv var han på sommerleir med AUF for første gang i 1974.

- Grunnleggende er det det samme å være på sommerleir med AUF nå som i 1974. Mange mennesker møtes, flørter, har det gøy og spiller fotball, sier han.

- Det som er spesielt med AUF, som jeg merker, er at mange blir med i AUF for å skape en bedre verden, fortsetter han.

Imotsetning til Eskil Pedersen tok Stoltenberg opp 22. juli 2011 i sin innledning.

- AUF er en organisasjon som alltid ser ut mot verden. Det har AUF gjort i over 100 år. Men 22. juli så verden mot AUF. De så terrorens fryktelige ansikt. Men de så også noe annet: et AUF som ikke ropte på hevn, men som sto på sine verdier. De så et AUF som ble et forbilde. Det at dere sto fast på deres verdier, gjør det mulig for meg å snakke om disse verdiene, sier Stoltenberg.

- Alle kan lære av Mandela Statsministeren tok opp flere viktige temaer under sin tale. En av de som ble viet oppmerksomhet var Nelson Mandela.

- Historien er full av eksempler på at idealisme kan forandre verden. Den største idealisten er Nelson Mandela. Først sto han i spissen for kampen mot apartheid, og etter 27 år i fengsel vant han. Da brukte han ikke sin tid og sine krefter på hevn. Mandela valgte forsoning, og skapte et demokratisk Sør-Afrika. Det var hans andre livsverk. Det tredje startet da han gikk av som president, og viet sitt liv til kampen mot fattigdom og for vaksiner til verdens barn, sier Stoltenberg.

- Ingen kan bli som Mandela, men alle kan lære av Mandela. For eksempel skal vi følge våre drømmer, som Mandela sa det: en vinner er en drømmer som aldri gir opp, fortsetter han.

Stoltenberg varmet opp til valgkampen, til et valg han mener det blir vanskelig, men fortsatt er mulig å vinne.

- Noen sier det er umulig å vinne. Jeg sier at det er mulig. Det er ikke lett eller sikkert, men det er mulig. Grunnen til at jeg sier det er blant annet at meningsmålingene spriker. Hvilke av målingene som er sanne er det ingen som vet, men jeg tror på de gode. Målinger er ikke valg, det er i september det gjelder, sier han.

- Vil endre Norge dramatisk Ola Harald Svenning, leder i Fagforbundet ungdom, holdt innlegg før Statsministeren entret scenen.

- Det har ikke bestandig vært sånn at alle skal få jobbe 7,5 timer om dagen, at alle skal få sykepenger når de er syke, eller få ta mamma- eller pappapermisjon. Gjennom våre streiker og våre krav har vi sammen med dere forandret Norge, sier Svenning.

Statsministerens innlegg handlet om den politiske situasjonen og valgkampen.

- Erna Solberg og Siv Jensen vil endre Norge dramatisk dersom de får makt, sa Stoltenberg til Dagbladet i slutten av juni. Han advarte mot et mer brutalt Norge.

Overfor Dagbladet pekte han på flere områder der velgerne nå står overfor det han kaller et retningsvalg, mellom "oss og dem".

- Vi vil doble bevilgningene til etter- og videreutdanning av lærere, vi vil pusse opp 1000 skolebygg, og øke timetallet i matte. De vil innføre karakterer for niåringer fra femteklasse. Så ønsker de privatisering av skoler, sa Stoltenberg.

Nærmere 1000 deltakere Det er anslått at nærmere 1000 ungdommer vil ta turen innom sommerleiren på Gulsrud. Flere statsråder har og vil i løpet av leiren holde innlegg og politiske verksted. I går kunne AUF-erne blant annet synge med justisminister Grete Faremo.  

I går talte AUF-leder Eskil Pedersen til ungdommen, til stående applaus både før og etter talen. Han fokuserte både den politiske situasjonen og Høyre og Frp?s politikk.  

Helseminister Jonas Gahr Støre var også innom sommerleiren i går, og benyttet anledningen til å vise sine fotballtriks. Her kan du se video av Gahr Støre, som spiller på Oslos fotballag.

TALER TIL UNGDOMMEN: Statsminister Jens Stoltenberg talte under AUFs sommerleir fredag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TALER TIL UNGDOMMEN: Statsminister Jens Stoltenberg talte under AUFs sommerleir fredag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer