Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utrolig naivitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen har fått den strengeste straffen en norsk økonomisk kriminell noen gang har fått. Ni års fengsel for bl.a. bedrageri av 1,5 milliarder kroner, dokumentfalsk og brudd på regnskapsloven. Kristoffersen er også dømt til å betale 1,2 milliarder kroner i erstatning til långivere. Kristoffersen har anket dommen som han mener er urettferdig fordi den er like streng som dommen til en gjennomsnittlig drapsmann.
  • I økonomisk sammenheng er det å tøye grensene for lovlig virksomhet, og ikke minst utnytte smutthull i lovverket, urovekkende normalt. Lovgivere, og lovhåndheverne i Økokrim, ligger kronisk på etterskudd i møtet med avansert og rå økonomisk makt. Trond Kristoffersen var et relativt lett bytte. Sammen med Torgeir Stensrud gjennomførte han norgeshistoriens største bedrageri med metoder og konsekvenser som til slutt måtte føre til avsløring. Det betyr ikke at vi føler sympati for Trond Kristoffersens ankebegrunnelse. Men det er, i likhet med hele Finance Credit-saken, en betydelig tankevekker.
  • Rettssaken mot Trond Kristoffersen har avdekket en skremmende naivitet blant norske långivere og kreditorer som gjorde milliardbedrageriet mulig. Nordlandsbanken, den største av kreditorene, gikk under som selvstendig bank som resultat av dårlige bankhåndverk. Når såpass dumdristige aktører som Trond Kristoffersen og Torgeir Stensrud er i stand til å lure seriøse norske långivere, må en spørre seg hva de smarteste er i stand til å komme unna med. Det bør igjen reises spørsmål om norske långivere selv er i stand til opptre tilstrekkelig profesjonelt i fravær av strammere statlig regulering.
  • Etterforskningen av Finance Credit-saken har så langt kostet staten 14,5 millioner kroner, og taksameteret stopper ikke der. Saken mot Kristoffersen-kompanjong Torgeir Stensrud starter først i februar neste år. Økokrim legger vekt på at Stensrud bør få en langt mildere dom enn Kristoffersen, som belønning for samarbeid, og fordi etterforskning av økonomisk kriminalitet er uvanlig ressurskrevende. Prinsipielt lukter en slik holdning av forskjellsjuss, men det er en realitet at effektiv bekjempelse av økonomisk kriminalitet er uvanlig krevende. Derfor er også Finance-Credit- dommen viktig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media