MED UFORRETTET SAK: Trond Ali Linstad skulle i dag få tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv - men kongehuset utsatte brått seremonien på ubestemt tid. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
MED UFORRETTET SAK: Trond Ali Linstad skulle i dag få tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv - men kongehuset utsatte brått seremonien på ubestemt tid. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADETVis mer

- Utrolig pinlig for kong Harald

- Kunne aldri skjedd i Sverige, sier svensk kongekjenner om Linstad-affæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er utrolig pinlig for kong Harald - og jeg er ytterst sjokkert over at denne personen får medalje; man kan ikke dekorere folk som har slike holdninger, sier Johan T. Lindwall, den svenske avisa Expressens kongereporter, til Dagbladet.

Med tildelingen av Kongens fortjenstmedalje i sølv til Trond Ali Linstad er kongehuset er blitt dratt inn i en politisk skandale. Dagens utsettelse av tildelingsseremonien gjør ikke nødvendigvis saken noe bedre.

- Kongen bør vurdere hvem han har rundt seg, legger Lindwall til - og sikter til arbeidet med tildelingen, som for en stor del er hoffets ansvar.

- Dette har aldri - og kunne aldri - skjedd i Sverige, understreker han.

Advarte mot jøder Legen og den radikale muslimen Linstad har gjennom flere år vært kontroversiell; bl.a. støttet han Irans leder ayatolla Khomeini, er imot et demokratisk styresett, fordømmer homofili og står bak en artikkel kalt «Vær kritisk til jøder».

- SATT I FORLEGENHET: Kong Haralds medaljeråd har satt ham i en svært pinlig situasjon ved å tildele Fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad, mener den svenske kongekjenneren Johan T. Lindwall. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX
- SATT I FORLEGENHET: Kong Haralds medaljeråd har satt ham i en svært pinlig situasjon ved å tildele Fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad, mener den svenske kongekjenneren Johan T. Lindwall. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX Vis mer

Alt fra menneskerettsforkjempere til historikere og sentrale politikere reagerer på tildelingen. I dag skulle Linstad etter planen få utdelt Fortjenstmedaljen i Nationaltheatret, men etter mye om og men utsatte kongehuset hele utdelingen på ubestemt tid.

Det er Kongens medaljeråd, ledet av hoffsjef Åge B. Grutle, som avgjør hvem som får Fortjenstmedaljen, etter innstilling fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Lindwall mener rådet nå har satt kong Harald i alvorlig forlegenhet.

- Harald har selv ikke stort med tildelingen å gjøre, men setter sitt navn på den, påpeker kongekjenneren - som mener rådet har gjort en særdeles slett jobb.

- De kunne bare googlet Linstad for å se at her er en person som åpenbart ikke bør få en slik utmerkelse, sier han.

- Kan ikke redde ansikt - Det som er uheldig for kongehuset, er at selv om det er Fylkesmannen som innstiller, er det formelt sett kongen som deler ut medaljen, og kongehuset skal jo unngå å bli dratt inn i politisk kontroversielle spørsmål, sier historikeren og kongeeksperten Trond Norén Isaksen til Dagbladet.

IKKE NÅDIG: Noe tilsvarende Linstad-affæren kunne aldri skjedd i Sverige, sier Johan T. Lindwall - og gir forarbeidet til medaljetildelingen det glatte lag. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
IKKE NÅDIG: Noe tilsvarende Linstad-affæren kunne aldri skjedd i Sverige, sier Johan T. Lindwall - og gir forarbeidet til medaljetildelingen det glatte lag. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

Kongen har, i samråd med Medaljerådet, anledning til å slette en mottaker av Fortjenstmedaljen på grunn av «uverdige forhold». Nå står Linstad i fare for å bli den første noensinne som blir slettet.

- Det har aldri vært noe offentlig bråk rundt tildelingen, så vidt jeg kan huske, sier Isaksen.

I går avtalte representanter for Slottet å treffe Linstad mandag, etter at dagens utdelingsseremoni ble utsatt.

- Hvis de skulle ombestemme seg, vil det nesten være like ille, for det vil være en politisk ladd beslutning, sier han.

- De bør selvsagt kalle medaljen tilbake! sier svenske Lindwall kontant.

- Kan kongehuset redde ansikt ved å gjøre det?

- Nei. Skaden er allerede skjedd. Men det kan kanskje være en lærepenge til neste gang, konstaterer han.

- Symbol-ladd Kongekjenneren understreker hvor symbol-ladd en dekorasjon fra kongen er.

- Det må man aldri glemme; det er mange som ser opp til kongehuset. Hvordan ville f.eks. folk ha reagert dersom hoffet lot Harald og Sonja avbildes sammen med en statsleder med tvilsom fortid? Kongen må kunne stole på sine medarbeidere.

- Bør hoffsjefen vurdere sin stilling etter dette?

- Det har jeg ikke grunnlag for å vurdere, sier Lindwall.

- Jeg har snakket med Linstad, og sagt at vi synes denne saken er svært komplisert. Vi har bedt om å få litt mer tid til å vurdere den, sier kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere hvorfor dette skjedde akkurat i dag, etter massiv medieomtale av saken.

Hemmelig innstilling Fylkesmannens innstilling til Fortjenstmedaljen er unntatt offentlighet, og Dagbladet fikk i dag avslag på begjæring om innsyn. Det er derfor uklart hvorvidt fylkesmann og tidligere KrF-topp Valgerd Svarstad Haugland anbefalte at Linstad skulle motta Fortjenstmedaljen.

- Så vidt jeg vet, er det nærmest en automatisk prosess. Jeg tror det er mer fylkesmannen enn kongen som velger ut, så ansvaret er vel først og fremst fylkesmannens, sier Isaksen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med hoffsjef Åge B. Grutle eller Valgerd Svarstad Haugland for nærmere informasjon om prosessen i denne saken.