Lakseinvasjon i nord:

- Utrolig urovekkende

- Myndighetene fikk et forvarsel for to år siden, og visste hva som ville komme i 2021, sier Even Borthen. Nå strømmer pukkellaksen inn i Troms og Finnmarks elver som aldri før.

INVADERER: Pukkellaksen invaderer Norge. Nå er situasjonen verre enn noen gang. Foto: Privat
INVADERER: Pukkellaksen invaderer Norge. Nå er situasjonen verre enn noen gang. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sommeren 2021 har blitt et mareritt for lokale i Sør-Varanger kommune i Troms og Finnmark. Som i 2017 og 2019 har pukkellaksen, eller «russerlaksen», også i år invadert elvene i området. Nå er situasjonen verre enn noen gang.

- Det er helt hinsides og utrolig urovekkende, sa leder i fiskeutvalget i Sør-Varanger jeger- og fiskerforbund (JFF), Kenneth Stålsett til Dagbladet tidligere denne uka.

De lokale er bekymret for utviklinga og jobber døgnet rundt for å redusere antallet.

- Problemet er at vi vet så lite om den. Vi vet ikke hvordan den påvirker Atlanterhavslaksen. Det er ikke utenkelig at russerlaksen utkonkurrerer den vanlige laksen, sa Even Borthen, fiskeansvarlig for Karpelva i Sør-Varanger JFF.

Bekymret for de frivillige

Torsdag besøkte generalsekretæren i Norges jeger- og fiskerforbund, Eldar Berli, den lokale foreninga i Sør-Varanger.

- Jeg så hvordan de lokale jobber, fikk orientering om situasjonen og hvordan de tar opp fisken, sier Berli til Dagbladet.

Han er imponert over jobben som gjøres av de lokale, men bekymret for arbeidsmengden og hvordan det påvirker arbeiderne som gjør dette på frivillig basis.

- Myndighetene er alt for tilbakeholdne selv om dette er en varsla invasjon. De har skjøvet frivilligheten foran seg og forventer at problemet tas hånd om på den måten. Med så store mengder fisk som i dette tilfellet trengs det offentlig instans, forteller Berli.

Han presiserer at de lokale gjør en kjempeinnsats, men at det er begrenset hvor lenge de kan stå med jobben alene.

- Myndighetene må sørge for mer kunnskap, bevilgning av støtte og midler til frivillige. Det må også komme på plass et regionalt og internasjonalt samarbeid for organisering, sier Berli.

BESØK: Torsdag fikk lokallaget besøk av generalsekretæren i NJFF (t.h.) Her sammen med Jan Arne Jerijervi. Foto: Privat
BESØK: Torsdag fikk lokallaget besøk av generalsekretæren i NJFF (t.h.) Her sammen med Jan Arne Jerijervi. Foto: Privat Vis mer

Berli er bekymret for at pukkellaksen tar opp gyteplassen til Atlanterhavslaks, som er fisk som hører hjemme i Norges fauna. Pukkellaksen har en toårig syklus, som gjør at den dør kort tid etter at den har gytt.

- Fisken dør i elvene. Det betyr tusenvis av råtten fisk, som resulterer i et økologisk problem. Situasjonen er alarmerende, avslutter Berli.

- Kan spre virus

Det lokale laget i Sør-Varanger samarbeider tett med Veterinærinstituttet for å finne ut mer om arten som er på den såkalte «svartelista».

Veterinærinstituttet tar prøver av pukkellaks som blir tatt opp i Karpelv, Sør-Varanger.

Fagansvarlig for villfiskhelse og seniorforsker, Åse Helen Garseth, er bekymret for at pukkellaksen kan introdusere sykdommer vi ikke har i Norge, eller at den kan bidra til å overføre smittestoff til villfisk og mellom oppdrettslokaliteter.

- Vi tar ut prøver av gjelle, nyre, milt, og hjerte for å analysere for utvalgte virus, bakterier og alvorlige sykdommer hos laksefisk. Vi ser også på spesifikke sykdomsforandringer hos pukkellaksen. Det vil si om fisken selv blir syk av bakterier og virus den er bærer av, eller om den er frisk smittebærer, forklarer Garseth.

DUGNADSÅND: Lokale i Sør-Varanger tømmer fellene flere ganger om dagen. Fra venstre: Eldar Berli, Even Borthen, Kenneth Stålsett. Foto: Privat
DUGNADSÅND: Lokale i Sør-Varanger tømmer fellene flere ganger om dagen. Fra venstre: Eldar Berli, Even Borthen, Kenneth Stålsett. Foto: Privat Vis mer

De venter fortsatt med å gå i gang med årets undersøkelser. I 2019 fant de ut at noen pukkellaks hadde store mengder av viruset Piscine orthoreovirus-1.

- Pukkellaks fra 2019 var infisert med et virus som gir hjerte- og skjelettmuskel-betennelse hos atlantisk fisk. Det kan ikke utelukkes at nettopp dette funnet underbygger teorien om at pukkellaksen kan spre virus mellom oppdrettslokaliteter, forteller Garseth.

Dumping i sjøen

Det er snakk om tusenvis av pukkellaks som er hentet opp av de fire elvene Sør-Varanger JFF forvalter. Foreløpig har ikke noe fisk blitt kastet, men snart må det dumpes i sjøen

- Hundekjøremiljøene har tatt unna masse. I tillegg har Lyder fisk og privatpersoner kjøpt. Snart er vel lagrene til hundekjørerne fulle, og da er det dumping som må til. Noe vi har tillatelse til, forteller Kenneth Stålsett.

INVASJON: Espen Bruer fikk seg et uvanlig syn da han fisket i Sandneselva søndag. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Espen Bruer / Privat Vis mer

Pukkellaksen er fisk av god kvalitet. I blant annet Russland selges den dyrt. Sør-Varanger JFF er avhengig av inntekt for å ikke drive foreninga konkurs. Stålsett håper på kommersiell interesse og et marked for pukkellaksen.

Høyrisiko blant arter

Norsk institutt for naturforskning (NINA) registrerer antall pukkellaks som blir hentet opp. 15. juli rapporterte de om at det var fanget mer enn 13 000 pukkellaks i elvene. Tallene er basert på foreløpige tall. De virkelige tallene er mye høyere.

Pukkellaksen er i Norge registrert som høyrisiko blant fremmede arter av Artsdatabasen, ifølge forsker ved NINA, Eva Bonsak Thorstad.

- Det er gjort risikovurderinger av Vitenskapskomiteen for mat og miljø som viser til at det mest sannsynlig er stor fare for negative effekter for vår vanlige laks ved store mengder av pukkellaks, forteller Thorstad.

Thorstad nevner at én av farene kan være innførsel og spredning av sykdomsorganismer.

- Pukkellaksen er kjent som en delvis aggressiv art. Det er sannsynlig at den forstyrrer vår laks når den gjør seg klar for gyting. Vi vet ikke hvilken effekt det har, men det er fare for negative effekter for laksen og laksefiske, sier Thorstad.

Det betyr at bestanden av vanlig laks kan gå ned uten tiltak som utfisking.

Avslag til midler

NINA er også avhengig av finansiering gjennom myndighetene og forskningsrådet for å forske videre på effekter av pukkellaksen. De søkte sist om midler i våres, men fikk avslag.

- Man vil nok ikke være i stand til å utrydde fisken, men redusere antallet. Det haster. De menneskene som jobber med dette frivillig gjør en fantastisk innsats. Det er ikke mulig å gjøre jobben bedre uten koordinering og mer finansiering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer