DNA-EKSPERT: Avdelingsleder Bente Mevåg. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
DNA-EKSPERT: Avdelingsleder Bente Mevåg. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

- Utrolig viktig å komme til undersøkelse så fort som mulig

DNA-sporene etter en voldtekt forsvinner fort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall voldtekter i Oslo den siste tida har ført til oppmerksomhet rundt politiets etterforskning og muligheter for å gjennomføre DNA-prøver.

Men det er kun et fåtall av voldtektssakene som løses med DNA-bevis. En av årsakene er at det er vanskelig å skaffe godt nok materiale og gode nok prøver.

- Faller kraftig - Det er utrolig viktig at de som er utsatt for en voldtekt kommer så raskt som mulig til undersøkelse, sier Bente Mevåg, avdelingsdirektør ved divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning (tidligere Rettsmedisinsk institutt) ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Antall sædceller faller kraftig i løpet av de første tolv timene. Det er fremmed materiale for kroppen og nedbrytningen starter umiddelbart. Etter et døgn vil mye av materialet være ødelagt. DNA på kroppen vil også være ødelagt etter et døgn, sier Mevåg til Dagbladet.

Blod, sæd, hår og alt som inneholder celler kan gi DNA-treff. Men det må sikres raskt. Sporene kan gå tapt ved kasting av klær, toalettbesøk og dusjing. Bare det å tisse er blitt omtalt som en effektiv «høytrykksspyler» av DNA.

Det er anslått at en tredjedel av alle voldtekter skjer i forbindelse med søvn og rus. Det gjør sporsikringen vanskelig, fordi ofrene ofte kommer for seint til undersøkelse.

Mindre kø Aftenposten skrev onsdag at Oslo-politiet venter på analyser av DNA-prøver i 16 voldtektssaker.

- Syv av de seksten sakene er avsluttet, seks er under behandling og to av de avsluttes i dag. I tillegg venter man på svar fra politiet i én av dem. FHI har bygget opp et robust miljø for å håndtere DNA-bevis, og at systemet fungerer, sier statssekretær Terje Moland (Ap) i justisdepartementet.

Det har tidligere vært lange køer for å få gjennomført DNA-analyser. Nå tar det i gjennomsnitt omtrent 35 dager å få gjennomført en analyse. Politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet mener ventetiden nå er på et akseptabelt nivå og skryter av samarbeidet mellom politiet og FHI.

250 saker I alvorligere saker som drap har behandlingsdagene gått ned fra 160 dager til 65 dager. Prioriterte saker med kortere tidsfrister får full analyse innen 24 timer.

På landsbasis undersøkes det DNA-sport i 250 voldtektssaker i året. Sakene løses som oftest ved hjelp av andre, tradisjonelle etterforskningsmetoder.