LANGE KØER: Mandag ble det observert lange køer flere steder i Puerto Rico. Landet er store problemer etter orkanen «Marias» herjinger. Vis mer

Orkanen «Maria»

Utrolige bilder: Står i kjempelange køer for drivstoff. - Vi er i krise

Nesten ei uke etter at orkanen «Maria» traff den karibiske øya er landet fortsatt i ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Matvarebutikker og bensinstasjoner åpner gradvis opp igjen på den orkanrammede øystaten Puerto Rico, melder AP.

Situasjonen er likevel langt ifra normal for befolkningen her.

Mandag kveld ble det blant annet observert enorme køer i hovedstaden San Juan. Folk sto timevis i kø i håp om å få tak i drivstoff.

Se video av hendelsen øverst i artikkelen.

Strøm har vært en mangelvare siden orkanen «Maria« traff den karibiske øya onsdag forrige uke. Samtlige av Puerto Ricos 3,5 millioner innbyggere ble strømløse.

Fortsatt er største delen av landet rammet av strømbrudd, og få har muligheten til å bruke generatorer, da det er mangel på diesel.

Tomme hyller

Butikkene som holdt åpent mandag, hadde også lange køer, og flere måtte gå tomhendte hjem. Hyllene var skrapet for varer, og det var umulig å få tak i drikkevann.

- Det er ikke noe vann, og praktisk talt ikke noe mat. De har ikke engang spagetti, sier Mercedes Caro til nyhetsbyrået AP, etter at hun kom ut fra butikken SuperMax med lyst brød, ost og bananer.

Maria Perez sto i kø utenfor et supermarked i Pueblo i håp om å få kjøpt litt kjøtt hun kunne steke på gasskomfyren sin. Her har hun nok propan for en uke med matlaging.

- Vi er i krise. Puerto Rico er ødelagt, sier hun til AP.

Orkanen har også ødelagt for mye av kommunikasjonen i landet. Myndighetene ikke har fått kontakt med ni av Puerto Ricos 78 kommuner siden orkanen traff. Dermed forventes det at antallet døde forventes å stige.

Foreløpig er 10 mennesker bekreftet omkommet.

FLERE LANGE KØER: Utenfor denne matbutikken i San Juan, Puerto Rico, sto folk i lange køer for å få tak i mat de kan lage uten å måtte bruke elektrisitet. Foto: AP Photo/Ben Fo
FLERE LANGE KØER: Utenfor denne matbutikken i San Juan, Puerto Rico, sto folk i lange køer for å få tak i mat de kan lage uten å måtte bruke elektrisitet. Foto: AP Photo/Ben Fo Vis mer

Beskrives som «apokalyptisk»

Allerede før «Marias» herjinger var Puerto Rico i en dyp gjeldskrise. Infrastrukturen i landet var i dårlig stand og øyas energiselskap har lenge forsømt sårt tiltrengt vedlikeholdsarbeid.

Nå beskriver folkevalgte forholdene i landet som apokalyptisk. Over 15 000 mennesker i Puerto Rico bor for tiden på krisesentre, og kapasiteten på sykehusene er i ferd med å sprenges.

- Ødeleggelsen i Puerto Rico har satt oss tilbake nesten 20 til 30 år. Vi kan ikke benekte at Puerto Rico er forskjellig fra hva det var for en uke siden. Ødeleggelsen av eiendommer, raserte bygning, familier uten hjem, rusk overalt. Det grønne på øya er borte, sier bosettingskommisjonær Jenniffer Gonzalez, ifølge nyhetsbyrået AP.

Puerto Ricos guvernør Ricky Rosselló opplyser om at noen av havnene er åpnet for skip, slik at bedriftene får fylt opp hyllene igjen. Likevel er det mye som gjenstår før ting er tilbake til normalen.

Totalt har 33 mennesker dødd i Karibia etter orkanen «Marias» herjinger.