Utroper Norge som nytt gassklondyke

Magasinet Newsweek hyller Norge og Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge ser ut som et stadig mer attraktivt alternativ for energiforsyning enn Russland, skriver nyhetsmagasinet Newsweek, som siterer vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre:- Vi vil ikke ha Russland som rollemodell.

Ikke råd til fiender

For mens Russland gjør storpolitikk ut av sine gassleveranser og har truet både Ukraina og nå senest Hviterussland med forsyningsstans dersom de ikke får bedre betalt, har ikke lille Norge råd til å bruke sine olje- og gassressurser som politisk pressmiddel.

Med olje og gass som vår viktigste inntektskilde har vi rett og slett ikke råd til å skaffe oss fiender på energimarkedet, er Newsweeks vurdering.

Russland derimot, som verdens nest største olje- og gasseksportør, er en av Europas viktigste energileverandører. Russisk gass utgjør i underkant av halvparten av EUs samlede gassimport og rundt 30 prosent av oljen som importeres til EU kommer fra Russland.

Derfor har energikonfliktene mellom de tidligere sovjetstatene og Russland gitt europeere en viktig påminnelse om hvor sårbare de er for svingninger i den russiske energipolitikken - og utenrikspolitikken.

Hadde ikke Russland og Hviterussland kommet til enighet om en ny gassavtale ved midnatt nyttårsaften, ville det også skapt problemer for gassleveransene til Europa.

Lys fortid, lys fremtid

NORGE EN BEDRE ENERGIVENN: Magasinet Newsweek mener at Norge vil være en bedre samarbeidspartner enn Russland. Her er Russlands statsminister Mikhail Fradkov sammen med statsminister Jens Stoltenberg da de besøkte Hydros landanlegg for gassen fra Ormen Lange i fjor. Foto: Scanpix
NORGE EN BEDRE ENERGIVENN: Magasinet Newsweek mener at Norge vil være en bedre samarbeidspartner enn Russland. Her er Russlands statsminister Mikhail Fradkov sammen med statsminister Jens Stoltenberg da de besøkte Hydros landanlegg for gassen fra Ormen Lange i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

Derfor er det med en viss optimisme at magasinet Newsweek konstaterer at det er Norge som leder an i den teknologiske utviklingen når det gjelder å utvinne olje og gass fra Barentshavet.

Newsweek konstaterer også at det er flere grunner til at Norge fremstår som en mer attraktiv samarbeidspartner. Vi har rett og slett et godt rulleblad å vise til.

For det første er vi allerede en stor aktør. Som verdens tredje største eksportør av naturgass etter Russland og Canada har vi mer enn doblet eksportsalget de siste seks årene.

Og prognosene fremover ser lyse ut. Det anslås at eksporten til Europa vil stige med nesten 50 prosent de neste 15 årene. I dag dekker Norge en fjerdedel av Frankrikes, Tysklands og Storbritannias energibehov.

Derfor er det ikke så rart at vår utenriksminister reiser rundt i verden med et eget europakart, som plasserer Skandinavia og nordområdene i sentrum.

- Det er den geopolitiske verden, slik nordmenn ser den, skriver Newsweek, som ikke anser det som et uttrykk for norsk patriotisme, men snarere en ny virkelighet.

Kan ikke matche Russland

Men skryt og tro på norsk olje- og gassutvinning til tross: Selv ikke de mest overbeviste optimister og patriotister tror at Norge egentlig er i stand til å matche Russland som energileverandør.

Utroper Norge som nytt gassklondyke

Stockman-feltet, som fortsatt venter på å bli utbygd, kan vise seg å vær ti ganger så stort som Snøhvit-feltet. Dessuten pekes det på at Norge hindres av en miks av politiske og økologiske bekymringer.

I tillegg må Norge og Russland løse en 30 år gammel uenighet om hvor de maritime grensene skal trekkes i Barentshavet.

Men uansett ser fremtida lys ut for Norge, mener magasinet Newsweek og gir Støre rett i at det europeiske energikartet bør tegnes opp på nytt.