Utroper Norge som nytt gassklondyke

Magasinet Newsweek hyller Norge og Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norge ser ut som et stadig mer attraktivt alternativ for energiforsyning enn Russland, skriver nyhetsmagasinet Newsweek, som siterer vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre:- Vi vil ikke ha Russland som rollemodell.

Ikke råd til fiender

For mens Russland gjør storpolitikk ut av sine gassleveranser og har truet både Ukraina og nå senest Hviterussland med forsyningsstans dersom de ikke får bedre betalt, har ikke lille Norge råd til å bruke sine olje- og gassressurser som politisk pressmiddel.

Med olje og gass som vår viktigste inntektskilde har vi rett og slett ikke råd til å skaffe oss fiender på energimarkedet, er Newsweeks vurdering.

Russland derimot, som verdens nest største olje- og gasseksportør, er en av Europas viktigste energileverandører. Russisk gass utgjør i underkant av halvparten av EUs samlede gassimport og rundt 30 prosent av oljen som importeres til EU kommer fra Russland.

Derfor har energikonfliktene mellom de tidligere sovjetstatene og Russland gitt europeere en viktig påminnelse om hvor sårbare de er for svingninger i den russiske energipolitikken - og utenrikspolitikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer